Blogs

Tips om je motor klaar voor de winterstalling te maken

Geplaatst: 24 augustus 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Motor
Tips om je motor klaar voor de winterstalling te maken

Nu het zonnetje nog zo lekker schijnt willen we er liever niet aan denken, maar uiteindelijk gaat ook je geliefde motor weer op 'stal'. Iets waar sommige mensen graag hun tijd voor uittrekken, maar anderen simpelweg hun motor in de schuur zetten en deze in het voorjaar weer tevoorschijn halen.

Extra onderhoud

Maar is het tweede wel zo verstandig? In veel gevallen zijn dit de motorrijders die in het voorjaar van een koude kermis thuiskomen en vervolgens zitten met (extra) onderhoud waar je op de eerste zonnige dag van het jaar niet op zit te wachten.

Daarom hebben wij enkele tips om ervoor te zorgen dat je, ook volgend jaar, op een startklare motor de zonsondergang tegemoet kan rijden.

 1. Zet je motor binnen
  Een motor die buiten wordt gestald zal vatbaarder zijn voor eventuele invloeden van buitenaf. Sneeuw, regen, kou, warmte, maar ook diefstal behoort helaas tot de mogelijkheden.
  Daarnaast is een motor die slechts wordt afgedekt met een motorkap in de buitenlucht, vatbaar voor eventueel omvallen bij (harde) wind.
  Wanneer je zelf niet beschikt over een geschikte schuur met voldoende ruimte is een motorstalling een optie. Hier staat je motor (tegen betaling) de gehele winter droog en veilig
 2. Maak de motor grondig schoon
  Een schone motor scheelt niet alleen tijd in het voorjaar, je motor blijft er ook mooier door en het voorkomt dat je motor aan het einde van de winter onder de stof en roest blijkt te zitten. Een motorhoes beschermt tegen stof gedurende de periode dat de motor gestald is.
 3. Zorg voor een (geheel) volle tank
  Gewoon omdat je met een volle tank letterlijk kan opstappen en wegscheuren, maar ook omdat een volle tank condensvorming tegengaat wat in het slechtste geval voor roest kan zorgen in de benzinetank.
 4. Vergeet de accu niet!
  Haal de accu los en zet deze aan een druppellader.
 5. Ververs de olie
  Ook weer zodat je motor in het voorjaar startkaar zal zijn, maar ook omdat oude olie op ten duur schade kan veroorzaken aan het motorblok.
 6. Let op de bandenspanning
  Verhoog de bandenspanning met 0,5 bar om een ‘flat spot’ te voorkomen. Let wel op dat je in het voorjaar, voor gebruik, de banden weer op de juiste spanning brengt.
 7. Dek je motor af
  Indien je motor binnen staat met een ventilerende indoor motorhoes en wanneer je de motor buiten wilt stallen is een ventilerende buitenhoes aan te raden.

Gebruik geen plastic zijlen, katoenen lakens, of wollen dekens! Deze houden vocht vast wat verroesting in de hand werkt.

Je motor verkopen voordat je hem stalt?

Heb je een motor staan waar je niks meer mee doet, geen zin hebt om te stallen of ben je op zoek naar een ander exemplaar voor het nieuwe seizoen? Verkoop je motor dan snel en eenvoudig via OSW! Bijvoorbeeld een Suzuki of een van de vele andere merken. Geheel vrijblijvend!


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen