Blogs

De 3 meest voorkomende autoproblemen in de zomer

Geplaatst: 15 juni 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
De 3 meest voorkomende autoproblemen in de zomer

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we massaal de grote trek maken naar 't zuiden. De koffers zijn ingeladen, de achterbank is voorzien van de nodige entertainment en de sleurhut zit misschien al aan de trekhaak bevestigd. Tijd om koers te zetten richting je zonnige vakantieadres.

En hoewel je waarschijnlijk al een wegenwacht-abonnement hebt afgesloten ‘voor het geval dat’, moet je er niet aan denken om met pech langs de weg te staan - in de brandende zon. Toch komen autoproblemen vaker voor tijdens tropische temperaturen: alle auto’s presteren slechter tijdens de hitte. Zorg daarom dat je vóór vertrek een zomercheck uitvoert om de meest voorkomende autoproblemen in de zomer te voorkomen. Op deze pagina vertellen we meer over de problemen en hoe je ze oplost.

De meest voorkomende autoproblemen in de zomer

In de zomer staan de telefoonlijnen van de wegenwacht roodgloeiend. Dat komt omdat een auto bij hoge temperaturen harder moet werken en bij lange stukken rijden wordt er een stuk meer van de auto gevraagd. In 2022 ontving de ANWB vanuit binnen- en buitenland zo'n 760.000 (!) telefoontjes. Lees daarom deze autoproblemen in de zomer aandachtig door, zodat jij deze zomer niet een van hen bent.

Probleem #1: De oververhitte motor

In Nederland raas je over de vlakke snelwegen maar in het buitenland is de infrastructuur vaak iets minder geregeld. Gaten in de weg, toeristische routes door bergdorpjes en kronkelige eenrichtingswegen zijn geen uitzondering. En wanneer je bijna op je eindbestemming arriveert, moet je met je volgeladen auto nog even die steile berg op. Je vraagt het uiterste van je auto waardoor er een rampscenario ontstaat: een oververhitte motor.

De hitte, lange afstanden en verminderde zuurstof in warme lucht zorgen ervoor dat de auto harder moet werken.

Wat kun je doen bij een oververhitte motor?

Wanneer de motor oververhit raakt, gaat er een waarschuwingslampje in het dashboard aan. Het is belangrijk om direct een parkeerplaats op te zoeken zodat de motor kan afkoelen. Rijd je door met een oververhitte motor, dan kan de motor kapotgaan en ook andere delen van de auto ermee beschadigen. De motor kun je het beste als volgt af laten koelen:

  1. Zet direct de airco uit van de auto
  2. Zet de verwarming en ventilator op de hoogste stand aan
  3. Rijd direct naar een plek waar het veilig is om de auto neer te zetten. Is er niets in de buurt, ga dan op de vluchtstrook aan met de gevarendriehoek dertig meter achter je en zorg dat je een reflecterend hesje aan hebt
  4. Schakel de motor uit en zet de motorkap open
  5. Na 10-15 minuten kan je het koelstofreservoir voorzichtig opendraaien. Let op: er kan druk op staan en de vloeistof kan nog heet zijn.
  6. Is de koelvloeistof te laag, vul deze dan bij. Desnoods met water (in warme landen, anders bevriest het).
  7. Bel indien nodig de wegenwacht

Benieuwd wat je auto oplevert?

Probleem #2: Accu zonder vermogen

Je spullen zijn geïnstalleerd in je nieuwe tijdelijke verblijf en je pakt de auto even om wat boodschappen in het nabijgelegen dorpje te doen. Je draait de sleutel om in het contact en er gebeurt… niks. Tevergeefs mor je wat aan het contact maar eigenlijk weet je direct dat het foute boel is: de accu is leeg! Balen. Misschien was de accu niet goed opgeladen, moest deze door de temperaturen harder werken of je hebt per ongeluk de lichten aan laten staan. Met een lege accu kun je niet meer verder rijden.

Wat kun je doen bij een lege accu?

Vervelend, die lege accu. Is er een andere auto in de buurt, dan kan je met startkabels weer de boel aan de praat krijgen. Dat doe je als volgt:

  1. Parkeer de twee auto's met de motorkappen naar elkaar toe en zet de motors stil van beide auto's.
  2. Open de motorkap en sluit de startkabels aan.
  3. De rode kabel moet bij de accu op het + teken bij beide auto's en de zwarte kabel bij het - teken.
  4. Zet de motor van de auto aan die vermogen geeft en laat 'm ongeveer 5 minuten draaien om de batterij op te laden.
  5. Start daarna de motor van de auto zonder batterij en koppel de startkabels los
  6. Zet daarna de motor niet meer uit en ga een stuk met de auto rijden. Daardoor kan de accu weer opladen.

Is je accu oud en laadt ‘ie niet meer goed op? Dan kun je ‘m het beste laten vervangen bij de garage.

Probleem #3: Een lekke band

Paf! Je rijdt met de auto over de hobbelige wegen in het buitenland en je hebt opeens een klapband. Of er zit een klein scheurtje in de band, waardoor de lekke band geleidelijk leegloopt. Oudere autobanden krijgen bij een te lange blootstelling aan UV-straling en extreme hitte last van droogrot. De oliën in de band drogen sneller op, waardoor ze droog worden en er scheurtjes ontstaan.

Zodra je merkt dat je autoband leegloopt, is het belangrijk om direct te stoppen met rijden. Zet desnoods (veilig, met een gevarendriehoek achter je) de auto op de vluchtstrook en bel de wegenwacht. Of vervang je band zelf op een veilige plek.

Wat kun je doen bij klapband of lekke band?

Als je een reserveband hebt, kun je eventueel zelf je band wisselen. De reserveband is een ‘thuisbrengertje’, een kleiner wiel waar je zo’n 80 km mee kunt rijden om veilig op je bestemming te komen. Daarna is het alsnog belangrijk om de band te laten verwisselen. Zelf een band erop leggen doe je aan de hand van de volgende stappen:

  1. Zet de auto in de eerste versnelling (daarmee blokkeren de wielen, waardoor bouten losdraaien makkelijker wordt)
  2. Trek de handrem aan
  3. Draai de bouten met een kruissleutel een slag los
  4. Controleer het onderhoudsboekje van je auto en kijk waar je de krik kunt plaatsen
  5. Zodra de krik staat, draai je de bouten helemaal uit het wiel
  6. Pak het wiel eraf
  7. Plaats het thuisbrengertje
  8. Draai alle bouten aan (zonder ze helemaal vast te draaien
  9. Laat de krik zakken
  10. Draai de bouten nu stevig aan

Autoproblemen in de zomer

Met een zomercheck voor vertrek voorkom je deze én andere autoproblemen

Je reisbescheiden, paspoort en creditcards liggen al wekenlang in een mapje op tafel om mee te nemen voordat je op vakantie gaat. Maar het is minstens zo belangrijk om een zomercheck uit te voeren bij je auto voordat je op vakantie gaat. Dat kan je zelf doen, of uit laten voeren bij een autogarage. Zorg dat je hieraan denkt voordat de grote trek naar het zuiden maakt deze zomer:

  • Laat de airco reinigen
  • Controleer de remmen
  • Meet de spanning van de accu
  • Zorg dat de banden zijn opgepompt
  • Laat eventuele barstjes in de ruit opvullen
  • Controleer alle lampjes en vervang indien nodig
  • Leg nieuwe zomerbanden op de auto en controleer op scheurtjes
  • Vul alle vloeistoffen aan: motor-, ruitenwisser-, koel-, en aircovloeistof

Deze checks kun je grotendeels uitvoeren of bij een garage bij jou in de buurt. Zorg ook dat je de kleine- of grote onderhoudsbeurt op tijd laat uitvoeren voor vertrek. En leg de volgende (verplichte) items in je auto voordat je op vakantie gaat:

  • Creditcard
  • Gevarendriehoek
  • Wegenwacht pasje
  • Internationaal rijbewijs
  • Alle vloeistoffen om bij te vullen
  • Een reflecterend hesje voor iedere passagier
  • Alle autopapieren (kentekenkaart en schadeformulieren)
  • Een verbanddoos, reservelampjes en een brandblussertje
  • Verplicht vignet of milieusticker voor het land waar je naartoe rijd

Ga je met de camper of caravan op pad? Onderwerp deze aan de zomercheck bij een erkende autogarage.

Je auto inruilen voor een vakantieproof exemplaar?

Zie je het niet zitten om met je boodschappenwagentje de Route de Soleil te doorkruisen en wordt het tijd voor een grotere auto? Voor aanvang van je autovakantie is het perfecte moment om een nieuwe auto te kopen. Maar houd er rekening mee dat je huidige auto verkopen vaak veel tijd en energie kost. Begin er daarom op tijd mee of verkoop je auto binnen 24 uur via OSW, of het nu een Volkswagen, BMW, Audi, Toyota of ander merk is.

Benieuwd wat je auto oplevert?


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
16/03/2023
‘Maart roert z’n staart, april doet wat ‘ie wil.’ Bekende uitspraken die bijna iedereen begrijpt. Het Nederlandse voorjaar is grillig en terwijl de eerste bomen weer in bloei komen, trekt er uit het niets een koude wind door de straten. Gelukkig [...]
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
10/02/2023
De prijzen op goederen, diensten en aan de pomp schieten door de lucht. Alles wordt duurder, ook autorijden in 2023. Welke kosten ben je dit jaar extra kwijt om de motor draaiende te houden? We vertellen het je in dit artikel. De kosten die je als automobilist betaalt [...]
Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?
Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?
19/09/2022
De regen laat zich weer in Nederland zien en we gaan richting de herfst. Dat betekent dat het gladder op de weg wordt en er statistisch gezien meer ongelukken en pechgevallen zullen zijn. De moeite waard dus om na te denken of je een pechhulp pakket wilt aanschaffen om op [...]