Blogs

Caravanverzekering: wat is de beste keuze?

Geplaatst: 23 maart 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Caravan
Caravanverzekering: wat is de beste keuze?

Samen met een groot deel van je landgenoten heb je het plan om deze zomer met de ‘sleurhut’ erop uit te gaan. Via de ‘Route de Soleil’ of andere internationale snelweg kom je na flink wat kilometers in de banden uit op je bestemming. Bijvoorbeeld een zonnig vakantiepark of natuurgebied. Ben je aan het oriënteren om een (nieuwe) caravan te kopen, dan is het belangrijk dat je goed verzekerd de weg op gaat. We vertellen je op deze pagina alles over de caravanverzekering.

Is een caravanverzekering verplicht?

In tegenstelling tot de auto- of motorverzekering, is een caravanverzekering niet verplicht. Het is ook net even een iets anders voertuig: er zit geen motor in en hij wordt vooruit gesleept met je auto. Of je je caravan verzekert, hangt af van je eigen wensen en budget.

Wat dekt een caravanverzekering?

Bij een auto of ander gemotoriseerd voertuig is een verzekering verplicht. Je moet minimaal een WA-verzekering afsluiten, dit is een aansprakelijkheidsverzekering wanneer je schade aan een ander maakt. Wanneer je schade maakt met je caravan aan een ander en deze zit aan je auto gekoppeld, dan valt dit onder de WA-verzekering van je auto.

Maak je schade met de caravan aan een ander, zonder dat je caravan gekoppeld is, dan valt dit onder je aansprakelijkheidsverzekering. Een voorbeeld hiervan is een caravan die losgekoppeld tegen een ander voertuig aanrolt en hierdoor schade maakt.

Een caravanverzekering is interessant als je schade aan jouw caravan vergoed wilt hebben. Dat kan schade zijn in de vorm van brand, diefstal, storm, hagel, blikseminslag, wateroverlast en schade veroorzaakt door anderen. Heb je geen caravanverzekering en rijdt de ander bijvoorbeeld door, dan draai je zelf op voor de kosten.

Wanneer is het slim om een caravanverzekering af te sluiten?

Je bepaalt zelf of je een caravanverzekering afsluit, of niet. Heb je net een gloednieuwe caravan gekocht en ga je ermee de Europese snelwegen bestormen? Dan moet je er niet aan denken dat er schade ontstaat en dat je zelf voor de kosten opdraait. Ook als je bijvoorbeeld naar gebieden gaat met veranderende weersomstandigheden kan het slim zijn om je caravan daarvoor te verzekeren.

Heb je een tweedehands exemplaar gekocht voor bijvoorbeeld een paar duizend euro? Dan is het minder interessant om je oude caravan te verzekeren. Weeg de baten tegen de risico’s af om te bepalen of je een caravanverzekering nodig hebt.

De verschillende caravanverzekeringen

Er is ook nog onderscheid tussen de verschillende caravanverzekeringen. Met de standaard verzekering ben je doorgaans verzekerd voor extreme weersomstandigheden zoals storm en hagel. Rechtsbijstand is inbegrepen, net zoals schade aan de inventaris.

Ook hier heb je - net als bij andere verzekeringen voor voertuigen - de keuze uit uitgebreide allrisk-verzekeringen. Extra aanvullingen hierop zijn bijvoorbeeld schade door botsen, slippen of omslaan.

Ook kun je de nieuwwaarderegeling afsluiten bij je caravanverzekering. Is de caravan total loss verklaard, dan krijg je de waarde terug wat de caravan in de showroom heeft gekost (de nieuwwaarde) in plaats van de dagwaarde. Hier hangt wel een bepaalde periode aan, bijvoorbeeld alleen het eerste jaar. Daarna krijg je de dagwaarde terug. De periode hiervan verschilt sterk per verzekeraar. Je caravan wordt total loss verklaard als de caravan niet meer te repareren is of bij diefstal. Deze regeling is met name interessant om af te sluiten in de eerste jaren na aankoop van een nieuwe caravan: de afschrijving van de caravan is dan het hoogste.

De beste caravanverzekering

Wat de beste caravanverzekering is voor jouw exemplaar, hangt af van het type, de leeftijd, het model en persoonlijke voordelen. Via vergelijkingssites zoals Zeker.com kun je de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. De ANWB caravanverzekering of die van Inshared, Univé en Centraal Beheer zijn het meest interessant.

Caravan verkopen bij OSW

Wat kost een gemiddelde caravanverzekering?

Wat jij betaalt voor je caravanverzekering, hangt af van een aantal factoren. Onder andere de leeftijd van de caravan, het type caravan en de gewenste dekking. Houd rekening met een premie tussen de 120 en 800 euro per jaar.

