Blogs

Met onze tips steel jij deze zomer de show op de camping!

Geplaatst: 13 juli 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Caravan
Met onze tips steel jij deze zomer de show op de camping!

Het hele jaar heb je er reikhalzend naar uitgekeken en nu mag je bijna weer: op pad met de sleurhut! Samen met veel andere Nederlanders wordt het tijd om de camper of caravan weer zomerklaar te maken. En hoewel het stiekem behoorlijk werken is om met het hele zooitje aan te komen op de plaats van bestemming, betekent het niet dat je hoeft te ‘kramperen’ op de camping. In dit blog geven we tips hoe je je caravan of camper zomerklaar maakt, onderhoudt én de blits ermee maakt op de camping.

Je caravan zomerklaar maken

Voordat je de grootse entree maakt op de camping met jouw ‘huisje op wielen’, is het belangrijk dat je je caravan of camper eerst zomerklaar maakt. Veiligheid voor alles. Je zou niet de eerste zijn die met panne langs de weg staat, omdat de voorbereidingen erbij zijn ingeschoten. Loop je camper of caravan op de volgende punten na, voordat je ‘m kilometers laat vreten op de (internationale) snelwegen:

 • Laat de airco reinigen
 • Controleer de remmen
 • Check de oploopdemper
 • Maak de watertank schoon
 • Controleer de bandenspanning
 • Check de profieldiepte van de banden
 • Controleer het toiletsysteem en de pomp
 • Laat eventuele barstjes in de ruit opvullen
 • Controleer alle lampjes en vervang indien nodig
 • Bekijk de gasvoorraad en controleer de slangen van de gastank
 • Controleer de aardlekschakelaar in de caravan en de breekkabel
 • Vul alle vloeistoffen (die van toepassing zijn) aan: motor-, ruitenwisser-, koel-, en aircovloeistof
 • Meet de kogeldruk met een speciale meter (de druk die op de trekhaak van je auto wordt uitgeoefend)

Zorg dat je ruim voor je vakantie een zomercheck uitvoert voor je auto, caravan of camper bij een erkende garage. Zijn er onderdelen kapot of aan vervanging toe? Dan heb je nog voldoende tijd om deze te laten repareren.

Caravan verkopen bij OSW

Tips om de blits te maken op de camping voor jouw voertuig

Camper of caravan check? Dan wordt het tijd om de boel op te fleuren, te pimpen en te voorzien van een aantal handige snufjes, zodat jij een comfortabele vakantie tegemoet gaat én de blits op de camping maakt.

Tip 1: Maak een moodboard

Steeds meer mensen toveren een busje om tot camper met een ‘Instagramwaardig’ interieur. Met minimale middelen kun je dat ook doen voor jouw caravan of camper. Ideaal, want met slimme opbergtrucs creëer je meer ruimte en een gezellig interieur in je camper of caravan. En dat geeft je dat instant vakantiegevoel. Maar voordat je begint met slopen, schuren of sauzen is het slim om eerst een moodboard te maken. Welke apparatuur mag niet missen? Welke kleuren wil je laten terugkomen in het interieur en hoe zie je het praktische gedeelte voor je? Met een moodboard ontdek je nieuwe ideeën en zorg je dat het een mooi geheel wordt.

Tip 2: Geef je interieur een kleine make-over met een leuke kleur

Wie zegt dat een interieur van een camper of caravan saai moet zijn? Vaak zijn deze interieurs wit of er zitten nog bloemetjes tegen de muur uit grootmoeders tijd. Maar met een kleine moeite (en vaak kleine prijs) kun je de wanden van je caravan of camper direct opfleuren. Gebruik vinyl of vliesbehang als je gaat behangen: deze materialen zijn steviger en kunnen beter tegen vocht. Ga je verven? Gebruik dan eerst een multiprimer op de ondergrond; daardoor hecht de verf beter.

Tip 3: Vergeet de keuken niet te voorzien van een kleine make-over

Net als de wanden, hoeft ook de keuken in je camper of caravan er niet saai uit te zien. Zoek je op Pinterest op ‘camper keuken’, dan vind je de tofste inspiratie. Ikea-keukens lenen zich perfect hiervoor: je kunt het bouwen voor iedere grootte en het is relatief goedkoop. Heb je nog kastjes die prima functioneren, maar ben je uitgekeken op de kleur? Schroef ze eraf en spuit ze over. Zo heb je voor een paar tientjes een keuken die eruitziet als nieuw.

(tekst gaat verder onder de foto)

caravans

Tip 4: Hang lichtjes aan de voortent

Als volleerd campinggast weet je dat je niet zonder de voortent kunt. Hiermee ben je beschermd tegen de zon, bladeren van bomen en het is een lekkere plek om je in de buitenlucht ‘s avonds terug te trekken. Met een goed glas wijn in de ene hand en een boek in de andere. Wel fijn als je dan voldoende licht hebt. Combineer het nuttige met het aangename en hang een lichtsnoer met grote gloeilampen rondom je voortent. Je hebt in één klap voldoende sfeerverlichting en je creëert er een gezellige ‘festival-vibe’ mee.

Tip 5: Ga de lucht in!

Niet letterlijk natuurlijk, maar de daktent wint aan populariteit. Heb je een kleine camper of caravan? Dan is de daktent een prima manier om een extra slaapvertrek te maken. Luxer dan de gewone tent, maar wel lekker in de buitenlucht en in de natuur.

Tip 6: Zoek online naar inspiratie

Een vleugje Ibiza of kies je juist Oosterse sferen in je caravan? Het ombouwen van campers is hipper dan ooit en de ene creatie is nog indrukwekkender dan de andere. Online vind je voldoende inspiratie op Pinterest of zoek op Instagram onder de hashtag #vanlife. Kun je overweg met een hamer en boor en hou je van interieurstyling? Met deze inspiratie tover je jouw caravan of camper gegarandeerd om tot een pareltje!

Ga zorgeloos de weg op met jouw gepimpte caravan of camper!

Zomercheck: done. Caravan of camper opgepimpt? Done! Je bent bijna klaar voor vertrek naar je vakantiebestemming. Controleer nog even of je de volgende documenten bij je hebt:

 • Creditcard
 • Gevarendriehoek
 • Wegenwacht pasje
 • Internationaal rijbewijs
 • Alle vloeistoffen om bij te vullen
 • Een reflecterend hesje voor iedere passagier
 • Alle autopapieren (kentekenkaart en schadeformulieren)
 • Een verbanddoos, reservelampjes en een brandblussertje
 • Verplicht vignet of milieusticker voor het land waar je naartoe rijd

Je auto, caravan of camper inruilen voor een vakantieproof exemplaar?

Wordt het tijd om je oude bolide in te wisselen voor een auto mét trekhaak? Verkoop gemakkelijk en snel je auto via OSW. Geen gedoe met potentiële kopers die niet komen opdagen of onrealistisch bieden. Je auto is binnen 24 uur verkocht, zodat je deze zomer nog met je nieuwe auto (met caravan) de ‘grote trek’ richting het zuiden kan maken.

Bekijk hier hoe het werkt


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen