Blogs

De APK voor diesels vanaf 2023: dit verandert er voor jou

Geplaatst: 11 mei 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
De APK voor diesels vanaf 2023: dit verandert er voor jou

De populariteit van de diesel ervan neemt in rap tempo af. Voorheen was dit type auto vooral populair onder mensen die jaarlijks een hoop kilometers vraten. De wegenbelasting ligt hoger vergeleken met andere brandstofsoorten (vanwege de hogere CO2-uitstoot), maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door lagere literprijzen aan de pomp. Tegenwoordig is dat geen reden meer om een diesel te rijden. De literprijzen zijn vaak hoger dan die van benzineauto's en oude diesels worden steeds vaker uit stadscentra geweerd.

De dieselauto zit in het verdomhoekje. Verduurzamen staat hoog op de agenda van de overheid en dat betekent extra strenge maatregelen voor deze massavervuiler. De dieselauto produceert namelijk (meer) fijnstof, stikstofoxiden, zwavel en CO2-uitstoot. Sinds dit jaar komt daar nog een nieuwe maatregel bovenop: diesels die in 2023 geen roetfilter hebben, worden in de meeste gevallen niet goedgekeurd tijdens de APK.

De verplichte roetfilters bij diesels

Is dit nieuw? Horen we je denken. Ja en nee: de roetfilter bij diesels is al verplicht sinds 2011. Dit filter vermindert de uitstoot van diesels tot 99%. Auto's die ná 2011 zijn geproduceerd, zijn in de meeste gevallen voorzien van zo'n filter. We zeggen specifiek 'de meeste' auto's in plaats van alle diesels, omdat in sommige gevallen de roetfilter alsnog is verwijderd. Bijvoorbeeld bij het chiptunen van een auto (om de PK's te verhogen) of om onderhoudskosten te vermijden. Eens in de zoveel tijd moet de filter gereinigd worden: een kostbare klus die al gauw 500 euro kost. De roetfilter is dus al langer verplicht bij diesels, maar er werd niet actief op gecontroleerd.

Verplichte roetfiltercontrole vanaf 1 januari 2023

Tot afgelopen 1 januari 2023. Sinds dat moment is het namelijk niet alleen verplicht om een roetfilter te hebben, er wordt tijdens de APK ook actief op gecontroleerd. Heeft je diesel geen roetfilter, dan wordt je auto waarschijnlijk APK afgekeurd. Je kunt dan niet verder rijden met je diesel én riskeert fikse boetes.

Hoe weet ik of mijn auto een roetfilter heeft?

Belangrijk dus om - voordat de APK afloopt - eerst te checken of je auto een roetfilter heeft. Heb je dat niet, dan doe je er goed aan om alsnog een te laten plaatsen. Het tarief daarvan varieert per garage, maar reken op minimaal 1.000 euro voor het plaatsen van een roetfilter. Zoek een garage in de buurt om de roetfilter te laten plaatsen, reinigen of vervangen.

Er zijn uitzonderingen mogelijk. Diesels die na 2017 zijn geproduceerd, zijn (nog) niet verplicht om een roetfilter te hebben. Je bent wel verplicht dit te melden aan het RDW én betaalt zo’n 15% meer motorrijtuigenbelasting ter compensatie. Kortom: een missende roetfilter kost je als dieselrijder veel geld.

Ons advies aan dieselrijders

Oude diesels die uit grote stadscentra worden geweerd, de strengere regels rondom de roetfilter en de hogere brandstofprijzen: diesel rijden wordt steeds minder interessant. Heb je nog een oude diesel en rijzen de kosten de pan uit? Dan doe je er goed aan om je auto te verkopen aan een garage: de animo onder autokopers op platforms zoals Marktplaats zal waarschijnlijk laag liggen.

We adviseren niet om een nieuwe dieselauto te kopen. Door de toenemende, strengere maatregelen en de populariteit om elektrisch te rijden, is het minder interessant om te investeren in een dieselauto. Wil je toch een diesel rijden, controleer dan vóór de aankoop of er een roetfilter aanwezig is. Dat scheelt een hoop gedoe.

Verkoop je oude diesel via OSW

Geen zin in onderhandelingen aan je deur en gedoe rondom de verkoop van je oude diesel? Verkoop je auto via OSW. Snel, gemakkelijk en binnen 24 uur heb je een bod. Op deze pagina vul je je kenteken in en binnen één dag ontvang je het beste bod onder onze meer dan 500 aangesloten garages. Tevreden? Dan verkoop je ‘m direct via ons platform en regelen wij de betaling, vrijwaring en het ophalen van je auto. Geheel kosteloos en vrijblijvend voor jou.

 


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Alles wat je moet weten over de APK keuring
Alles wat je moet weten over de APK keuring
30/03/2023
Een auto bezitten geeft je zowel lusten als lasten. Je ervaart de ultieme vrijheid, het is vaak de snelste (en meest efficiënte) manier van vervoer en je bent van niemand afhankelijk. Om die auto als een zonnetje te laten lopen, is het belangrijk dat je ‘m goed [...]
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
16/03/2023
‘Maart roert z’n staart, april doet wat ‘ie wil.’ Bekende uitspraken die bijna iedereen begrijpt. Het Nederlandse voorjaar is grillig en terwijl de eerste bomen weer in bloei komen, trekt er uit het niets een koude wind door de straten. Gelukkig [...]
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
10/02/2023
De prijzen op goederen, diensten en aan de pomp schieten door de lucht. Alles wordt duurder, ook autorijden in 2023. Welke kosten ben je dit jaar extra kwijt om de motor draaiende te houden? We vertellen het je in dit artikel. De kosten die je als automobilist betaalt [...]