Blogs

Winterkamperen: een goede voorbereiding is het halve werk

Geplaatst: 16 november 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Winterkamperen: een goede voorbereiding is het halve werk

Bij de één schieten de koude rillingen direct over de rug, de ander kan niet wachten om z’n tent op te zetten bij temperaturen onder de 10 graden. Winterkamperen is populair. En dan bedoelen we niet om in de Nederlandse winter naar een tropisch eiland te vliegen om je tent op te zetten, maar winterkamperen in Nederland of elders in Europa. We vertellen je in deze blog graag hoe je jezelf (en vooral je voertuig) optimaal voorbereidt op de wintercamping.

Hoe ga je winterkamperen?

Winterkamperen is niet weggelegd voor watjes. Tenminste, als je gaat kamperen in een tent in Nederland of een andere plek in Noord-Europa. Hartje winter kunnen de temperaturen onder 0 schieten en dan zijn de nachten in je tent behoorlijk fris.

Je wilt niet wakker worden met ijspegels aan je neus en daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Kijk bijvoorbeeld eerst welke campings het hele jaar open zijn. Zorg daarnaast dat je een isolatiemat gebruikt als ondergrond, slaapt op een slaapmat met hoge isolatiewaarde en neem voldoende slaapzakken en fleecedekens (en een kruik) mee om warm te blijven. Maar niet alleen jij, ook je voertuig heeft het tijdens koude winters een stuk zwaarder te verduren. We vertellen op deze pagina hoe je je auto of caravan in optimale conditie houdt tijdens het dalende kwik.

Een wintercheck voor je auto

Ga je winterkamperen met de auto (of in het algemeen lange afstanden rijden)? Je auto krijgt - net als wij bij lagere temperaturen sneller een loopneus krijgen - te maken met winterkwalen. Vloeistoffen in de auto die door de kou verdikken, bevroren brandstofleidingen, kapotte ruitenwissers, een kapotte accu en lekkages zijn typische winterkwalen voor je auto. In deze blog lees je meer over het voorkomen van die winterkwalen en het verhelpen ervan. Ga je winterkamperen of op wintersport met je auto? Plan vooraf een onderhoudsbeurt. Zo ga je gerust én veilig op weg.


“Vloeistoffen in de auto die door de kou verdikken, bevroren brandstofleidingen, kapotte ruitenwissers, een kapotte accu en lekkages: typische winterkwalen voor je auto. Laat ‘m daarom op tijd nakijken”


Autorijden met sneeuw

Ondanks dat je waarschijnlijk een ervaren rijder bent en gewend aan de grillige, Nederlandse winters, is autorijden met sneeuwval een ander verhaal. Bij heftige sneeuwval kun je beter je winterkampeer-avontuur even uitstellen en niet de weg op gaan. Moet je toch de weg op? Met deze tips heb je minder kans op slippen:

  1. Maak je auto goed ijsvrij: zo heb je beter zicht door je ruiten. Zorg ook dat je sneeuw van de motorkap veegt, zodat dit niet halverwege de rit eraf vliegt.
  2. Check je bandenspanning: een goede bandenspanning laat je minder brandstof verbruiken en voorkomt bandenschade. Zeker tijdens sneeuwval is het belangrijk om je banden op spanning te houden, zodat je meer grip houdt.
  3. Winterbanden leggen: zorg dat je dit jaar niet wacht totdat de sneeuw is gevallen of totdat je gaat winterkamperen, maar leg de banden er al onder zodra het kwik onder de 7 graden daalt. Met winterbanden heb je meer grip en je spaart je zomerbanden ermee. Of leg er vierseizoenenbanden onder.
  4. Houd je toerental laag: oftewel rijd weg in de tweede versnelling en schakel snel door. Ook daarmee houd je beter grip op het wegdek.
  5. Raak je de grip kwijt? Ga niet tegensturen en remmen, maar laat het gaspedaal en de rem los. Zo voorkom je dat je auto in een slip raakt. Toch niet helemaal goed gegaan? Verkoop dan hier je afgeschreven auto!

