Blogs

Welke auto mankementen kom je tegen tijdens de winter?

Geplaatst: 10 januari 2020
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Welke auto mankementen kom je tegen tijdens de winter?

Tijdens de koude wintermaanden kan het zo zijn dat je auto eerder mankementen gaat vertonen. Dit heeft te maken met een aantal zaken, zoals het feit dat metaal bij vriezend weer iets krimpt. Er zijn dus een aantal defecten aan je auto waar je als automobilist uitgerekend ’s winters tegenaan kan lopen.

Mankementen aan je auto in de winter

Pech is nooit leuk. Zeker niet als de temperatuur rond het vriespunt daalt en je in de kou moet wachten tot je weer de weg op kan. Gelukkig zijn een hoop van de mankementen aan de auto tijdens de winter makkelijk te voorkomen.

Dit zijn de vijf meest voorkomende mankementen aan een auto gedurende de winter 

 1. Verdikking van vloeistoffen
  Wanneer de buitentemperatuur het vriespunt bereikt dan zullen diverse autovloeistoffen zoals antivries, transmissievloeistof en olie wat dikker worden. Door deze verdikking bewegen de vloeistoffen zich minder vrij door de systemen van de auto. Om dit probleem te verhelpen wordt aangeraden om minstens 10 minuten te rijden met de auto om de aanwezige vloeistoffen te laten opwarmen voordat je hem weer uitzet. Nog beter is het om deze voordat het kouder wordt te vervangen door vloeistof met de aanbevolen waarden voor bij vriezend weer.

 2. Bevroren brandstofleidingen
  Een probleem waar je tegenaan kan lopen gedurende winter. Condensatie in de tank is in dit geval de grootste de boosdoener en dit treedt sneller en vaker op als de tank leeg is. Simpel te voorkomen om je auto, gedurende de winter volgetankt te houden.

 3. Kapotte ruitenwissers
  Dit veelvoorkomende probleem wordt veroorzaakt door het aanzetten van de ruitenwissers nog voordat de ruit ijsvrij is gemaakt. Vriezend weer veroorzaakt daarnaast kleine scheurtjes in het rubber van de wissers. Zet dus nooit je ruitenwissers aan voordat je autoruit compleet ontdooid is om mechanische problemen aan het systeem te voorkomen.

 4. Een kapotte accu
  Een lege accu is een van die mankementen die ’s winters heel vaak voorkomen. Tijdens vriezend weer doet je accu namelijk ook wat extra ‘werk’. Denk aan het gebruik van de koplampen, ruitenwissers en ook de verwarming. Sowieso heeft een accu een bepaalde levensduur. Na een geruime tijd zal de capaciteit afnemen en is deze aan vervanging toe. Als je een accu hebt die ouder dan drie á vier jaar oud is, dan is het wijselijk om deze nog te laten vervangen voordat het echt koud gaat worden. Zo voorkom je problemen met (en in betrekking tot) een kapotte accu.

 5. Lekkage
  Wanneer er water tussen kleine groeven in de weg terecht komt, dan breken er steeds kleine stukjes asfalt af. Normaal gesproken is dit niet zoveel dat je er direct gaten van in het wegdek ziet, maar tijdens de winter en contante ‘vries en dooi-perioden’ zijn losliggende steentjes op het wegdek geen zeldzaamheid. Een bijkomend probleem is strooizout, wat zorgt dat je veilig kan rijden, maar niet altijd even vriendelijk spul is voor je auto.

Dit ‘puin’ kan schade veroorzaken aan het leidingwerk van je stuur-, motor- en remsysteem. Wat in ernstige gevallen zelfs voor onherstelbare schade kan zorgen. Helaas is er niets wat je hier zelf aan kan doen, behalve je auto jaarlijks laten controleren op eventuele schade en na periodes waarin veel gestrooid is je auto even door de wasstraat te rijden.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Het wordt koud. Heel erg koud! Dat betekend autoruiten krabben
Het wordt koud. Heel erg koud! Dat betekend autoruiten krabben
26/02/2018
Het wordt koud. Heel erg koud en dat betekent voor ons auto-eigenaren dat we niet ontkomen aan één, zeer irritante bezigheid. Je autoruit krabben! Niets is namelijk zo ergerlijk als voordat je naar je werk kan, eerst je autoruit moet ontdoen van een dikke [...]
Autorijden tijdens sneeuwval. Zo doe je dit zo veilig mogelijk
Autorijden tijdens sneeuwval. Zo doe je dit zo veilig mogelijk
11/12/2017
Het KNMI heeft code rood afgegeven. De reden? Heftige sneeuwval en automobilisten wordt dan ook afgeraden om vandaag de weg op te gaan. Autorijden tijdens sneeuwval kan namelijk best een glibberige aangelegenheid worden. Natuurlijk een zeer nobel streven, maar de [...]