Blogs

Blauwe golf lijn

Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?

Geplaatst: 23 januari 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?

De kans is groot dat je aan de pomp, bij de kassa in de supermarkt of bij een nieuw bericht van je energieleverancier peentjes zweet. Bijna alles is duurder geworden, terwijl de lonen er niet of minimaal op vooruit gaan. Ook de autoprijzen stijgen in 2023. De verkoopprijzen van tweedehands auto's vliegen door het dak. Het liefst wil je die aankoop nog even uitstellen, maar soms heb je geen andere keuze. Je huidige bolide heeft met moeite z’n laatste kilometers uitgetuft of je hebt nu écht een eigen auto nodig voor je werk. In dit artikel vertellen we waarom autoprijzen in het algemeen stijgen, wat de verwachting voor 2023 is en waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands auto.

Autoprijzen stijgen: hoe kan dat?

Is het jou ook opgevallen dat, in je zoektocht naar je volgende auto, de autoprijzen een stuk hoger liggen? De kans is groot dat je een stijging van 5 tot 10% op verkoopprijzen ervaart. Dat heeft een aantal oorzaken. Onder andere een verminderde productie door de pandemie, een chiptekort voor nieuwe auto's, de toenemende vraag vanuit consumenten en een tekort aan grondstoffen zorgen ervoor dat de verkoopprijzen van zowel nieuwe als tweedehands auto's stijgen.

Hogere verkoopprijzen van nieuwe auto's

Veel autofabrikanten kregen in de afgelopen jaren behoorlijk wat uitdagingen voor hun kiezen. De pandemie die uitbrak in 2019 staat iedereen nog helder op het netvlies en over de hele wereld werden lockdowns doorgevoerd. Gevolg? Veel productie - waaronder de productie van nieuwe auto's - werd stilgelegd. De vraag naar nieuwe auto's nam niet af, waardoor er een tekort ontstond. En een tekort betekent hogere verkoopprijzen.

Een andere reden dat auto's duurder worden, is het tekort aan materialen en grondstoffen. Dit maakt de productie van een nieuwe auto duurder, wat wordt doorbelast aan de auto koper.

In veel nieuwe auto's zitten microchips. Deze chips worden ook gebruikt in computers en beeldschermen. Sinds we met z'n allen massaal thuiswerken en dus een extra laptop of beeldscherm nodig hebben, is de vraag van microchips flink toegenomen. Het gevolg? Een tekort aan microchips waardoor de productie van nieuwe auto's op zich liet wachten. Levertijden liepen op, autofabrikanten verdienden minder en nieuwe auto's werden duurder.

Het gevolg? Tweedehands auto's die duurder worden

De problemen bij nieuwe auto's zorgen ervoor dat occasions ook duurder worden. Er kwam een run op tweedehands auto's, omdat leveringen van nieuwe auto's werden uitgesteld. Tel daarbij op dat autoverhuurbedrijven een groot deel van hun vloot tijdens corona hadden verkocht en nu weer investeren in tweedehands auto's. Er is een enorme vraag naar tweedehands auto's, terwijl er minder aanbod is. En wanneer de vraag groter is dan het aanbod, gaan autoprijzen stijgen.

Verwachting autoprijzen in 2023: worden auto's nog duurder?

Of autoprijzen in 2023 duurder worden, is de vraag. Het lijkt erop dat we de piek aan tekorten hebben bereikt. Maar voordat deze markt zich heeft hersteld, zijn we mogelijk twee jaar verder. Om ervoor te zorgen dat je toch een redelijke prijs betaalt voor je volgende auto, zetten we wat tips op een rijtje:

Tip 1: Verkies een tweedehands auto boven een nieuw exemplaar

Het maakt een groot verschil in aanschafwaarde of je een auto gebruikt of nieuw koopt. In de regel vindt de grootste afschrijving in de eerste jaren plaats. Is de auto een paar jaar oud en zitten er al wat kilometers op de teller? Dan betaal je een stuk minder, zonder dat je doorgaans inlevert op de kwaliteit.

Tip 2: Vergelijk verschillende auto's met elkaar

Haastige spoed, is zelden goed. Heb je over een paar maanden een nieuwe auto nodig? Begin dan nu alvast met oriënteren en onderzoeken. Dankzij platforms zoals AutoTrack, Gaspedaal en Marktplaats kun je eenvoudig vergelijkend warenonderzoek doen. Bepaal het brandstoftype, de maximale kilometerstand en opties die je volgende auto moet hebben. Als je al een specifiek type in gedachten hebt, kun je daar extra op filteren. Door de verschillende autosites door te spitten, zie je al snel wat de gemiddelde verkoopprijs is.

Tip 3: Bepaal vooraf je budget

Als je weet wat je ongeveer kwijt bent aan een bepaalde auto, is het belangrijk om dat budget in je achterhoofd te houden. Houd je tijdens het onderhandelproces aan dit budget. Zo geef je geen geld uit dat je eigenlijk niet kunt missen en neem je de sterkste positie in bij de onderhandelingen. Doorgaans is het zo dat degene die kan weglopen van de deal, de onderhandelingen wint.

Tip 4: Doe de kentekencheck

Je wilt niet de kat in de zak kopen. Doe daarom eerst op onze website de kentekencheck om meer over de auto te weten te komen. Je leest hier algemene informatie, maar kunt aanvullend de dagwaarde en eigenaarhistorie opvragen. En niet geheel onbelangrijk: je ziet tot wanneer de APK geldt. Onze basis kentekencheck is gratis en voer je hier uit.

