De krokussen staan weer in volle bloei, de zon laat zich vaker zien en de dagen worden langer. De lente is in volle gang! Na zo’n lange winter zullen veel mensen reikhalzend uitkijken naar wat meer zon op hun bol. In Nederland, of het buitenland. Misschien wil je het roer een keer omgooien en met de caravan erop uit trekken. Maar kies je dan voor caravanhuur of ga je meteen een caravan kopen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Dacht je een paar jaar geleden aan vakantie met de caravan, dan dacht je waarschijnlijk aan een stel pensionado’s die met de sleurhut Nederland doorkruisen. En die kruiswoordpuzzels legden op een campingstoel. De laatste jaren heeft de caravan een comeback gemaakt: steeds meer jongeren gaan ermee op vakantie. Met name de pandemie heeft gezorgd voor deze stijging: steeds meer jongeren kopen een caravan of camper. Het geeft meer vrijheid, je bent onafhankelijk van reisorganisaties, corona-effecten of lange wachttijden op de luchthaven.
Tegelijkertijd worden er ook weer veel campers of caravans doorverkocht. Want bij een camper kopen komen bepaalde kosten en verplichtingen kijken.
‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’, waren de wijze woorden van wijlen Johan Cruijff. Een caravan huren of kopen hebben zowel voor- als nadelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:
Inrichten zoals jij wilt: een huis voelt als thuis zodra je ‘m kunt inrichten naar je eigen smaak. Dat is het voordeel aan een caravan kopen: je kunt ‘m een lik verf geven of volledig (aan de binnenkant) pimpen. Ideaal als je langer op pad gaat met de caravan.
Langdurig gebruik: ga je regelmatig op pad met de caravan? Op de lange termijn ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je kiest voor caravanhuur.
Investeringswaarde: auto’s worden minder waard door afschrijving - en dat geldt doorgaans ook voor de caravan. Ben je een echte klusser, onderhoud je ‘m goed of pimp je ‘m zelfs? Dan kun je de waarde behouden - en misschien zelfs verhogen!
Flexibiliteit: ben je nog nooit op vakantie geweest met een caravan? Door eerst te kiezen voor caravanhuur kun je verschillende caravans uitproberen om erachter te komen wat je het fijnste vindt. Misschien kom je na je eerste caravan-trip er wel achter dat op vakantie gaan met je caravan niet je grootste voorkeur heeft.
Je betaalt alleen voor je gebruik: je betaalt voor de huurperiode en verzekeringen op het moment dat je de caravan daadwerkelijk gebruikt.
Geen verantwoordelijkheden: Als je huurt, ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties of de opslag van de caravan. Dat scheelt niet alleen geregel, maar ook veel kosten.
Ga je ieder jaar naar dezelfde camping? Dan kun je ook ervoor kiezen om de huur van de caravan op de camping zelf te regelen. Je betaalt geen stallingskosten door het jaar heen, hoeft de caravan niet klaar te maken en het scheelt je ook nog eens benzinekosten. Doordat je de caravan achter je auto meesleurt, verbruikt de auto tijdens de rit meer brandstof.
“Caravan huren of kopen? Dat hangt er eigenlijk vanaf hoe vaak je ermee op vakantie gaat. Ben je een paar maanden per jaar met de caravan op pad? Dan is het slimmer om te kopen.”
Of je kiest voor caravanhuur of er een kopen is een persoonlijke keuze. Ben je nog nooit op vakantie geweest met een caravan en wil je testen of het iets voor jou is? Dan ligt het voor de hand om eerst een caravan te huren. Zo ontdek je of deze manier van reizen iets voor jou is. Ben je overtuigd van de sleurhut - maar ga je er niet zo vaak mee op pad? Ook dan kan het interessanter zijn om een caravan te huren in plaats van te kopen.
Ben je van plan om er vaker op uit te trekken met de caravan - dan kan het interessanter zijn om er een te kopen. Je moet voor jezelf de rekensom maken of het de investering waard is. Je betaalt al gauw tussen de 80-100 euro per dag aan caravanhuur. Op basis van het aantal reisdagen en aanvullende kosten kun je uitrekenen of een caravan kopen iets voor jou is. Ook als je een privéstalling hebt of een groot deel van het jaar erop uit trekt, is het logischer om een (tweedehands) caravan te kopen. Houd er wel rekening mee dat de caravan niet langer dan 3 dagen op de openbare weg mag staan (bijvoorbeeld je eigen oprit) als je ‘m klaarmaakt voor vakantie.
Heb je een caravan in je bezit - maar ben je erachter gekomen dat je ‘m eigenlijk te weinig gebruikt? Dan is het vaak slimmer om ‘m te verkopen. Doe je dat net voor de zomervakantie, dan ontvang je misschien nog nét wat extra geld omdat de vraag hoger ligt. En hoef je in het najaar geen stallingskosten meer te betalen.
Je caravan verkopen doe je via OSW. Je vult op deze pagina het model en type in, vult de advertentie aan en binnen 1 werkdag ontvang je de hoogste bieding in je inbox. Jij bepaalt of je de caravan voor deze prijs verkoopt. Geheel vrijblijvend en volledig gratis voor jou als caravanverkoper. Benieuwd hoe het werkt?