Blogs

Je tweedehands auto kopen of verkopen?

Geplaatst: 30 december 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Je tweedehands auto kopen of verkopen?

Je hebt een belangrijke missie: je gaat op zoek naar een (volgende) auto. Je zoekt een trouwe vierwieler die voorzien is van de belangrijkste opties, past bij jouw smaak en je veilig van A naar B brengt.

Investeren in een auto is duur en de afschrijving is hoog. Op het moment dat een gloednieuwe auto van de fabrieksband afrolt, daalt deze in waarde zodra deze op jouw naam wordt overgeschreven. Zonder dat je er één kilometer mee hebt gereden. Omdat deze afschrijving snel gaat, kiezen veel mensen voor de aanschaf van een tweedehands auto.

Of je nu op zoek bent naar een klassiek model of een boodschappenwagentje - er zijn enorm veel opties beschikbaar op de markt voor gebruikte auto's. Van hatchbacks en sedans tot 4x4's en supermini's - het vinden van je volgende trouwe vierwieler hoeft minder geld te kosten dan je denkt. We vertellen je op deze pagina graag hoe je op een betaalbare manier de perfecte 2e hands auto vindt.

Hoe vind je een betaalbare tweedehands auto?

Tijd om je missie te starten en de jacht naar een betaalbare tweedehands auto te openen. Maar hoe zorg je ervoor dat je die perfecte occasion vindt? Met deze tips haal je het meeste uit je zoektocht en tuf jij straks over de Nederlandse snelwegen met je nieuwe scheurijzer.

Tip 1: Bekijk wat er beschikbaar is voor je budget

Wanneer je start met het zoeken naar tweedehands auto’s, kan het aanbod overweldigend zijn. Voordat je het weet ben je verknocht aan een type auto dat ver buiten je budget valt. Kijk daarom eerst wat er beschikbaar is voor het budget dat je in gedachten hebt.

Via auto-verkoopplatformen zoals Marktplaats of Autoscout24 kun je dit eenvoudig inzien. Je vult je budget in (bijvoorbeeld maximaal 10.000 euro) en je krijgt een overzicht van alle beschikbare occasions

Tip 2: Bepaal de belangrijkste opties en brandstofsoort

Vind je het fijn om met je rechtervoet mee te tikken op de maat van de muziek als je over de Nederlandse snelwegen raast? Wil je hartje zomer niet bezweet op je afspraak arriveren en vind je het onhandig om je kinderen in de veiligheidsriem te snoeren terwijl de bijrijdersstoel van je driedeurs naar voren geklapt staat? Bepaal eerst welke opties voor jou belangrijk zijn. Denk hierbij aan cruise control, airco en vijf deuren.

Tip 3: Verfijn je zoekopdracht en zoek gericht naar tweedehands auto’s

De maximale kilometerstand, het verbruik, aantal deuren, de transmissie, het vermogen, het type brandstof en overige opties zijn belangrijk om te bepalen. Verfijn je zoekopdracht en krijg meer overzicht.

Tip 4: Controleer wanneer de APK afloopt


" Vaak is het een rode vlag wanneer een gebruikte auto wordt verkocht met een APK die binnen zes maanden afloopt. "


Breng jij je auto ook altijd weer met zwetende plakhandjes weg naar de APK, in de hoop dat ‘ie weer een jaar meekan? Koop je een tweedehands auto, dan moet de auto waarschijnlijk jaarlijks de APK ondergaan. Voor de meeste autobezitters niet het favoriete moment van het jaar.

Vaak is het een rode vlag wanneer een gebruikte auto wordt verkocht met een APK die binnen zes maanden afloopt. De eigenaar weet bijvoorbeeld dat de auto aan het einde van z’n latijn is of de auto is inmiddels al afgekeurd. Op Marktplaats heb je een zoekfilter waarmee je de auto’s uitfiltert waarvan de APK binnen zes maanden verloopt.

Tip 5: Doe de kentekencheck

Wanneer je investeert in een tweedehands auto, is de aankoopprijs slechts een fractie van alle kosten die je waarschijnlijk gaat maken. Een auto rijden kost geld. Onderhoud, de APK, brandstofkosten, verzekeringen en wegenbelasting zijn kosten die periodiek terugkomen. Maak een berekening van de globale maandelijkse kosten. Met onze kentekencheck kun je bijvoorbeeld zien hoeveel wegenbelasting je betaalt. Daarnaast check je ook de volgende punten:

Kentekencheck
 • Is het kentekenbewijs in orde?
 • Is de auto verzekerd?
 • Klopt de kilometerstand?
 • Is de auto niet afgekeurd in de APK?
 • Is er geen verbod voor rijden op de weg?
 • Is de auto niet gestolen?

Ook zie je hier de geschatte dagwaarde van een bepaalde auto: handige informatie voordat je overgaat op onderhandelingen.

