Blogs

Hoe kun je het beste je motor wassen?

Geplaatst: 16 mei 2022
Geschatte leestijd: 7 minuten
Categorie: Motor
Hoe kun je het beste je motor wassen?

Verkeerd wassen van je motor is de nummer #1 reden van schade aan de motor. Voornamelijk lakschade, roest en andere corrosie. Erg zonde om je motor binnen een uur door verkeerd wassen flink te beschadigen en daardoor in waarde te laten afnemen. Daarom hebben wij een stappenplan gemaakt om jou de optimale schoonmaakspullen te laten gebruiken. Zo blijft jouw motor er prachtig uitzien zonder schade! Onderaan het artikel staat een lijst met punten die extra belangrijk zijn; de do’s en don’ts om te gebruiken tijdens het schoonmaken van je motor. Let dus goed op.

Het Stappenplan

De juiste voorbereidingen
Zorg ervoor dat je een goede plek vindt om je motor te wassen. Het klinkt misschien overdreven, maar je krijgt een boete of watervlekken als je de motor op de verkeerde plek neerzet. De motor mag niet op straat staan, dan kan de politie je een bekeuring geven. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt dat de motor in de schaduw staat. Zorg ervoor dat je de motor zo positioneert, dat hij een uur later nog steeds in de schaduw staat. Dit om de watervlekken tegen te gaan die ontstaan door te snelle droging door de zon. Zorg er ook voor dat het motorblok koud is voordat je begint met schoonmaken. Je kan anders flink verbranden en meer kapot maken dan je lief is.

De eerste afspoel ronde
Zodra de motor netjes staat, kun je beginnen met de motor af te spoelen met de tuinslang. Gebruik absoluut GEEN hogedrukspuit. Die straal is te krachtig en kan flinke schade aan de motor veroorzaken. Je motor schoonmaken moet dus met aandacht en beleid gebeuren, in plaats van krachtig en snel. Zo heb je er het langste plezier en profijt van. Begin bovenaan met schoonspoelen, zodat het vuil en de modder met de zwaartekracht op de grond valt. Vergeet niet de kleine, moeilijk te bereiken plekjes die vaak onderaan de motor zitten schoon te spoelen. Denk aan de achterbrug, het motorblok en de binnenkant van de spatborden. Dit zijn vaak de plekken waar modder achter blijft, waardoor er roest ontstaat.

De eerste zeepbeurt
Een geweldig instrument om te gebruiken, is een foam gun. Hier doe je water in wat mengt met de al aanwezige zeep. Op deze manier ontstaat er perfecte, natte schuim wat op de juiste manier het fijnere vuil zacht kan maken. Spray dit over de gehele motor en wacht totdat 80% van het schuim op de grond ligt voordat je verder gaat.

De tweede afspoel ronde
Zodra het meeste schuim van de motor afgedropen is, kun je de tuinslang er weer bij pakken. Zorg dat je niet te lang wacht met het afspoelen, omdat het schoonmaakmiddel anders in de lak kan bijten. Spoel de motor nogmaals van boven naar beneden af. Kijk hierna kritisch of er nog modder op de motor zit.

De wielen aan de beurt
Maak een sopje speciaal voor de wielen. Gebruik hiervoor wiel shampoo, en geen andere shampoo. Wiel shampoo is minder agressief ter voorkoming van roest en het loslaten van de toplaag op de velgen.

Goed boenen
Wanneer er nog vuil aanwezig is, kun je met een washandschoen de motor verder schoonmaken. Gebruik voor de kleine delen een zachte kwast of schone, zachte tandenborstel. Doe dit NIET wanneer er nog veel modder en vuil aanwezig is, omdat je dan krassen veroorzaakt. Gebruik dan een microvezel doekje. Vul 2 emmers met lauw water. In één van de emmers gaat PH neutrale motor shampoo, en de andere is om de washandschoen of het microvezel doekje in uit te spoelen.Begin ook nu weer bovenaan de motor met schoon boenen. Ga daarna door naar de accessoires en eindig met de voorvork, de kappen, de motor en de uitlaten.

Er zijn 2 type motorblokken die ieder net op een andere manier schoongemaakt moeten worden. Een watergekoelde motor kun je met de washandschoen en de zachte kwast schoonmaken. Een luchtgekoelde motor heeft net even andere verzorging nodig. Zorg er allereerst voor dat er GEEN water bij de luchtinlaat kan komen. De koelvinnen zijn niet gemakkelijk schoon te maken bij deze motor waardoor je het beste een snow foam kan gebruiken met weer PH neutrale zeep. Op deze manier wordt het vuil zachter en kun je hierna met een afwasborstel goed boenen.

De laatste afspoel ronde
Voor de derde keer kun je de tuinslang erbij pakken en de motor van boven naar beneden goed afspoelen. Zorg en ditmaal voor dat er absoluut geen zeepresten blijven hangen. Die kunnen vlekken veroorzaken.

