Blogs

De caravan met vloerverwarming: nuttig of nutteloos?

Geplaatst: 20 september 2024
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Caravan
De caravan met vloerverwarming: nuttig of nutteloos?

Op pad met de caravan staat allang niet meer gelijk aan ‘kramperen’: tegenwoordig zijn veel modellen uitgerust met luxe onderdelen zoals een airco - en hoef je niet meer met het wc-rolletje over de camping te lopen. Sommige caravaneigenaren maken het zich het liefst zo comfortabel mogelijk: wist je dat het zelfs mogelijk is om een caravan met vloerverwarming te kopen? We vertellen er in dit artikel meer over.

Is een caravan met vloerverwarming echt nodig?

Ga je iedere zomer met de sleurhut richting de Costa Brava, dan is de vloerverwarming of kachel overbodig in je caravan. Maar er is nog zóveel meer te ontdekken op het gebied van caravanbestemmingen. Ga je richting Scandinavië of hou je van kamperen in de winter? Dan kan een caravan of camper met vloerverwarming echt het verschil maken.

De tofste winterse bestemmingen met de caravan

Vermijd jij liever de drukke, toeristische en tropische oorden? Misschien zijn deze koele en onbekende caravanbestemmingen wel wat voor jou:

  • Saksisch Zwitserland: hier vind je 1200 km aan wandelroutes en ook met de fiets kun je er lekker op uit. Ideaal voor de actieve vakantievierder.
  • Klintevej ligt in Denemarken en alleen al de rit ernaartoe is een feestje. Je vindt hier prachtige kalkbergen of kunt er watersportactiviteiten uitvoeren in Iznajar.
  • In Noorwegen vind je Geirangerfjord: een aanbenemend landschap dat je zowel wandelend, met de auto (of camper) en per veerboot kunt verkennen.
  • Of ga lekker wintersporten in Oostenrijk met je caravan of camper: scheelt enorm in accommodatiekosten!

Wat verbruikt vloerverwarming in een caravan?

We zijn Nederlanders en daarom willen we natuurlijk weten wat (vloer)verwarming in een caravan verbruikt. Het precieze verbruik hangt af van factoren zoals de isolatie in de caravan en de totale oppervlakte. Omdat een caravan klein is, ligt het verbruik laag.

Stel: je de vloerverwarming van je caravan verbruikt 120 watt per vierkante meter - en je caravan is in totaal 8 vierkante meter - dan verbruikt deze 0,96 kW per uur. De huidige gemiddelde kosten per kWh zijn 0,31 cent. Een uur de vloerverwaming in je caravan gebruiken kost je dan 29 cent.

Wat kost vloerverwarming in een caravan laten plaatsen?

Ook hier zijn de kosten weer afhankelijk van de oppervlakte, merk en aanbieder. In een kleine caravan betaal je ongeveer 500 euro voor de plaatsing en het materiaal ervan.

Vloerverwarming caravan

Een caravankachel of vloerverwarming in je caravan?

Op een aantal plekken is het - zeker in de winter - lekker om de caravan warm te stoken. Naast vloerverwarming is een kachel natuurlijk ook nog een optie. We wegen beide opties voor je af:

Overwegingen voor een kachel in je caravan

  • Geeft direct warmte af
  • Vaak draagbaar, je kunt ‘m daardoor gemakkelijk verplaatsen
  • Ze zijn in aanschaf goedkoper
  • Minimale installatie: ideaal als je je caravan niet wilt laten ombouwen

Overwegingen voor vloerverwarming in je caravan (of camper)

  • Gelijkmatige warmteverdeling
  • Op de lange termijn vaak kosten-efficiënter (bij veelvuldig gebruik)
  • Minder circulatie van stof
  • Ruimtebesparing

Je budget, eigen wensen en mate van gebruik van de caravan spelen een rol bij de afweging om te kiezen voor een kachel of vloerverwarming in de caravan. Kachelprijzen variëren tussen de 50 en 500 euro, voor vloerverwarming betaal je gemiddeld vanaf 50 tot 100 euro per vierkante meter (excl. installatiekosten).


“Kachel of vloerverwarming in je caravan? Dat is afhankelijk van je eigen behoeften en gebruik. De hele winter ermee op pad? Dan is vloerverwarming een slimmere keuze in veel gevallen.”


Liever eerst uitproberen of het wat voor jou is? Huur dan een eerst caravan met vloerverwarming: bespaart je ook nog eens stallingskosten, verzekering en onderhoud!

Je caravan (met vloerverwarming) verkopen?

Gebruik je je caravan te weinig in de winter, worden de kosten te hoog of is je sleurhut rijp voor de sloop? Verkoop ‘m gemakkelijk en snel via OSW. Je zoekt je juiste type caravan, publiceert de advertentie en ontvangt het hoogste bod binnen 24 uur in je mailbox. Je zit nergens aan vast (en betaalt niets) totdat de verkoop officieel is overeengekomen. Het ophalen van de caravan, de overschrijving en betaling worden ook voor je geregeld.

Verkoop je caravan


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

De mooiste plaatsen voor campers in Nederland
De mooiste plaatsen voor campers in Nederland
23/08/2024
We hebben er even op moeten wachten, maar gelukkig werkt het weer in de afgelopen maanden lekker mee in Nederland. Tijd om er nog even last-minute op uit te trekken! Of zoek je alvast inspiratie voor volgend jaar? Wij zetten de mooiste plaatsen voor campers voor je op een [...]
Met de Bovag caravankeuring kom je veilig op je vakantiebestemming aan
Met de Bovag caravankeuring kom je veilig op je vakantiebestemming aan
12/07/2024
De vakanties staan voor de deur en de caravan kan weer uit de stalling gehaald worden. Even met de tuinslang langs de buitenkant de sleurhut stofvrij maken - en je kunt deze zomer weer de show stelen met je sleurhut op de camping … toch? Wat gebeurt er als [...]
Airco voor caravan
Airco voor caravan
28/06/2024
Hoewel het de afgelopen tijd misschien voelde alsof je voor eeuwig vast zat in de herfst, weet je ook dat het weer van het ene op het andere moment kan omslaan. En voordat je het weet sta je met beide benen midden in de zomer. Maak je deze zomer de grote trek met je [...]