Blogs

5 manieren om een auto op naam te zetten

Geplaatst: 20 april 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
5 manieren om een auto op naam te zetten

Het is tijd om afscheid te nemen van je huidige bolide. Jarenlang heb je er met plezier in gereden. Lange afstanden rijden was met deze kilometervreter een feestje. Nu worden de onderhoudskosten te hoog, heb je je hart verloren aan een volgend exemplaar of doe je de auto de deur uit.

Is je auto eenmaal verkocht, dan moet je de auto op naam zetten van de volgende eigenaar. In dit blog vertellen we op welke manieren je een auto op naam zet, waarmee je je auto officieel overdraagt naar de volgende eigenaar.

Wat houdt een auto op naam zetten in?

Het RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) houdt de gegevens van voertuigen in Nederland en de bijbehorende eigenaars bij. Zodra jij je auto verkoopt moet je dit doorgeven aan het RDW. Dat doe je door de auto op naam te zetten, oftewel de auto overschrijven. Bij het overschrijven van een auto worden ook eventuele schulden of boetes aan de overheid of andere partijen gecontroleerd. Zo krijgt de nieuwe eigenaar daar geen gedoe mee.

De overschrijving van een auto is verplicht. Jij als verkoper krijgt na afloop een vrijwaringsbewijs. Dit is een document dat aangeeft dat het voertuig vrij is van schulden of andere verplichtingen. Hiermee kun je je autoverzekering opzeggen en bewijs je dat je niet langer verantwoordelijk bent voor toekomstige kosten van deze auto.

Hoe kun je een auto op naam zetten?

De meest voorkomende manier is om naar een kentekenloket te rijden en daar de auto op naam te zetten. Maar ga je in de avond of op zondag overschrijven, dan zullen veel loketten dicht zijn. Daarom zetten we alle manieren op een rij:

Optie 1: PostNL-balie

Bij ieder PostNL-punt kun je de auto op naam zetten. In Nederland zijn er méér dan 3.750 PostNL-punten, waardoor er altijd één in de buurt zit. Veel PostNL-punten zijn doordeweeks tot 18.00 open.

Optie 2: RDW-keuringsstation

Woon je in de buurt van Almelo, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Groningen, Heerenveen, Nieuwegein, Rijen, Roosendaal, Schiedam, Veldhoven, Venlo, Waddinxveen of Zwolle? In deze steden vind je RDW-keuringsstations. Deze zijn doordeweeks tot 17.00 geopend en in het weekend gesloten.

Optie 3: RDW-erkend bedrijf

Je kunt je auto ook overschrijven aan een RDW-erkend autobedrijf. Ideaal als je je auto inruilt bij een erkende garage. Maar je kunt hier ook je auto op naam zetten van een andere particulier.

PostNL- en RDW-locaties zijn kentekenloketten. Via de website van het RDW vind je openingstijden van deze loketten. Het nadeel is dat deze vestigingen niet ‘s avonds of op zondag geopend zijn. Maar wat nou als je je auto op zondag wilt overschrijven?

Optie 4: Auto online op naam zetten

Wil je de auto ‘s avonds of op zondag overschrijven? In sommige gevallen kun je je auto ook online overschrijven. Hiervoor heb je de volgende documenten nodig:

  • De kentekencard en tenaamstellingscode (heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan kan het niet).
  • Een geldig Nederlands identificatiebewijs mét chip. Je hebt hiervoor een ID-bewijs nodig dat na 14 november 2014 is uitgegeven of een Nederlands paspoort.
  • Een mobiele telefoon met NFC-chiplezer. De meeste nieuwe smartphones hebben dit standaard ingebouwd.
  • Een DigiD-inlogcode en de DigiD-app

Alle bovenstaande punten check? Ddan kun je via de website van het RDW je auto online overschrijven. Log in met je DigiD, volg de aanwijzingen, betaal de overschrijvingskosten en ontvang de bevestiging en het vrijwaringsbewijs per mail. Je auto is nu overgeschreven.

