Blogs

Autobanden onderhouden. Zo doe je het op de juiste manier.

Geplaatst: 23 februari 2021
Geschatte leestijd: 8 minuten
Categorie: Automotive
Autobanden onderhouden. Zo doe je het op de juiste manier.

Het onderhoud van een auto is belangrijk om de levensduur van het voertuig te verlengen. Daarom krijgt je auto de benodigde beurtjes, wordt de olie ververst en ben je waarschijnlijk al naar de wasstraat geweest om het strooizout van afgelopen weken te verwijderen. De autobanden worden alleen nog wel eens vergeten, terwijl het juiste onderhoud ook de levensduur van je banden verlengd.

Naarmate autobanden ouder worden, gaan ze slijten. Er ontstaan scheurtjes in het rubber, het profiel wordt gladder en de kleur wordt anders. Dat je autobanden aan het einde van hun latijn zijn, hoor je meestal pas op het moment dat de wagen gekeurd moet worden. In de tussentijd kijken er maar weinig mensen naar conditie van de autobanden. Zonde, want een regelmatige ‘opknapbeurt’ kan ervoor zorgen dat ze langer meegaan dan gemiddeld. Dit scheelt je een aardige duit tijdens de volgende APK keuring en het kost je bijna niets.

Autobanden juist onderhouden

Uitdroging, Uv-straling, viezigheid en slijtage… Dit is een greep uit de factoren waar je nieuwe autobanden mee te maken krijgen. Eigenlijk al vanaf het moment dat je voor het eerst met de banden de weg op gaat. Slecht onderhouden banden slijten sneller. Je gaat sneller scheurtjes zien. Je kan natuurlijk denken dat een ‘sopje’ over de banden wel voldoende is, maar ook hier zitten wat haken en ogen aan.

Banden schoonmaken

Rubber kan niet tegen olie of oplosmiddelen. Ook de agressievere schoonmaakmiddelen kun je beter niet gebruiken om je autobanden schoon te maken. Je loopt hiermee het risico dat je autobanden zo worden aangetast, dat je ze gewoon weg kan gooien. Het beste kan je een speciaal reinigingsmiddel gebruiken voor autobanden. Gebruik daarnaast een zachte spons of borstel om je autobanden schoon te maken. Hardere borstels of schuursponsjes beschadigen het rubber. Dit komt het slijtageproces niet ten goede.

Bandenspray

Rond je schoonmaakbeurt af met een goede bandengel of spray. Deze middelen beschermen je autobanden tegen Uv-straling, uitdroging en overige invloeden van buitenaf. Het werkt om je banden hier regelmatig mee te behandelen. Een keer in de paar weken is wel voldoende.

Bandenspanning

De bandenspanning in de gaten houden hoort ook bij het onderhoud van je autobanden. Is je bandenspanning te laag of misschien wel te hoog, dan slijt de band ongelijkmatig en veel sneller dan de bedoeling is. Daarnaast is rijden met een te lage bandenspanning ook nog eens gevaarlijk. Dit kan in het uiterste geval voor een klapband zorgen. Gelukkig kan je bij de meeste tankstations heel gemakkelijk je bandenspanning meten. Wil je weten wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is? Kijk dan even in het instructieboekje van de auto of aan de binnenkant van de tankklep.

Profieldiepte van je autobanden

Het maakt niet uit hoe goed jij je autobanden gaat onderhouden; je band verliest altijd profieldiepte als je ermee rijdt. Rijden met onvoldoende profieldiepte zorgt voor een slechtere afvoer van bijvoorbeeld regenwater. Hierdoor kan je auto gaan slippen. Als je autobanden minder dan 2 mm profiel hebben, dan moeten ze vervangen worden. Je mag echter nog blijven rijden met banden tot een profieldiepte van 1,6 mm, dit is wettelijk bepaald. Gebruik je winterbanden? Dan gelden er andere profieldieptes. Zo kan je winterbanden beter vervangen als er minder dan vier millimeter profiel op zit.

Hoe vaak moet je autobanden onderhouden?

Je geeft je autobanden een goede schoonmaakbeurt als je banden onder de auto vandaan zijn. Zo heb je goed zicht over de hele autoband en kan je overal goed bij. Je maakt je autobanden dus bij voorkeur, een keer per jaar goed schoon. Als je zomerbanden wisselt voor winterbanden bijvoorbeeld. Bandenspray kan je iedere maand gebruiken om de autobanden in optimale conditie te houden. Zaken zoals de bandenspanning, profieldiepte en algehele conditie van de autoband kan je het best om de twee weken controleren. Zo weet je zeker dat de autobanden goed onderhouden zijn en zo lang mogelijk meegaan.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat als je auto naar de sloop moet?
Wat als je auto naar de sloop moet?
14/01/2021
Een auto in je bezit hebben die niet meer naar behoren werkt of je gewoon aan de straatstenen niet kwijt kan, is natuurlijk zuur. In dat geval kan je ervoor kiezen om de auto naar de sloop te brengen. Zeker als het een oudere auto betreft, met dusdanig veel gebreken dat [...]
De dashcam is populair! Maar waarom?
De dashcam is populair! Maar waarom?
24/06/2020
In Rusland weten ze inmiddels al niet beter. Het rijden met een dashcam is daar verplicht. Deze wet is ontstaan doordat er veel verzekeringsfraude werd vastgesteld. Om dit probleem op te lossen was er een betere bewijsvoering nodig. Anno 2020 is de wetgeving in Rusland [...]
6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)
6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)
30/03/2020
Op het moment dat je een nieuwe (tweedehands) auto hebt gekocht, zal je er alles aan doen om te zorgen dat deze zo lang mogelijk netjes blijft. Echter sluipen er na, verloop van tijd, wat dingen in die ervoor kunnen zorgen dat je flitsende bolide niet zo lang meegaat als [...]