De zomervakantie is in bepaalde delen van het land al begonnen en met het prachtige, warme weer in het verschiet gaat deze fantastisch van start. Een reden om er allemaal massaal, met de auto, op uit te trekken voor heerlijke dagjes uit. Heerlijk! Maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Laat je kinderen, of honden onder geen enkel beding in de auto. Zeker niet met dit warme weer!
Iedere zomer ziet men deze boodschap zeker meermaals voorbijkomen. Desondanks blijven er elk jaar slachtoffers vallen hete auto's. Er zijn nog altijd mensen die het gevaar onderschatten en hun kind of huisdier achterlaten om een boodschap te doen, of om zelf naar een pretpark te gaan (hoe bizar dit ook klinkt).
Een auto functioneert als het ware als een soort broeikas. De warmte gaat erin, maar kan er niet meer uit. Met buitentemperaturen in de zomer kan een auto dus al snel dodelijk heet worden vanbinnen, maar zelfs met 21 graden loopt de temperatuur in een voertuig dramatisch op. Zo kan het binnen een half uur 40 graden worden in een auto en dat terwijl het dan buiten niet eens zo bizar warm aanvoelt.
Is het buiten 24 graden? Dan kan je rekenen op een temperatuur van 43 graden en is het net zo warm als afgelopen dagen? Dan is de auto binnen het halfuur maar liefst 53 graden heet. Ik denk niet dat we uit te hoeven leggen hoe dit aan moet voelen. Laat staan als je in een dergelijke omgeving 'vast komt te zitten'.
Deze temperaturen veroorzaken een zogenaamde 'heatstroke', oftewel: hitteberoerte. Bij een heatstroke loopt de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog op. Dit veroorzaakt uitval van de vitale organen en vereist dan ook dringend medische zorg.
Het is een veelgehoord argument. Echter heeft onderzoek uitgewezen dat het verschil in temperatuur verwaarloosbaar is. De ramen een stukje open laat staan heeft dus geen zin en biedt geen oplossing.
Het blijft een hekelpuntje, want de eerste gedachte is: Ik sla de ruit in. Echter is dit, hoe krom dit ook klinkt, nog altijd een misdrijf en dikke kans dat de verzekeringsmaatschappij van de auto-eigenaar een beroep gaat doen op jou om het raampje te betalen.
Het is dus altijd slim om in zo'n geval de politie in te lichten en erbij te vermelden dat het gaat om een dringende situatie waar een dier, of kind in nood zit. Deze kunnen de autoruit inslaan, eerste hulpverlenen en natuurlijk: een hartig woordje spreken met de ouder/ eigenaar.