Blogs

Wat kost een caravanstalling in Noord-Holland?

Geplaatst: 30 augustus 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Caravan
Wat kost een caravanstalling in Noord-Holland?

Een groot deel van het jaar staat ‘ie waarschijnlijk in de stalling: je caravan of camper. Vanwege de toeristische aantrekkingskracht van de kustgebieden en recreatieve mogelijkheden in de provincie hebben veel mensen in deze regio een caravan. Maar vaak niet de ruimte om ‘m te stallen. Zoek je een caravanstalling in Noord-Holland? Wij zochten de beste stallingen voor je uit mét bijbehorende kosten.

De verschillende caravanstallingen in Noord-Holland

In Noord-Holland zijn naar schatting tussen de 100 en 150 caravanstallingen. Dit zijn grote, professionele stallingen tot particulieren op een stuk grond. Dat is hard nodig: in 2024 zijn er meer dan 600.000 caravans geregistreerd - waarvan een groot deel onderdak zoekt. We zetten een aantal caravanstallingen in Noord-Holland op een rij met bijbehorende kosten:

Caravanstalling Alkmaar

Caravanstalling Alkmaar-Hensbroek
Overdekt: vanaf 65 euro per meter, op basis van een jaarcontract

Caravanstalling Heerhugowaard

Caravanstalling Heerhugowaard Hasselaarsweg
Overdekt: vanaf 77,60 euro per meter, op basis van een jaarcontract

Caravanstalling Heerhugowaard
Overdekt: vanaf 69,95 euro per meter, op basis van een jaarcontract

Caravanstalling Zwaag

Caravanstalling De Wit
Overdekt: vanaf 62 euro per meter, op basis van een jaarcontract

Caravanstalling Hoorn (Hem)

Caravanhoff
Overdekt: vanaf 68 euro per meter, op basis van een jaarcontract
Zomer buiten, winter overdekt: vanaf 55 euro per meter, op basis van een jaarcontract
Op basis van een caravan van 4 meter lang, betaal je in Noord-Holland op basis van deze prijsvoorbeelden tussen de 220 en 310 euro om je caravan een jaar te stallen.

Wat is het verschil tussen de overdekte en de onoverdekte caravanstalling?

De meeste caravanstallingen zijn standaard overdekt, maar je kunt ook kiezen voor een onoverdekte caravanstalling. We zetten de voor- en tegens van deze type stallingen op een rij:

Voordelen van de overdekte caravanstalling

+ Betere bescherming tegen regen, hagel, sneeuw, zonlicht en andere weersomstandigheden.
+ Langere levensduur, omdat minder onderhoud nodig is.
+ Doorgaans beter beveiligd tegen diefstal en vandalisme.

Nadelen van de overdekte caravanstalling

- Hogere stallingskosten

Voordelen van de onoverdekte caravanstalling

+ Soms is de onoverdekte stalling gemakkelijker toegankelijk voor eigenaren die de caravan regelmatig willen gebruiken.
+ Lagere kosten op jaarbasis.

Nadelen van de onoverdekte caravanstalling

- Meer kans op slijtage, verkleuring of vochtschade doordat de caravan wordt blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden.
- Verminderde beveiliging als de caravan in het zicht van buitenaf staat.


“De frequentie van gebruik, je budget en locatie zijn de belangrijkste overwegingen om wel of niet voor een overdekte caravanstalling te kiezen.”


Heb je altijd een caravanstalling nodig?

Je ziet niet vaak caravans op een oprit staan: dat komt omdat een caravan maximaal 3 dagen achtereenvolgend op de openbare weg (daar valt je oprit ook onder) mag staan. Dit kan per gemeente iets afwijken en staat beschreven in de APV (Algemene Plaatselijke Verordering). Je kunt die dagen gebruiken om je caravan in te laden - en na de vakantie weer leeg te halen en schoon te maken.

Ook als je een grote tuin hebt en de caravan staat gestald op eigen terrein, zijn daar regels aan verbonden. Zo kan de gemeente in de APV eisen dat de caravan achter de ‘achtergevelrooilijn’ staat. In het bestemmingsplan van je gemeente kun je de exacte maten hiervan achterhalen. In de meeste gevallen heb je dus een caravanstalling nodig om je caravan - als je er niet mee op reis bent - te stallen.

Wat verdien je als eigenaar van een caravanstalling (in Noord-Holland)?

Na het lezen van de prijzen van de jaarcontracten ben je al aan het doorrekenen: pand kopen, caravans stallen en geld innen! Maar wat verdien je als eigenaar van een caravanstalling (in Noord-Holland) ongeveer?

Wat je precies verdient, is helemaal afhankelijk van het aantal stallingsplaatsen en services die je aanbiedt. Stel, je hebt een relatief kleine stalling en hebt het hele jaar gemiddeld 50 stallingsplaatsen bezet à 400 euro per jaar. Dan zijn je opbrengsten 20.000 euro per jaar. Houd ongeveer 40% van de omzet gereserveerd voor onderhoud aan de stalling, verzekering en beveiliging, dan houd je 12.000 euro netto per jaar aan je caravanstalling over. Zet dat af tegen de kosten van je terrein - en je weet of een caravanstalling voor jou rendabel is.

Staat je caravan te veel in de stalling en wil je ‘m daarom verkopen?

Dan zit je goed bij OSW. Want naast de stallingskosten leg je ook nog een flink bedrag neer voor onder andere de caravanverzekering en het onderhoud. Misschien wil je ‘m juist inruilen omdat je een nieuw exemplaar wilt kopen: je wilt bijvoorbeeld de show stelen met een toffe Airstream-caravan. Of omdat je hoge reparatiekosten hebt: de airco is kapot of je hebt ‘m in de prak gereden.

Van Burstner tot Fendt en van nieuw model tot schade-sleurhut: bij OSW kun je ieder type caravan verkopen. Je hoeft zelf niet de waarde te bepalen: je ontvangt 24 uur na publicatie het hoogste bod in je mail.

Ontdekken hoe het werkt?

Kom erachter wat je huidige caravan waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

De airstream: alles wat je moet weten over deze glanzende reisgenoot
De airstream: alles wat je moet weten over deze glanzende reisgenoot
07/06/2024
Is het een UFO? Is het een glinsterende zilveren baken uit een futuristische filmset? Nee, het is de Ferrari onder de caravans: de Airstream caravan. Met zijn onmiskenbare zilveren buitenkant is de Airstream niet alleen een reismiddel, maar een echte legende op wielen. In [...]
Kies je voor caravanhuur of een caravan kopen?
Kies je voor caravanhuur of een caravan kopen?
02/05/2024
De krokussen staan weer in volle bloei, de zon laat zich vaker zien en de dagen worden langer. De lente is in volle gang! Na zo’n lange winter zullen veel mensen reikhalzend uitkijken naar wat meer zon op hun bol. In Nederland, of het buitenland. Misschien wil je [...]
Je sloep verkopen? Met onze tips haal je het meeste uit de verkoop
Je sloep verkopen? Met onze tips haal je het meeste uit de verkoop
24/08/2023
Over de wateren van de Biesbosch voeren, met vrienden genieten in de grachten van Amsterdam of met de boot op vakantie door de Europese rivieren. Voor velen is het hebben van een eigen sloep een droom. Helaas zijn de Nederlandse weersomstandigheden vaak grillig. Hierdoor [...]