Drogen
Droog direct na het afspoelen de motor goed af, zodat er geen opdroog vlekken kunnen ontstaan. Gebruik hierbij een schone microvezeldoek. Maak hem eerst nat en knijp hem goed uit. Het resultaat hiervan is dat de doek meer vocht op kan nemen. Ga daarna zorgvuldig de hele motor af.

Het Chroom poetsen
Het chroom op je motor dient op een andere manier schoongemaakt te worden. Deze kan door middel van fijn staalwol weer prachtig in zijn glans komen. Zorg er wel voor dat je de chroom delen weer nat maakt vanuit het sopje met PH neutrale zeep, zodat het fijne staalwol zijn wonderen kan verrichten. Gebruik vooral GEEN dasty! Reden dat je eerst de motor droog hebt gemaakt, is om de opdroog vlekken te voorkomen.

Ketting smeren
Om het snel slijten van de ketting en de tandwielen te voorkomen, is het belangrijk dat je de ketting smeert na iedere 250 - 750 km die je rijdt. De volledige ketting moet gesmeerd worden. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden is dat de ketting nooit droog mag zijn.

De remmen
De remmen moeten met remreiniger schoongemaakt worden. Gebruik GEEN WD-40, omdat dat een dunne laag aanbrengt op de remschijf waardoor de remwerking significant verslechterd.

Het Windscherm
Wanneer je motor een windscherm heeft, zal er ongetwijfeld ook vuil op zitten. Gebruik bij het reinigen hiervan GEEN motor shampoo. Alleen water en een doek. Mocht de modder er niet af willen, kun je een natte doek op het windscherm leggen zodat de vastgeplakte vliegjes en dergelijke los kunnen komen. Hierna kun je ze eenvoudig van het scherm af vegen.

Bescherm de motor
Als laatste is een wax aanbrengen onmisbaar. De beschermlaag zorgt ervoor dat de modder in de toekomst makkelijker van de motor af glijdt tijdens het reinigen met de foam gun. Door middel van een applicator pad kun je de wax eenvoudig over de motor poetsen. Zorg ervoor dat de wax niet op het motorblok, de rubbers en de uitlaten komt.

Hoe vaak de motor wassen?
Het is per persoon verschillend hoe snel het aan te raden is om de motor grondig te reinigen. Wel is het handig om minstens een aantal keer per jaar het bovenstaande riedeltje te herhalen. Zet dus alvast voor komend jaar 5 momenten in je agenda zodat je het niet vergeet. Als je in de zomer vaak gaat rijden met de motor is het aan te raden om de motor iedere 250 - 750 km grondig schoon te maken. Hoe vaker je dit namelijk doet, hoe sneller je bij iedere poetsbeurt klaar bent. De modder zit immers minder hard vast door de goed gewaxte laag. In de winter is het verstandig om de motor na iedere rit met koud of lauw water af te spoelen. Zo kunnen pegels geen schijn van kans krijgen om je motor flink te beschadigen.

De Do’s en Don’ts

Gebruik wel:
 PH neutrale motor shampoo
 Wiel shampoo
 Tuinslang en een emmertje water
 Washandschoen
 Microvezeldoek
 Remreiniger
Geen:
 Auto shampoo, afwasmiddel of Dasty!
 Andere shampoo voor de wielen
 Hogedrukspuit
 Schuurspons
 Keukenpapier
 WD-40

 

Wanneer je toe bent om je motor te verkopen, kun je dat eenvoudig en voor het beste bod hier doen.

Bronvermelding
(2020, Mei 11). Motor wassen. Geraadpleegd op 12-05-2022 via https://klus-motor.nl/poetsen/motor-wassen/

Inhoudsopgave

Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen

Relevante artikelen

Hoogte verkeersboetes 2022: Zo duur worden de bekeuringen
Hoogte verkeersboetes 2022: Zo duur worden de bekeuringen
16/11/2021
Het is weer die tijd van het jaar. Nee, we hebben het nu niet over Sinterklaas, Kerst en al die andere leuke dagen, maar over de nieuwe verkeersboete bedragen voor het komende jaar. Nieuwsgierig naar wat de hoogte van diverse verkeersboetes in 2022 is? Lees dan snel [...]
Wanneer heeft je auto een grote beurt nodig?
Wanneer heeft je auto een grote beurt nodig?
13/07/2021
Hoewel moderne auto’s tegenwoordig zelf kunnen bepalen wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt, kent iedereen de termen ‘grote en kleine beurt ’ wel. Een grote beurt wordt ook wel groot onderhoud genoemd. Als je auto deze beurt nodig heeft worden [...]
Waarom heeft een auto de kleine beurt nodig?
Waarom heeft een auto de kleine beurt nodig?
06/07/2021
Ben je de trotse eigenaar van een auto? Dan weet je dat de periodieke onderhoudsbeurten onlosmakelijk verbonden zijn met de conditie van je voertuig. De noodzaak van een grote beurt kennen we wel. Maar ook de kleine beurt is heel belangrijk om je auto in goede staat te [...]