Blogs

De inruilwaarde van je auto

Geplaatst: 3 maart 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
De inruilwaarde van je auto

Het wordt tijd om je oude bolide te verkopen. Omdat je je hart bent verloren aan een spiksplinternieuw model, omdat de auto de nodige kilometers heeft gelopen of omdat je genoodzaakt bent om je auto te verkopen, vanwege een veranderende gezinssituatie. We raden aan je volgende auto altijd via een erkende autodealer te kopen, omdat je dan minimaal een jaar recht hebt op garantie. En als je dan toch bij de autoboer bent, kun je direct je oude exemplaar inruilen. Maar wat is de inruilwaarde van je auto? We vertellen het op deze pagina.

Wat is de auto inruilwaarde?

Koop je een nieuwe auto en wil je direct je oude auto verkopen aan de garage? De inruilwaarde van de auto is het bedrag dat je hiervoor krijgt aangeboden. Als je direct een nieuwe auto koopt, wordt dit bedrag in mindering gebracht op de aankoopprijs.

De auto inruilwaarde is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • De kilometerstand
  • Het merk en model
  • Opties en uitrusting
  • Marktprijzen en de dagwaarde
  • De leeftijd en conditie van je auto

Hoeveel wordt een auto per jaar minder waard?

De dagwaarde is een belangrijke factor wanneer het gaat om de inruilwaarde van je auto. Verwar het niet met de nieuwwaarde: dit is de waarde van de auto toen deze van de fabrieksband afrolde. Op het moment dat een auto in gebruik genomen wordt, daalt de waarde onmiddellijk. Die waardedaling noemen we ook wel de afschrijving van een auto.

In het eerste jaar verliest een nieuwe auto al zo'n 25% van z'n originele waarde. Wil je een relatief nieuwe auto kopen? Dan kan je beter investeren in een tweedehands auto van één of twee jaar oud, in plaats van een compleet nieuwe auto kopen. In de jaren daarna daalt de auto verder in waarde, maar verloopt de afschrijving minder snel.

Een auto met een nieuwwaarde van 20.000 euro, is na 11 jaar iets gemiddeld 4.500 euro waard. Dit zijn gemiddelden, want de waarde van de auto hangt niet alleen samen met de leeftijd, maar ook de marktprijzen en conditie van het voertuig.

Daling waarde

Is dagwaarde hetzelfde als de inruilwaarde?

De dagwaarde is een factor die meespeelt met het bepalen van de inruilwaarde. De dagwaarde van de auto is de waarde wat de auto op dit moment, deze dag, officieel waard is. Maar de inruilwaarde is de waarde die de autokoper uiteindelijk voor je bolide geeft. Ligt de kilometerstand hoger dan werd verwacht bij de dagwaarde? Is de garage de auto liever kwijt dan rijk of staan er veel reparaties op de planning? Dan daalt de inruilwaarde.

Dat werkt ook de andere kant op. Heb je extra opties toegevoegd aan je auto, is het een populair model of is net de hele binnenkant vervangen? Dan kan dit een positief effect hebben op de inruilwaarde. De dagwaarde is dus niet hetzelfde als de inruilwaarde van je auto, maar heeft er zeker wel effect op. Om sterk de onderhandelingen in te gaan, is het dus belangrijk dat je de dagwaarde van je auto kent.

Inruilwaarde auto berekenen

Er is geen vaste rekensom om de inruilwaarde van je auto te berekenen. Zoals eerder gezegd hangt deze waarde af van onder andere de huidige staat van de auto, het merk, het model en de verkoopprijzen van vergelijkbare modellen. Maar er zijn wel een aantal stappen waarmee je kunt bepalen wat je ongeveer terugkrijgt voor je auto:

1. Bekijk wat de dagwaarde is van jouw auto
2. Vergelijk hetzelfde merk en model met vergelijkbare kilometerstanden op Marktplaats en ontdek wat de eigenaars hiervoor vragen
3. Vraag de verkoopprijs van je auto op via OSW en ontvang vrijblijvend het beste bod in je inbox

Wat is de minimale inruilwaarde van mijn auto?

De minimale inruilwaarde hangt af van de eerder genoemde factoren. Is jouw auto in goede staat, heb je altijd trouw het voertuig onderhouden en onlangs nog reparaties doorgevoerd? Dan is de kans groot dat je een mooie prijs voor de auto krijgt. Je kunt je vast wel voorstellen dat je voor een sloopauto van een B-merk voor minder geld vangt dan voor een auto van een populair merk, die nog loopt als een zonnetje. Bereid je daarom optimaal voor om de onderhandelingen aan te gaan met de autodealer, of verkoop je oude auto via OSW.

Je oude auto verkopen via OSW

Wil je de beste prijs ontvangen van een autogarage voor je oude auto? Verkoop je auto of ruil ‘m in via OSW. Het werkt supereenvoudig: je vult je kenteken in, ontvangt vrijblijvend een bod en wij regelen, bij verkoop, de rest voor je. Omdat wij samenwerken met meer dan 500 erkende garages, krijg je het beste bod voor je auto. Of het nu een Audi, Toyota of een oldtimer is, voor alle soorten auto's kun je bij ons terecht.

- Je ontvangt de beste prijs onder alle partners
- Wij regelen de onderhandelingen, betaling en vrijwaring
- Direct je oude auto kosteloos en zonder gedoe verkopen

Weten wat jij voor je auto terugkrijgt?


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Auto rijp voor de sloop? De (verkoop)mogelijkheden
Auto rijp voor de sloop? De (verkoop)mogelijkheden
24/02/2023
Jarenlang heb je met plezier in je auto gereden. Met deze trouwe vierwieler ontdekte je de ultieme vrijheid: geen gedoe meer met dienstregelingen in het openbaar vervoer en gemakkelijk van A naar B rijden. Maar nu is het onvermijdelijke moment aangebroken: jullie wegen [...]
13 tips voor het kopen van een Marktplaats auto
13 tips voor het kopen van een Marktplaats auto
17/02/2023
Een van de eerste websites die je bezoekt als je een nieuwe of tweedehands auto wilt kopen, is waarschijnlijk Marktplaats. Het is de grootste verzamelsite van Nederland voor tweedehands spullen en het kopen en verkopen van auto’s. Gemiddeld staan er zo’n [...]
Ik wil mijn auto verkopen: wat is mijn auto waard?
Ik wil mijn auto verkopen: wat is mijn auto waard?
03/02/2023
Er is een tijd van komen en gaan. Jouw trouwe bolide heeft jarenlang dienst gedaan als boodschappenwagentje, als vervoersmiddel tussen je huis en kantoor of je hebt in deze auto onvergetelijke herinneringen gemaakt op vakantie. Nu is de tijd aangebroken dat je de auto [...]