Je caravan tijdelijk verzekeren

Wil je je caravan alleen van A naar B rijden en ben je bang dat je onverzekerd rondrijdt? Geen nood. Eventuele aansprakelijkheid wordt op je autoverzekering verhaald. Wil je je caravan tijdelijk verzekeren omdat je ‘m bijvoorbeeld alleen in de zomer drie weken gebruikt, tijdens de zomervakantie? Dat is wat lastiger. De meeste verzekeringen voor caravans zijn alleen per jaar af te sluiten. Ga eerst de caravanverzekering vergelijken en bereken je premie om de goede keuze te maken.

Welke kosten heb je nog meer bij de aanschaf van een caravan?

Naast de aanschaf en verzekering komen er nog een aantal andere kosten kijken bij een caravan. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

Stalling

Als je in een drukke woonwijk woont, wil je niet het hele jaar uitzicht hebben op je sleurhut. De meeste mensen kiezen ervoor om de caravan in een stalling te zetten op de momenten dat ze ‘m niet gebruiken. Kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de 150 en 400 euro per jaar.

Onderhoud

Je wilt niet met je caravan tijdens zwarte zaterdag vaststaan op de vluchtstrook, omdat er mankementen zijn. Periodiek onderhoud is belangrijk om veilig de weg op te gaan. Het advies is om elke twee jaar een BOVAG Onderhoudsbeurt te doen. Je betaalt hier ongeveer 200 - 300 euro voor. Je caravan heeft geen APK nodig en je betaalt ook geen wegenbelasting.

Extra brandstofkosten

Je caravan heeft geen motor - en dus ook geen brandstoftank -, maar je auto verbruikt extra brandstof als je de sleurhut meetrekt. Het gaat hier om een significant verschil: hou rekening met 30-60% extra brandstofverbruik. Ga je richting Spanje, dan tel je een paar honderd euro op bovenop de standaard brandstofkosten.

Staanplaatskosten

Ook al rijd je met je ‘huisje op wielen’ door Europa, dat betekent niet dat overnachten gratis is. Vaak mag je niet wildkamperen en ben je aangewezen op een camping. Hiervoor betaal je staanplaatskosten. Dit zijn een paar tientjes per nacht (afhankelijk van het land en de camping) en is niet veel goedkoper dan bijvoorbeeld een hotelovernachting.

Je huidige caravan verkopen?

Wil je eerst je huidige caravan verkopen voordat je overstapt op een nieuw model? Of wil je op de kleintjes letten en daarom je caravan verkopen? Je kunt ‘m verkopen via een platform zoals Marktplaats, of de verkoop volledig laten afhandelen door OSW.

Wij zijn hét platform om je voertuig te verkopen. Je kunt hier je auto, schadebak, camper, motor, boot, elektrische fiets of caravan verkopen. Wij werken samen met meer dan 500 erkende garages die jouw caravan overnemen voor een eerlijke prijs.

Het werkt supersimpel: je vult op deze pagina je kenteken en overige kenmerken van de caravan in en vraagt vrijblijvend een offerte aan. Binnen 24 uur ontvang je de beste bieding. Ben je het eens met de prijs? Dan wordt de verkoop in gang gezet. Wij regelen de betaling, vrijwaring en het ophalen van de caravan. Helemaal gratis voor jou als verkoper.

De voordelen van je caravan verkopen via OSW:

- Je caravan verkopen zonder gedoe
- Volledig gratis voor jou als verkoper
- Binnen 24 uur de verkoop, betaling en vrijwaring geregeld

Ontvang een bod voor jouw caravan


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Prachtige onbekende bestemmingen om te ontdekken met de caravan
Prachtige onbekende bestemmingen om te ontdekken met de caravan
30/05/2022
Onze aardbol heeft prachtige plekken waar niet veel mensen over weten. Deze plekken worden niet volop belicht op sociale media en in reisbrochures. Juist daarom hebben wij ze opgezocht en voor je op een rij gezet. Het was een uitzoekwerk, maar wij hebben 8 parels [...]
De gouden tips om je caravan in uitstekende conditie te houden
De gouden tips om je caravan in uitstekende conditie te houden
05/04/2022
De tijd dat mensen weer op pad gaan met de caravan begint aan te breken. Duizenden Nederlanders gaan de komende periode met de caravan op pad. Mensen met een kampeerwagen ervaren enorm veel voordelen en kijken er echt naar uit. Je bent bijvoorbeeld niet gebonden aan een [...]
Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat
Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat
31/08/2021
De vakantieperiode is bijna voorbij. Als je op vakantie bent geweest met de caravan of camper is het de hoogste tijd om de vakantie van het voertuig af te wassen en deze weer blinkend schoon in de stalling te zetten. Deze grondige poetsbeurt is niet alleen prettig, maar [...]