winterkamperen caravan

Winterkamperen met de caravan

Ga je op wintersport met de auto (en caravan)? Het wordt steeds populairder om de sleurhut achter de auto te spannen - in plaats van te kiezen voor een appartement op je wintersportbestemming. Net als bij de auto, wil je vooraf een wintercheck uitvoeren om ervoor te zorgen dat deze klaar is om te winterkamperen. Met deze checks ga je veilig op pad:

  • Check of je huidige caravan geschikt is voor de wintercamping. Liggen er winterbanden onder de caravan? Dit is - net als bij de auto - verplicht op veel wintersportbestemmingen.
  • Doe vooraf een vochtmeting - zodat je caravan niet te maken krijgt met vochtschade.
  • Zorg dat leidingen, reservoirs en boilers leeg zijn. Anders kan het voorkomen dat dit bevriest. En voorzie het spoelwaterreservoir van het toilet met antivries-vloeistof.
  • Check voor vertrek het kachelsysteem van je caravan: de caravan moet de plek zijn om lekker op te warmen. Zonde als je er dan achterkomt dat de kachel niet werkt.
  • Controleer hoeveel ampère stroom er op de wintercamping is, zodat je nooit zonder zit.
  • Neem standaard benodigdheden zoals een sneeuwschep, slotspray, een rubberstick en ijskrabber mee op reis.
  • Laat voor vertrek een wintercheck bij een RDW-erkende garage uitvoeren voor je caravan (en auto).

Je huidige camper, caravan of auto inruilen voor een ‘winterproof’ exemplaar?

Ga je op wintersport, winterkamperen of kom je er simpelweg achter dat je huidige voertuig minder ‘winterproof’ is dan vooraf gedacht? Ruil je huidige exemplaar in en ga voor een camper, caravan of auto waarmee je met een gerust hart in winterse temperaturen mee rijdt.

Via OSW kun je je camper, caravan of auto met gemak verkopen. Geen gedoe met het afwimpelen van Marktplaats-gezeur en onderhandelingen aan de deur. Via OSW ontvang je binnen 24 uur het beste bod op je auto, caravan, camper, bestelbus of andere voertuig. Wij regelen de betaling, vrijwaring en halen het voertuig op. Zodat jij snel het juiste voertuig vindt voor je volgende winteravontuur. Het enige wat jij hoeft te doen, is je voertuig hier aan te melden.

Begin vandaag nog met het verkopen van je voertuig


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Help! Je auto stinkt naar benzine
Help! Je auto stinkt naar benzine
26/10/2023
Een penetrante geur die veel mensen stiekem lekker vinden ruiken. Nee, we hebben het niet over een zweetvoeten-fetisj. Nog een hint: je ruikt het regelmatig bij de pomp. De geur van benzine. Benzeen, een bestanddeel van benzine, zorgt voor de zoete geur van het vloeibare [...]
De 3 meest voorkomende autoproblemen in de zomer
De 3 meest voorkomende autoproblemen in de zomer
15/06/2023
De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we massaal de grote trek maken naar \'t zuiden. De koffers zijn ingeladen, de achterbank is voorzien van de nodige entertainment en de sleurhut zit misschien al aan de trekhaak bevestigd. Tijd om koers te zetten [...]
Welk rijbewijs voor een aanhanger, oplegger of caravan in 2022?
Welk rijbewijs voor een aanhanger, oplegger of caravan in 2022?
23/08/2022
Om in een auto te rijden heb je rijbewijs B nodig. Dit heb je, als standaard automobilist, dan ook waarschijnlijk in je bezit. Met rijbewijs B mag je anno 2022 maximaal 8 personen vervoeren in een auto van maximaal 3500 kg. Maar mag je met dit rijbewijs ook met een [...]