Tip 5: Bied niet de maximale vraagprijs

Onderhandelen is een spel en de meeste autoverkopers houden rekening met een bepaalde marge in de prijs. Bied onder de vraagprijs, maar blijf reëel. Bied je te laag, dan schrik je de verkoper af en is de kans groot dat de deal van tafel wordt geveegd. Vaak kun je de auto tot 10% onder de vraagprijs verkopen. Begin bijvoorbeeld met een bod van 15-20% onder de vraagprijs en wacht het tegenbod af.

Auto koper

Tip 6: Maak altijd een proefrit en check alles goed

Een auto kopen zonder ‘m te testen raden we af. Het kan een mooie prijs zijn, maar wanneer de auto verborgen gebreken heeft moet je waarschijnlijk een flinke duit in je zak doen. Ga je een proefrit maken, controleer dan de volgende zaken:

  • Check de buitenkant van de auto (controleer op roest, de naden van de panelen, krassen, de sloten, de ruiten, verlichting en de lak)
  • Hebben de banden voldoende profieldiepte?
  • Zijn alle vloeistoffen aangevuld?
  • Is de motor koud voordat je hem start?
  • Is de accuspanning goed?
  • Zijn er na de proefrit geen lekkages?
  • Koelt de airco goed?
  • Werken de controlelampjes?
  • Werkt de reservesleutel?
  • Zitten er geen vlekken of scheurtjes in de bekleding?
  • Draait de motor normaal en heb je geen problemen met optrekken?
  • Maakt de uitlaat niet teveel lawaai?
  • Werkt de koppeling goed en gaat schakelen moeiteloos?
  • Stuurt de auto goed? (check ook of het stuur niet trekt boven een snelheid van 100 km/u)
  • Werken de pedalen en remmen optimaal?
  • Werkt de handrem?

Verder is het belangrijk om de onderhoudshistorie te checken, te informeren over eerdere reparaties en om over verschillende wegdekken te rijden (snelweg, in de bebouwde kom en onverhard).

Wijken de foto's of de gegeven informatie af van wat je constateert? Zorg dat je daarover onderhandelt voordat je een definitief bod doet. Neem een extra persoon mee voor de controle, vier ogen zien tenslotte meer dan twee.

Tip 7: Koop je auto bij een garage voor garantie

Heb je je auto gekocht en blijkt de accu leeg te zijn wanneer je sleutel van de auto de eerstvolgende keer omdraait? Ai! De kosten voor deze reparaties zijn voor jou. Maar als je bij een garage koopt, heb je recht op garantie. Op verschillende verkoopplatformen heb je vaak de keuze tussen kopen bij een particulier of garage. Wij raden dat laatste altijd aan, om onvoorziene kosten eventueel te verhalen.

Het voordeel van stijgende autoprijzen? Je krijgt meer voor je huidige auto!

Loont het voor jou niet om met de huidige brandstofkosten te rijden, wil je je steentje bijdragen aan het milieu en meer de fiets pakken of wil je je huidige auto inruilen? Een voordeel van autoprijzen die stijgen, is dat jij ook meer terugkrijgt voor je huidige auto.

Heb je voldoende tijd, dan kun je zelf je auto verkopen via autoplatforms zoals Marktplaats. Het nadeel? Je betaalt meestal advertentiekosten om op te vallen, krijgt te maken met ongemakkelijke onderhandelingen aan je deur en moet zelf de overschrijving regelen. Het kan ook sneller, makkelijker en zonder gedoe via OSW. Met ruim 500 aangesloten erkende autobedrijven hebben we binnen no-time een geschikte garage gevonden voor de verkoop van jouw auto.

Via deze link meld je je auto aan en wij regelen de rest. We delen jouw auto met onze aangesloten autobedrijven en binnen 24 uur ontvang je een of meerdere voorstellen. Dit is een vaste prijs zonder onderhandeling en jij bepaalt of je akkoord gaat, of niet. Geheel vrijblijvend en voor jou volledig kosteloos. Je auto verkopen via OSW biedt de volgende voordelen:

- Makkelijk en snel je auto verkocht
- Geen gedoe met onderhandelingen aan de deur en ongemakkelijke proefritten
- Een auto verkopen met verlopen of afgekeurde APK? Wij regelen het vervoer!

Verkoop je auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt
Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt
13/01/2023
Heb je je oog laten vallen op een gloednieuwe bolide of heb je een mooie tweedehands auto (via Marktplaats ) op de kop getikt? Alleen nog even de overschrijving en de betaling regelen en jij mag je eigenaar noemen van een nieuwe, trouwe vierwieler. Je hebt hard gespaard [...]
Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?
Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?
06/01/2023
Jarenlang heeft je vierwieler trouwe dienst bewezen. Deze auto bracht je veilig van A naar B en je ervaarde hiermee ultieme vrijheid. Je kon gaan en staan waar je wilde, was niet afhankelijk van OV-reisschema’s en hij reed als een zonnetje. Maar nu is het zover: [...]
Je tweedehands auto kopen of verkopen?
Je tweedehands auto kopen of verkopen?
30/12/2022
Je hebt een belangrijke missie: je gaat op zoek naar een (volgende) auto. Je zoekt een trouwe vierwieler die voorzien is van de belangrijkste opties, past bij jouw smaak en je veilig van A naar B brengt. Investeren in een auto is duur en de afschrijving is hoog. Op [...]