Bij het overlijden van een dierbare komt er een hoop op je af. Allereerst ben je natuurlijk aan het rouwen en ondertussen moet je een hoop praktische zaken regelen. Denk aan het organiseren van de uitvaart, het uitzoeken van spullen en rekeningen opzeggen. Als de grootste ‘drukte’ achter de rug is, is het belangrijk dat verzekeringen worden opgezegd en praktische zaken worden afgehandeld - zodat er geen betalingen blijven doorlopen of achterstanden ontstaan.
Een van die zaken die je moet regelen is de auto verkopen na overlijden. De auto staat namelijk nog op de naam van de overleden persoon en de kosten voor de verzekeringen en wegenbelasting lopen gewoon door. In dit blog nemen we je stap voor stap hierin mee, zodat jij ook dit hoofdstuk goed kunt afsluiten.
Ben je van plan om de auto van de overledene te verkopen aan een ander? Dan wil de potentiële koper een proefrit maken en dan is het nodig om - zonder dat de auto is verkocht of overgeschreven - erin te rijden. Zolang de autoverzekering doorloopt, is het toegestaan om te rijden in de auto van een overleden persoon.
"De auto moet na vijf weken zijn overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar"
Wel is het belangrijk om de auto zo snel mogelijk te verkopen of over te schrijven. De auto is onderdeel van de erfenis en dat wil je netjes met alle erfgenamen regelen. Daarnaast wordt vanuit de overheid aangegeven dat de auto na vijf weken moet zijn overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Je hebt twee opties: de auto overschrijven op de naam van de partner of de auto van de overledene verkopen.
De auto verkopen van de overledene lijkt een futiliteit in deze heftige periode. Toch is het belangrijk dat je deze klus niet voor je uit schuift. In 6 stappen leggen we je uit hoe je dat aanpakt.
Ben je de partner van de overledene en gebruikten jullie de auto gezamenlijk - maar stond deze op naam van je overleden partner? Dan kun je de auto overschrijven op je eigen naam. Als je de directe erfgenaam bent, is dat het enige wat je hoeft te doen.
Of je de auto gaat overschrijven of verkopen van de overledene: het testament beschrijft wat er met de bezittingen gebeurt. In de meeste gevallen gaan bezittingen naar de erfgena(a)m(en). De executeur die in het testament is aangewezen (meestal ook erfgenaam) regelt alles hiervoor.
De auto verkopen van een overledene werkt niet anders dan in een normale situatie een auto verkopen. Je kunt ervoor kiezen om de auto te verkopen via een platform zoals Marktplaats. Je bent hier vaak wel veel tijd mee kwijt: de advertentie maken, onderhandelen over de verkoopprijs, verkopers die niet komen opdagen, proefritten inplannen in eigen tijd en vervolgens zelf alle administratieve rompslomp regelen. Onderschat deze periode niet: je zit midden in de rouwverwerking en moet een hoop regelen. Een verkoopservice voor je auto neemt het meeste werk voor je uit handen.
Lukt het niet direct om de auto te verkopen of staat je hoofd er niet helemaal naar? Logisch. Maar houd er rekening mee dat kosten zoals motorrijtuigenbelasting en verzekeringen blijven doorlopen en ook de APK-plicht van kracht blijft. Liever jezelf iets meer tijd gunnen? Je kunt de auto tijdelijk schorsen, zodat de verplichtingen vervallen. Je mag dan niet meer met de auto de weg op. Ook mag de auto niet op een openbare weg staan. Zorg ervoor dat de auto in de garage of op de oprit staat, want anders loop je het risico op een boete.
Na overlijden moet je de auto overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Dat kan de partner, de kinderen of een nieuwe autokoper zijn. Op dat moment stoppen de verplichtingen bij de overleden eigenaar en kan de nieuwe eigenaar de auto een verzekering op zijn naam afsluiten.
Je kunt op verschillende locaties het kenteken overschrijven (online, bij een kentekenloket of bij een RDW-erkend bedrijf). Hiervoor heb je de volgende documenten nodig:
Je kunt dan in naam van de overledene de auto overschrijven en de verkoper ontvangt daarna het vrijwaringsbewijs. De koper ontvangt een deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Het kentekenbewijs en het tweede deel van de code worden per post opgestuurd naar de nieuwe eigenaar.
Benieuwd wat je auto oplevert?
Ben je de tenaamstellingscode en/of het kentekenbewijs van de auto kwijt? Dan kun je de auto niet overschrijven. Je kunt deze documenten opnieuw via de website van de RDW aanvragen. Dit kan op naam van de overledene of via een aanvraagformulier om direct de papieren op jouw naam te zetten. Betaal online en je krijgt de nieuwe documenten thuis gestuurd.
Nadat de auto is overgeschreven, kan de nieuwe eigenaar de autoverzekering op zijn naam afsluiten. Schrijf je de auto van overleden partner op jouw naam, dan mag je de schadevrije jaren overnemen. Daardoor krijg je - op basis van het aantal schadevrije jaren - een lagere premie op je autoverzekering. Sommige verzekeringen staan het ook toe dat je de schadevrije jaren van je ouder(s) overneemt bij overlijden.
Wil je de auto van de overledene verkopen omdat je zelf al een fijne auto hebt - of omdat er te veel herinneringen aan dit voertuig kleven? Maak het jezelf in deze rouwperiode makkelijk en verkoop de auto via OSW. Ontdek de inruilwaarde van je auto.
Geen gedoe met het opmaken van de advertentie, onderhandelen over de verkoopprijs, verkopers die niet komen opdagen, proefritten inplannen in eigen tijd en de bijbehorende administratieve rompslomp. Bij OSW regelen wij de verkoop van de auto na overlijden.
Je hoeft alleen maar het kenteken in te voeren op deze pagina en de gegevens na te kijken. Verstuur je aanvraag, je persoonlijke occasion-makelaar neemt contact met je op en je ontvangt binnen 24 uur de hoogste bieding in je inbox. Ga je akkoord? Dan regelen wij de betaling, overschrijving en het ophalen van de auto. Binnen een paar dagen heb jij de auto kosteloos en moeiteloos verkocht. Kortom, via OSW heb je een zorgeloze verkoop!