Blogs

Vochtschade aan je camper of caravan

Geplaatst: 22 april 2021
Geschatte leestijd: 8 minuten
Categorie: Caravan
Vochtschade aan je camper of caravan

Vochtschade aan je camper of caravan, niemand zit daar op te wachten. Vocht kan leiden tot heel wat narigheden zoals schimmels. Daarnaast kan het je kampeerwagen beschadigen, met dure reparaties tot gevolg. Door jaarlijks een vochtmeting te doen in je camper of caravan kun je het vochtprobleem bijtijds detecteren. Een lekkage zit in een klein hoekje, door een vochtmeting te doen kun je dit probleem alsnog opsporen.

Oorzaken vochtschade

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken van vochtschade te noemen. Slechte ventilatie is één van de veelvoorkomende oorzaken van vochtschade. Om de luchtvochtigheid in je camper of caravan te verlagen is het belangrijk dat je goed ventileert. Doe dit ook in de winter! Daarnaast kunnen lekke douchecabines en waterslangen ook zorgen voor vochtschade. Goed onderhoud is belangrijk zodat je deze gebreken tijdig kunt opsporen. Bovendien kunnen lekken en kieren in de wanden en kitnaden van de camper of caravan ervoor zorgen dat vocht de kampeerwagen binnentreedt. Een vochtmeter kan dit soort kieren eenvoudig opsporen, hierover later meer.

Gevolgen vochtschade

De gevolgen van vochtschade zijn niet te overzien. Zo kun je lekkages, schimmels en houtbederf krijgen. Aangezien veel onderdelen van een camper en caravan van hout gemaakt zijn kan dit de algehele staat van je kampeerwagen flink beïnvloeden. Wij merken dat opkopers veel minder betalen voor een tweedehands camper of caravan met vochtschade. De waarde neemt drastisch af zodra er vochtschade ontdekt wordt. Het is dus zaak om vocht zoveel mogelijk buiten de deur te houden!

Herkennen van vocht

Hoewel het soms heel eenvoudig te zien is, kan het soms ook lastig zijn om vochtschade te herkennen. Het gevolg is dat je het pas herkent als het al te laat is. Een jaarlijkse check bij een camper- of caravan specialist kan uitkomst bieden. Daarnaast zijn er ook een aantal signalen die aangeven dat je last hebt van vocht. Een muffe lucht, materiaal dat is gaan bollen, vochtkringen en ook ongedierte zoals zilvervisjes zijn alarmerende signalen. Zodra je één van deze dingen tegenkomt in je camper of caravan is het verstandig om even bij de specialist langs te gaan.

Hoe voorkom ik vochtschade?

Het kan lastig zijn om vochtschade helemaal te voorkomen. Vooral als je ook in de wat nattere periodes besluit te kamperen. Toch zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen waardoor de kans op vochtschade verkleind wordt:

  • Doe een jaarlijkse vochtmeting bij de specialist. Het kost je wat geld maar door jaarlijks je camper of caravan te laten controleren op vocht, voorkom je grote problemen achteraf.
  • Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Ventilatie is heel belangrijk. Niet alleen thuis, ook in je kampeerwagen. Zorg voor een goede ventilatie zodat de luchtvochtigheid laag blijft.
  • Gebruik een vochtmeter. Een vochtmeter kan tijdig vochtschade opsporen. Door de vochtmeter te verplaatsen rondom je camper of caravan kun je de bron van de lekkage tijdig en adequaat opsporen. De meter kan uitsluitend worden gebruikt voor de meting van de vochtconcentratie. Dit zegt nog niks over de ernst van de situatie. Dit zou je vervolgens moeten laten beoordelen door een specialist.

Camper of caravan met vochtschade verkopen

Mocht je camper of caravan vochtschade hebben en wil je het liefst een nieuw exemplaar kopen? Bij OSW kun je terecht voor de verkoop van allerlei soorten campers en caravans. Wij kopen ook campers en caravans met schade in. De bij ons aangesloten dealers zorgen altijd dat je kampeerwagen netjes wordt opgehaald en gevrijwaard. Voor een zorgeloze verkoop ben je bij ons op het juiste adres. Kijk snel voor meer informatie over het camper verkopen of caravan verkopen!


Gijs Heinen
Geplaatst door
Gijs Heinen
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Caravan of camper kopen? Onmisbare tips voor je kampeerleven droom
Caravan of camper kopen? Onmisbare tips voor je kampeerleven droom
07/04/2021
Ook in 2021 is op vakantie in eigen land onwijs populair. Dit heeft natuurlijk te maken met de coronaregels en eventuele reisbeperkingen. Veel Nederlanders durven het om deze reden ook niet aan om toch een vakantie in het buitenland te boeken. De verkoop van caravans en [...]
Winterkamperen. 10 tips om warm te blijven
Winterkamperen. 10 tips om warm te blijven
16/02/2021
Dat kamperen alleen maar leuk is in de zomer, is natuurlijk allang achterhaald. Ook in de winter kan je prima op caravanvakantie. Winterkamperen wordt steeds populairder. Ervaren kampeerders gaan graag naar een winterse bestemming, maar blijven ook graag [...]
Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?
Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?
24/08/2020
Er zijn dit jaar veel meer mensen dan normaal op vakantie gegaan met de (huur)camper. Misschien vond je het niets aan, maar grote kans dat het juist proeft naar meer. Misschien overweeg je wel om een camper voor jezelf te kopen, maar dan is het belangrijk om te [...]