Tip 6: Goedkoop, is soms duurkoop

Ga je een occasion kopen, zoek dan niet alleen naar betaalbare auto’s, maar weeg prijs en kwaliteit tegen elkaar af. Zie je in je zoektocht één auto die, vergeleken met de andere gebruikte auto’s, een stuk goedkoper is? Ontdek wat de reden hiervan is. Wil de eigenaar snel van de auto af of zijn er gebreken? Goedkoop kan resulteren in duurkoop. Staar je dus niet alleen blind op de verkoopprijs.

Tip 7: Inspecteer de auto grondig

Een gebruikte auto koop je natuurlijk nooit zonder dat je een proefrit hebt gemaakt. Maar waar moet je precies op letten? Wij zetten de belangrijkste controlepunten op een rij:

 • Check de buitenkant van de auto (roest, de naden van de panelen, krassen, de sloten, de ruiten, verlichting en de lak)
 • De banden hebben genoeg profieldiepte
 • Alle vloeistoffen zijn aangevuld
 • De motor is koud voordat je 'm start
 • Controleer de accuspanning
 • Check na het rijden op eventuele lekkages
 • De airco koelt goed
 • De controlelampjes werken
 • De reservesleutel werkt
 • In de bekleding zitten geen vlekken of scheurtjes
 • De motor draait normaal, je hebt geen problemen als je optrekt
 • De uitlaat maakt niet teveel lawaai
 • De koppeling werkt soepel en schakelen gaat geluidloos
 • Auto stuurt goed (check ook of het stuur niet trekt boven een snelheid van 100 km/u)
 • Alle pedalen werken goed en de remmen werken optimaal
 • De handrem werkt
 • Check de onderhoudshistorie
 • Informeer over eerdere reparaties
 • Rijd op verschillende wegdekken (snelweg, in de bebouwde kom en onverhard)

Tip 8: Koop je ocassion via een garage

Koop je een auto van een particulier, dan kun je rekenen op ‘bogo’ (bocht om, garantie om). Een particuliere verkoper is niet verplicht om kosten aan een auto te vergoeden. Is de auto overgeschreven op je naam en houdt deze er plotseling mee op? Dan is dat je eigen verantwoordelijkheid.

Koop je een auto via een professionele garage, dan heb je officieel recht op twee jaar garantie. Bij tweedehands auto's kan dit verkort worden naar een jaar. Kom je vlak na de aankoop achter een gebrek dat al aanwezig was (en niet gedeeld is), dan heb je recht op die garantie. Wil je je huidige auto inruilen voordat je een nieuwe occasion koopt? Ook dan is kopen via een garage een slimme zet. De verkoopprijs wordt dan verrekend met het aankoopbedrag. Wist je dat OSW samenwerkt met meer dan 500 erkende garages?

Verkoop je tweedehands auto via OSW

Zonder gedoe je tweedehands auto verkopen? Je auto verkopen doe je in slechts een paar klikken via OSW. Het werkt supersimpel:

 1. Vul op deze pagina je kenteken in
 2. Vul de gegevens aan en geef optioneel een indicatieprijs aan
 3. Vul je eigen gegevens in en ontvang na 24 uur vrijblijvend een bod per mail
 4. Tevreden met het bod? Wij regelen de afhandeling voor de verkoop van je tweedehands auto

Geen vervelende onderhandelingen, proefritten waarvoor je thuis moet blijven en gedoe met de overschrijving. Je tweedehands (oude) auto verkopen via OSW is gratis en je profiteert van de volgende voordelen:

 • Geen administratieve rompslomp: wij regelen de vrijwaring en betaling
 • Niet doorbetalen aan verzekeringen en wegenbelasting: binnen 24 uur geregeld
 • Een schadeauto die de weg niet meer op mag? De auto wordt voor je opgehaald!
 • Alle merken en type's van Audi tot Toyota en alles daaromheen.

Verkoop je auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat is mijn auto waard?
Wat is mijn auto waard?
16/12/2022
Ben je van plan om binnenkort je auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk weten wat je auto waard is. Op die manier kun je een concurrerende vraagprijs hanteren en sta je sterker in je onderhandelingen. Op deze pagina behandelen we hoe je de waarde van je auto kunt bepalen [...]
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
04/10/2022
De verkoop van je motor kan op een eenvoudige en snelle manier geregeld zijn. De meest gestelde vragen worden in dit artikel beantwoord. Want hoe weet je of de verkoop veilig en betrouwbaar is? En hoe wordt de prijs van je motor bepaald? Ook is het fijn om te weten of al [...]
Hoe kan ik mijn auto overschrijven?
Hoe kan ik mijn auto overschrijven?
16/09/2022
Wanneer je je nieuwe auto hebt gekocht, ben je waarschijnlijk door het dolle heen. Ook als je je auto verkocht hebt, valt er waarschijnlijk een last van je schouders. Weer een klus gedaan. Maar dan moet je de auto nog (laten) overschrijven. Hoe doe je dat? Kan dat altijd [...]