Blogs

Een ei bakken op de motorkap: risico’s van een hittegolf voor je auto

Geplaatst: 3 augustus 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Een ei bakken op de motorkap: risico’s van een hittegolf voor je auto

Poeh, wat is het warm hè? Waar je in de winter nog verlangde naar een zwoele en warme zomer, betrap je jezelf er nu op dat je af en toe klaagt over het warme weer. Overdag draait je airco in huis overuren en tijdens de warme nachten plakken de dekens aan je lichaam. De hitte is niet alleen een aanslag op je lichaam, maar ook op je bolide. Helemaal tijdens een hittegolf.

Met deze temperaturen kan je een ei bakken op je motorkap. Maar welk effect heeft de hitte onder de motorkap? En hoe zorg je ervoor dat je auto optimaal blijft presteren tijdens extreme hitte? We praten je bij over alle risico's en geven tips zodat jij en je auto deze zomer ongeschonden doorkomen.

Onderschat de gevaren van een hittegolf op je auto niet

Schade aan de banden, een oververhitte motor en droogrot zijn serieuze risico’s voor je auto tijdens een hittegolf. Waar bij jou de zweetdruppels langs je gezicht parelen bij temperaturen boven de 30 graden, heeft je auto het ook niet makkelijk.

Voordat een nieuwe auto uit de fabriek rolt, wordt deze uitgebreid getest in de meest extreme situaties. Bij nieuwe auto’s hoef je je niet direct zorgen te maken tijdens tropische temperaturen. Maar zodra er een aantal jaren op de teller staan, gaan de prestaties van de auto achteruit. Net zoals jij bij jezelf de eerste tekenen van ouderdom ontdekt naarmate de jaren verstrijken. Belangrijk om dus extra lief te zijn voor je auto bij tropische temperaturen. We zetten de grootste risico’s op een rijtje:

Een oververhitte motor

Tijdens een hittegolf kunnen hoge temperaturen leiden tot oververhitting van de motor. Als je met je auto rijdt, warmt de motor op. De koelvloeistof zorgt ervoor dat je motor afkoelt tijdens het rijden. Bij tropische temperaturen raakt de vloeistof sneller op of wordt deze te warm. Daardoor kan het voorkomen dat je motor niet voldoende afkoelt. Blijf je daarmee doorrijden, dan gaat de motor kapot en sta je langs de weg met een rokende motorkap. Een gevaarlijke situatie.


"Een oververhitte motor is een van de grootste risico’s voor je auto tijdens een hittegolf."


Hittegolf

Accuproblemen

Net zoals jij een tandje zachter loopt tijdens tropische temperaturen, zorgt hitte ervoor dat de levensduur van je accu en de prestaties kunnen verminderen. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat chemische processen in de batterij versnellen, waardoor deze sneller leeg of beschadigd raakt.

Droogrot aan de banden

Warm asfalt in combinatie met lange stukken rijden: het is een aanslag op je autobanden. Zeker tijdens een hittegolf. De warmte in combinatie met UV-straling zorgt mogelijk voor ‘droogrot’ aan je banden. De oliën in de band drogen sneller uit waardoor kleine scheurtjes ontstaan, met mogelijk een klapband tot gevolg. Gevaarlijk als je met hoge snelheden over de (buitenlandse) snelwegen raast.

Daarnaast zorgt de hitte mogelijk voor schade aan de bekleding, het dashboard en de lak van de auto. Met goed onderhoud kun je voorkomen dat je auto bezwijkt tijdens een hittegolf.

Hoe zorg je ervoor dat de hitte je voertuig niet aantast?

Je moet er niet aan denken om in de brandende zon, langs de vangrail met een fluoriserend hesje te wachten op de wegenwacht. Ongelukken kun je niet voorkomen, maar je kunt je auto wel voorbereiden op de extreme hitte. We geven een aantal tips:

