Blogs

Je snelle scheurijzer inruilen voor een motor met zijspan?

Geplaatst: 16 augustus 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Motor
Je snelle scheurijzer inruilen voor een motor met zijspan?

Samen is gezelliger dan alleen. Daarom ging je als motorrijder vaak op pad samen met je partner, kind of vriend(in). Samen scheurden jullie door de bergen in de Ardennen, gingen jullie kamperen met de motor en maakten jullie lange tochten met vrienden. Na mooie jaren - en herinneringen - gemaakt te hebben op de motor, kies je misschien nu voor iets meer veiligheid. Maar motorrijden daarmee opgeven? Dat nooit!

Daarom ga je je snelle scheurijzer, tour- of all road-motor misschien wel inruilen voor een motor zijspan. Hoewel het zijspan misschien niet het meest sexy onderdeel van een motor is, biedt het juist ook weer extra voordelen. In dit artikel vertellen we daar meer over.

De geschiedenis van het motor zijspan

Wist je dat het zijspan al lang meegaat? Het bestaat al meer dan een eeuw. De eerste zijspannen werden ruim 100 jaar geleden ontworpen, in het begin van de 20e eeuw. Václav Laurin en Václav Klement (van het motormerk Laurin & Klement) waren hiervan de grondleggers: zij ontwierpen in 1901 een frame met motorblok eromheen. Dit blok was sterk genoeg om het extra gewicht van een zijspan op te vangen. Met als doel om meer passagiers te vervoeren op een motor. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden zijspannen vaak gebruikt door het leger vanwege hun stabiliteit en capaciteit.

Rijdt een motor met zijspan hetzelfde?

Als je gewend bent om op een motor met twee wielen te rijden, dan moet je ongetwijfeld even wennen aan de motor met zijspan. Met name in de bochten: die moet je ruimer nemen en daar kun je met minder snelheid doorheen. Waar de gewone motorfiets wendbaar is, neemt de motor met zijspan wat meer ruimte in.

Ook zul je merken dat het verplaatsen van je lichaamsgewicht (zoals je bij de gewone motor gewend bent) minder zin heeft. Geef je gas, dan trekt dit type motor scheef naar de kant van het zijspan. Het helpt om de remmen te gebruiken als stuurhulp. Ook zit slalommen door de file - en tussen auto’s door rijden - er met een zijspan niet meer in.

De voordelen van een motor zijspan

Even aanpassen, dus. Je levert een stukje flexibiliteit in, maar krijgt er ook een hoop voor terug. Dit zijn de voordelen van rijden op een motor met zijspan:

  • Extra stabiel: je hebt een extra wiel, waardoor je veiliger motor rijdt.
  • Meer ruimte: je hebt extra ruimte in het zijspan, waar je een medepassagier of extra bagage mee kunt.
  • Meer comfort voor je medepassagier.
  • Gezelligheid: in een zijspan zit de passagier naast in plaats van achter je. Daardoor heb je meer interactie met je medepassagier.
  • Het biedt een unieke rijervaring.
  • Het is toegankelijker voor mensen met een fysieke beperking, door de extra ruimte en balans.
  • Nostalgische en unieke uitstraling.

“Met een motor zijspan lever je in op een stukje flexibiliteit, maar krijg je er juist stabiliteit voor terug!”


Een motor zijspan huren

Oefening baart kunst! Waar je in het begin misschien enorm moet wennen aan rijden met het zijspan, gaat het naar verloop van tijd een stuk beter. Eerst de wateren even testen? Dan kun je het beste even een zijspan-motor huren. Als het bevalt, kun je daarna zoeken naar een motor met zijspan die te koop staat.

Populaire motoren met zijspan

Er zijn verschillende merken die bekend staan om hun modellen met zijspan, waaronder Ural, Harley-Davidson en BMW.

  • Ural motor met zijspan: dit merk staat bekend om de robuustheid en klassieke designs. Deze zijspan is perfect voor de avontuurlijke rijder.
  • Harley-Davidson motor met zijspan: deze motor met zijspan biedt luxe en krachtige motoren met zijspannen die comfort en stijl combineren.
  • BMW motor met zijspan: BMW staat bekend om hun geavanceerde technologie en betrouwbaarheid, ideaal voor lange afstanden.

Mag je een motor met zijspan rijden met rijbewijs B?

Net als bij een gewone motor, heb je een speciaal motorrijbewijs (A1 of A2) nodig. Je mag met rijbewijs B alleen op scooters, brom- of motorfietsen tot 50 cc rijden.

Ook heb je - net als bij een gewone motor - te maken met de standaard kosten bij gebruik. Denk aan een goede motorverzekering, onderhoud, wegenbelasting en regelmatig de bandenspanning en motorolie checken.

Je huidige motor inruilen voor een exemplaar met zijspan?

Wil je extra stabiliteit en is je oude motor voorzien van te veel schade? Via OSW ruil je je oude motor zonder gedoe in. Op ons platform zijn verschillende erkende motor opkopers aangesloten. Vul op deze pagina je kenteken in en maak vrijblijvend je advertentie op. Benieuwd hoe het precies werkt?

Lees hier hoe het verkopen van je motor werkt


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Motor met schade? Zo krijg je er geld voor terug!
Motor met schade? Zo krijg je er geld voor terug!
23/05/2024
De eerste kras op welk voertuig dan ook - je auto , camper of motor - is altijd een pijnlijke. De strakke lak is ineens onderbroken door zo’n lelijke streep. Balen! Vaak moet je diep in de buidel tasten om de lak te laten bijwerken. Laat staan als je flink [...]
Hoe vaak heeft een motor onderhoud nodig?
Hoe vaak heeft een motor onderhoud nodig?
09/05/2024
De dagen worden langer, de barbecue wordt op een zonnige namiddag weer aangestoken en de motor uit de stalling gehaald. Oplopende temperaturen betekent weer lekker touren met de motor ! Maar na een winter stil te hebben gestaan, is het slim om weer even langs de garage [...]
Tour motor
Tour motor
14/03/2024
Als je jong bent, kan het je waarschijnlijk niet snel genoeg gaan. Met je motorrijbewijs vers op zak zoek je waarschijnlijk naar een snelle motor die je een adrenalinekick geeft, zoals een BMW , Honda , Kawasaki of Yamaha sportmodel. Maar naarmate de jaren slijten - [...]