Blogs

De gouden tips om je caravan in uitstekende conditie te houden

Geplaatst: 5 april 2022
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Caravan
De gouden tips om je caravan in uitstekende conditie te houden

De tijd dat mensen weer op pad gaan met de caravan begint aan te breken. Duizenden Nederlanders gaan de komende periode met de caravan op pad. Mensen met een kampeerwagen ervaren enorm veel voordelen en kijken er echt naar uit. Je bent bijvoorbeeld niet gebonden aan een vaste plek en kunt het ultieme vrijheidsgevoel ervaren.

Om zo lang mogelijk te genieten van alle voordelen van je caravan is goed onderhoud erg belangrijk. Bij een groot deel van de caravans die uiteindelijk zodanig beschadigd zijn dat ze onbruikbaar zijn geworden ligt de oorzaak bij jarenlang slecht of matig onderhoud. Een slecht verzorgde kampeerwagen kan de levensduur drastisch verkorten en op korte termijn een hoop van uw plezier wegnemen. Het is van belang dat de caravan minimaal één keer in de twee jaar een grondige onderhoudsbeurt krijgt om schade te voorkomen. Zowel de binnen- als de buitenkant moet goed onderhouden zijn. Het kan vrij ingewikkeld zijn om dat op de juiste manier te doen. Daarom hebben wij een aantal onmisbare tips om de caravan op de juiste manier te onderhouden. Zo kun je zo lang mogelijk kan genieten van je caravan!

Waarom is onderhoud zo belangrijk?

Het is belangrijk dat eventuele schade en problemen op tijd worden herkend en gevonden. Dit voorkomt dat het probleem ernstiger wordt en kan op de lange termijn enorm veel schelen voor uw portemonnee en de staat van uw caravan. Het is daarom van belang dat je preventieve maatregelen neemt. Caravans staan meestal het grootste deel van het jaar in een stalling. Maar ook caravans kunnen bij langdurige stilstand schade oplopen. Denk hier onder andere aan vervorming van de banden. Een aantal punten om te controleren zijn als volgt:

 • Gasslang en gasdrukregelaar
  De druk op de gasfles moet tussen de dertig en vijftig millibar zijn. Dit wordt door de gasdrukregelaar aangepast. Zodra de gasfles bij 100 millibar aankomt, wordt de overdrukbeveiliging gestimuleerd en gaat de drukregelaar afblazen zodat de druk weer tussen de dertig en vijftig millibar komt. In de gasdrukregelaar zit een membraan die kan scheuren. Als dat gebeurt komt de volledige druk op de verbruikers te staan. Zoveel druk kan de onderdrukbeveiliging niet aan. De gasslang heeft een levensduur tussen de vijf en tien jaar. In die tijd hoef je de gasslang niet te vervangen maar moet je de gasslang wel regelmatig controleren op scheurtjes. Mochten er scheurtjes aanwezig zijn op de buitenmantel van de gasslang, dan is het tijd om de gasslang te vervangen1.
 • Trekhaak
  De trekhaakkogel is gevoelig voor slijtage. Een kogel mag in de loop der jaren maximaal 1 mm kleiner worden. Dit wordt bestudeerd tijdens de APK-keuring. Is de kogel bij aankoop 50 mm aan diameter, dan moet deze minstens 49 mm blijven om goedgekeurd te worden. Zodra de kogel te klein wordt kan er tussenruimte ontstaan waardoor de kans bestaat dat de aanhanger losschiet2.
 • Dakramen
  Goede controle van de aansluitingen en scharnieren is erg belangrijk. Als dat niet goed is loop je het risico dat het dakraam tijdens de rit eraf breekt. Dat kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren.
 • Banden
  Een goede bandenspanning is iets wat erg van belang is. Bij onvoldoende bandenspanning vermindert het draagvermogen en gaat het ten koste van het comfort. In het instructieboekje van de auto staat de benodigde informatie voor het controleren van de bandenspanning. Stabiliteit van de banden is erg belangrijk. Als dat niet het geval is veroorzaakt dat mogelijk trillingen. Trillingen kunnen schadelijk zijn voor het onderstel en meubilair door slijtage te veroorzaken3. Laat bij een onderhoudsbeurt altijd de banden controleren op onbalans.