  • Controleer de accuspanning voor vertrek.
  • Parkeer je auto tijdens de hittegolf in de schaduw.
  • Wax je auto om de lak tegen de zon te beschermen.
  • Vul alle vloeistoffen aan en neem een voorraad mee op reis.
  • Controleer of er barsten in je banden zitten: dit kan een teken van droogrot zijn.
  • Check de profieldiepte van je banden. Onder de 1,6 mm? Vervang direct je banden!
  • Check de bandenspanning en vul eventueel lucht bij - zeker als je zwaar beladen op vakantie gaat.
  • Verwijder resten op de lak zoals vogelpoep: dit kan door de zon in de lak branden met lelijke plekken tot gevolg.
  • Tank je auto niet helemaal vol, omdat benzine en diesel kunnen uitzetten (dat kan zorgen voor brand in je auto).
  • Is je motor oververhit? Parkeer ‘m gelijk op een veilige (en bij voorkeur schaduwrijke) plek en zet de motorkap open.
  • Moet je écht doorrijden met een oververhitte motor omdat het een onveilige situatie is? Zet de verwarming zo hoog mogelijk en de ventilatie open totdat je een veilige plek hebt gevonden om te parkeren.

Ook als er niet in Nederland, maar bijvoorbeeld in Spanje, Italië of Frankrijk een hittegolf rondwaart en jij bent van plan de ‘Route Du Soleil’ af te rijden, is het slim om voor vertrek een zomercheck te doen. Zoek via onze website een garage in de buurt.

Benieuwd wat je auto oplevert?

Tijdens een hittegolf autopech in het buitenland, wat nu?

Je hebt alle voorbereidingen getroffen en helaas is het onvermijdelijke gebeurd: je staat met autopech in de middle of nowhere, ergens in het buitenland. Balen! Met deze tips maak je het dragelijk (en veilig):

- Veiligheid staat voorop. Gaat er een lampje branden en weet je niet direct wat er aan de hand is? Rijd naar de eerstvolgende stop en parkeer je auto veilig.
- Moet je direct stoppen op de vluchtstrook? Zet je alarmlichten aan, de gevarendriehoek op zo’n 100 meter achter je voertuig (op de snelweg) en ga met een gekleurd hesje met alle inzittenden achter de vangrail staan.
- Bel je eigen wegenwachtservice als je een lidmaatschap hebt of bel de lokale autoriteiten van dat land. Je vindt hier de telefoonnummers van een aantal pechhulpdiensten in het buitenland.
- Laat nooit mensen of dieren in de auto zitten. Niet tijdens pech, maar ook niet tijdens een boodschap. Je auto wordt een kleine broeikas waar de temperatuur al snel kan oplopen boven de 50 graden. Zelfs al is het buiten minder warm.


"Laat nóóit mensen of dieren in je auto achter. Al is het maar voor een kleine boodschap: binnen no-time warmt het interieur van je auto op, soms tot wel 50 graden."


Heeft je oude auto het begeven tijdens de hittegolf?

Deze hittegolf was de nekslag voor je auto: de onderhoudskosten liggen hoger dan de dagwaarde en het wordt de hoogste tijd dat jullie wegen hier scheiden. Misschien staat je autovakantie nog voor de deur en ben je al driftig op zoek naar een nieuw exemplaar. Via OSW kun je je oude bolide (ook sloopauto’s en afgekeurde auto's!) gemakkelijk en snel verkopen. Zonder gedoe van opdringerige kopers, niet-realistische biedingen en het hele geregel eromheen.

Ontvang het hoogste bod voor je oude auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

In 3 stappen je bedrijfsauto verkopen
In 3 stappen je bedrijfsauto verkopen
20/07/2023
Als zelfstandige in de bouw - of ander technisch beroep - kun je er niet zonder: de bedrijfsbus. Ook wel je kantoor op wielen genoemd. Hierin bewaar je al je gereedschap of vervoer je spullen van A naar B. Naarmate de jaren vorderen, vindt er steeds meer onderhoud plaats. [...]
Een auto verkopen na overlijden: hoe werkt dat?
Een auto verkopen na overlijden: hoe werkt dat?
29/06/2023
Bij het overlijden van een dierbare komt er een hoop op je af. Allereerst ben je natuurlijk aan het rouwen en ondertussen moet je een hoop praktische zaken regelen. Denk aan het organiseren van de uitvaart, het uitzoeken van spullen en rekeningen opzeggen. Als de grootste [...]
OWS of OSW? Wat is onze naam?
OWS of OSW? Wat is onze naam?
08/06/2023
OWS, OCW of zelfs OCS: regelmatig wordt onze bedrijfsnaam verkeerd uitgesproken of gespeld. Niet erg natuurlijk, maar wel zonde. Want misschien sta je op het punt om je auto te verkopen en Google je op ‘OWS’ waardoor je op de verkeerde pagina terechtkomt. [...]