Optie 5: De vrijwaring via OSW regelen

Een auto verkopen is een intensief proces. Een advertentie maken, ongemakkelijke onderhandelingen aan de deur, tijd vrijmaken voor een proefrit en tot slot de auto op naam zetten. Het kan een stuk eenvoudiger: wij regelen de verkoop, betaling, vrijwaring en het vervoer van de auto.

Het enige wat je hoeft te doen is via deze link je auto aan te melden voor de verkoop. Wij zetten jouw aanvraag vrijblijvend uit onder onze 500 aangesloten garages. Je ontvangt binnen 24 uur de beste bieding voor jouw auto. Jij bepaalt of je de auto verkoopt, of niet. En betaalt hier geen kosten voor. Met de benodigde documenten regelen wij alle administratieve rompslomp, betalen direct en halen je auto gratis op.

Verkoop je auto via OSW

Veelgestelde vragen om een auto op naam te zetten

Wat kost het om een auto op naam te zetten?

De kosten in 2023 voor het overschrijven van een auto bedragen 10,75 euro. In de meeste gevallen betaalt de koper deze kosten.

Wat heb je nodig omvoor een auto op naam te zetten?

Om een auto op naam te zetten (ook wel overschrijving, tenaamstelling of vrijwaring genoemd) heb je de volgende documenten nodig: een geldige kentekencard (kentekenpapieren bij een bouwjaar ouder dan 2014), de volledige tenaamstellingscode en de identiteitsbewijzen van zowel koper en verkoper.

Ik ben de tenaamstellingscode van mijn auto kwijt

De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. Het eerste deel krijg je bij de overschrijving van de auto wanneer jij de auto koopt, het tweede deel ontvang je per post met de kentekencard. Deze twee delen samen heb je nodig om je auto over te schrijven. Via de website van het RDW bestel je eenvoudig een nieuwe code, de kosten hiervoor zijn slechts 1,05 euro. Ben je ook het kentekenbewijs kwijt? Dan betaal je nog eens 32,60 euro extra.

Hoe gaat het overschrijven van een auto?

Om een auto over te schrijven ga je na akkoord samen met de koper naar een kentekenloket om de auto over te schrijven. Je overhandigt alle benodigde documenten, de koper betaalt de overschrijvingskosten en daarna is de overdracht geregeld. De koper ontvangt het eerste deel van de tenaamstellingscode en jij als verkoper ontvangt het vrijwaringsbewijs. Daarna is de overdracht geregeld en is de koper de nieuwe eigenaar van de auto.

Wil je ‘s avonds of in het weekend de auto overschrijven? Dan kun je ook via de site van het RDW de auto online overschrijven. Hiervoor heb je je de tenaamstellingscode, de kentekencard en DigiD-inloggegevens nodig. Lees op deze blog meer over het online overschrijven van je auto.

Weten wat jij voor je auto terugkrijgt?

 


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Autoverzekering vergelijken: wat is de beste keuze?
Autoverzekering vergelijken: wat is de beste keuze?
06/04/2023
Sta je op het punt om een (nieuwe) auto te kopen, dan kom je er niet onderuit: een autoverzekering afsluiten. Je wilt dit op tijd regelen. Zonder autoverzekering mag je namelijk niet de weg op. Je draait voor alle kosten op in het geval van een ongeval. En word je gepakt, [...]
De inruilwaarde van je auto
De inruilwaarde van je auto
03/03/2023
Het wordt tijd om je oude bolide te verkopen. Omdat je je hart bent verloren aan een spiksplinternieuw model, omdat de auto de nodige kilometers heeft gelopen of omdat je genoodzaakt bent om je auto te verkopen , vanwege een veranderende gezinssituatie. We raden aan je [...]
Auto rijp voor de sloop? De (verkoop)mogelijkheden
Auto rijp voor de sloop? De (verkoop)mogelijkheden
24/02/2023
Jarenlang heb je met plezier in je auto gereden. Met deze trouwe vierwieler ontdekte je de ultieme vrijheid: geen gedoe meer met dienstregelingen in het openbaar vervoer en gemakkelijk van A naar B rijden. Maar nu is het onvermijdelijke moment aangebroken: jullie wegen [...]