Blogs

Tips wanneer je op wintersport gaat met de caravan

Geplaatst: 11 januari 2020
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Caravan
Tips wanneer je op wintersport gaat met de caravan

Het lijkt misschien niet de meest logische kampeerbestemming, maar op wintersport met de caravan is iets wat ieder jaar populairder steeds een beetje populairder wordt.
Een van de redenen van deze toename in populariteit is dat het een stuk goedkoper is dan het boeken van een duur hotel of appartement.

Naast de gunstige prijs omschrijven ervaren kampeerders het zogenaamde ‘winterkamperen’ als knus, gezellig en een geweldig avontuur om met de caravan op wintersport te gaan. Er wordt nauwelijks gesproken over ogenschijnlijk, aannemelijke nadelen zoals de kou. Sterker nog: Een caravanplaats op een van de populaire wintercampings zijn tijdens het wintersportseizoen sneller vol dan men denkt.

Op wintersport met de caravan en de voorbereiding

Een doorgewinterde kampeerliefhebber laat zich dus niet afschrikken door een ‘beetje sneeuw’ om richting Frankrijk, Oostenrijk of Duitsland te trekken voor een welverdiende wintersportvakantie. Natuurlijk moet je wel over een model caravan beschikken die geschikt is voor wintergebruik. Dit om oncomfortabele op locatie en gevaarlijke situaties onderweg te voorkomen. Daarnaast heeft vergt een wintersportvakantie met de caravan wel iets aan planning en voorbereiding.

10 kampeertips voor wanneer je met de caravan op wintersportvakantie gaat

 1. Ga om te beginnen na of je caravan geschikt is voor wintergebruik
  De moderne caravans zijn prima geïsoleerd, maar wintercaravans nog beter. Desalniettemin kán je over het algemeen prima met een modern type caravan winterkamperen. Het is alleen wel belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je caravan niet onnodig warmte verliest. Anders kan het nog wel eens onaangenaam koud worden tijdens vorstperiodes.

 2. Zorg dat je caravan op tijd winterklaar is
  In de zomer moet je caravan klaargemaakt worden om mee op reis te gaan, maar in de winter is dit misschien nog wel belangrijker. Zo zijn winterbanden voor zowel je auto als caravan in de meeste wintersportlanden verplicht. Besneeuwde hellingen trotseer je met sneeuwkettingen.

 3. Zorg dat alle water uit je caravan is voordat je op reis gaat
  Tenslotte kan het zomaar gebeuren dat deze bij lage temperaturen onderweg alsnog bevriezen. Zorg er dus voor dat de leidingen, reservoirs en de boiler leeg zijn voordat je de weg op gaat. Valt de kachel tijdens het kamperen onverhoopt uit? Doe dan hetzelfde om bevriezing en schade aan de leidingen te voorkomen.

 4. Check het kachelsysteem van je caravan voordat je op reis gaat
  Het laatste wil is dat je er met temperaturen van enkele graden onder nul achter komt dat je kachel niet werkt.

 5. Informeer op voorhand hoeveel ampère stroom er op locatie beschikbaar is
  Tijdens de winter zal je meer stroom verbruiken dan in de zomer, omdat je er simpelweg meer gebruik van maakt. Niet iedere camping is hierop berekent.

 6. Voorzie het spoelwaterreservoir van het toilet van antivries
  Hiermee voorkom je bevriezing van de leidingen en het reservoir.

 7. Zorg voor de juiste voortent
  De standaard voortenten zijn weliswaar stevig en van goede kwaliteit, maar deze hoeven geen dik pak sneeuw en ijs te verduren. Een wintervoortent heeft een sterk, weerbestendig doek en een stevig frame. Daarnaast zijn deze voortenten schuiner, zodat sneeuw er gemakkelijk vanaf kan glijden. Je kan wel op wintersportvakantie met een normale voortent, echter vergt dit wat aanpassingen en voorbereiding om ervoor te zorgen dat je niet met een kapot frame of doek naar huis toe gaat.

 8. Blijf ventileren
  Bij voorkeur zo een 2x 20 minuten per dag door het ventilatieluik open te zetten. Het is belangrijk om extra condens zo goed mogelijk af te voeren. Haal dus ook regelmatig een doekje over eventueel beslagen ramen.

 9. Niet vergeten!
  Ga niet op stap zonder de standaard ‘winterbenodigdheden’ zoals een sneeuwschep, slotspray, een rubberstick en ijskrabber. Het laatste wat je wil is dat je de caravan of autodeur door bevriezing niet meer open krijgt. Vergeet ook niet om je caravan gedurende het verblijf regelmatig sneeuw- en ijsvrij te maken.

 10. Geniet
  Op wintersport met de caravan is niet te vergelijken met een kampeervakantie in de zomer. Natuurlijk is dit wennen en kost het wat tijd aan voorbereiding, maar er is een reden waarom er jaarlijks een tal van wintersportliefhebbers met de caravan naar hun favoriete bestemming vertrekken. Genieten is dus het allerbelangrijkste, maar we hebben zo een idee dat dit wel goed gaat komen.
 11. Heb jij ervaring met winterkamperen? Deel deze in een reactie en help je medekampeerders (veilig) op weg.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Type kampeerders die je op iedere camping vindt
Type kampeerders die je op iedere camping vindt
20/03/2019
Kamperen. Als je eenmaal verliefd bent geworden op een echte caravan- of kampeervakantie. Dan is er vaak geen weg meer terug. Of je nu kiest voor een camping binnen Europa, binnen Nederland, een vaste stek of wanneer je van locatie, naar locatie trekt… Met de tent, [...]