De schoonmaak van de buitenkant

Het schoonmaken van de buitenkant is gecompliceerder en daar moet je met wat meer dingen rekening houden:

 • Wassen: water is het beste middel om uw caravan van de buitenkant te wassen. Het is ook aan te raden om daar mee te beginnen. Het is mogelijk dat niet al het vuil verdwijnt door alleen water. Daardoor is de caravanshampoo in het leven geroepen. Wees terughoudend met agressieve middelen, omdat dat het materiaal kan beschadigen.
 • Van onderen naar boven werken: Dit klinkt misschien wat onlogisch, maar is wel belangrijk. Voorkom daarmee traanvorming van vuil op het dak.
 • Niet het dak op: Dit punt is erg belangrijk. Niet alle daken van een caravan zijn geschikt om overheen te lopen. Het kan dus gevaarlijk zijn om op het dak te gaan voor uw caravan maar ook voor uzelf. Het is dus beter om op een trappetje naast de caravan te staan.

De schoonmaak van de binnenkant

De binnenkant schoonmaken en onderhouden is wellicht het makkelijkste onderdeel de verzorging van een caravan. Maar als je het echt goed wil doen gaat er nog wel wat tijd inzitten. Een aantal tips om de caravan van binnen goed te onderhouden:

 • Ventileren: Goed luchten na een vakantie is erg belangrijk maar ook na een periode van stalling is luchten van belang. Dat kan eenvoudig door de ramen en de deur open te zetten zodat de ‘stilgelegen lucht’ weer kan stromen en de zuurstof weer binnen kan treden.
 • Waterleidingen reinigen: Het reinigen van de waterleidingen is hygiënisch en voorkomt kalkaanslag. Door de kalkaanslag kunnen algen en bacteriën hun intrede doen. Dit wil je helemaal voorkomen en bestrijden. Het reinigen kan al met steradent tabletten en heet water4.
 • Meubilair: Het meubilair schoonmaken kan met de stofzuiger en vochtige doeken. Eerst de stofzuiger om de losse stofresten en haren weg te halen en daarna met een vochtige doek de rest. Zo blijven de meubels ook langer in goede conditie.

Wasstraat

Wellicht denk je erover na om naar de wasstraat te rijden. Dat kunnen wij direct afraden. De wasstraat kan voor schade zorgen aan uw caravan. Door de grote borstels die een wasstraat gebruikt kunnen er barsten in de ramen en het kunststof komen. Het is niet zo dat elke caravan zwaar beschadigd uit de wasstraat komt, maar het risico bestaat wel. Ook is zelf een sopje maken een stuk goedkoper waardoor er geld overblijft voor plezierige uitgaven.

Bronvermelding

1 Kruijf, de, A. 17-04-18. Gasslang vervangen van caravan of camper.
2 Controle vooraf. 04-04-2022.
3 Controleren en vervangen van caravan- en camperbanden. Bandenspanning, leeftijd en draagvermogen: zo lees je een caravan- of camperband. 04-04-2022.
4 Kruijf, de, A. 20-07-16. Watertank en waterleiding van caravan/camper reinigen.


Bart van Doorn
Geplaatst door
Bart van Doorn
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Hoogte verkeersboetes 2022: Zo duur worden de bekeuringen
Hoogte verkeersboetes 2022: Zo duur worden de bekeuringen
16/11/2021
Het is weer die tijd van het jaar. Nee, we hebben het nu niet over Sinterklaas, Kerst en al die andere leuke dagen, maar over de nieuwe verkeersboete bedragen voor het komende jaar. Nieuwsgierig naar wat de hoogte van diverse verkeersboetes in 2022 is? Lees dan snel [...]
Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat
Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat
31/08/2021
De vakantieperiode is bijna voorbij. Als je op vakantie bent geweest met de caravan of camper is het de hoogste tijd om de vakantie van het voertuig af te wassen en deze weer blinkend schoon in de stalling te zetten. Deze grondige poetsbeurt is niet alleen prettig, maar [...]
Wanneer kan je het best je camper of caravan verkopen?
Wanneer kan je het best je camper of caravan verkopen?
23/08/2021
In sommige delen van het land is de zomervakantie al zo goed als voorbij. Zet jij de caravan op stalling of laat je deze nog even staan met de kans op een fijne nazomer? Misschien overweeg je wel om je caravan uiteindelijk te gaan verkopen? Wat kan je het beste doen en [...]