Blogs

Is Chiptuning legaal en wat doet dit met je verzekering?

Geplaatst: 27 januari 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Is Chiptuning legaal en wat doet dit met je verzekering?

Bij chiptuning (ook wel ‘chippen’ genoemd) stel je het motormanagement anders af. Op deze manier kan je meer vermogen uit je auto krijgen en fors op de brandstof besparen. Er bestaat best veel onduidelijkheid over chiptuning en of dit nu wel of niet legaal is in Nederland.

De voordelen van chiptuning zijn duidelijk: zo krijgt je auto meer vermogen en koppel. Dit kan bij turbomotoren oplopen tot 15 à 20%. Dit merk je tijdens het rijden. Denk aan de acceleratie en een hogere topsnelheid. De auto rijdt soepeler en het vermogen wordt gelijkmatig geserveerd. Je brandstofverbruik neemt daarnaast af. Mits je normaal blijft rijden natuurlijk.

Is chiptuning legaal in Nederland?

Ja, chiptuning is legaal. Mits je jezelf aan de regels van het RDW blijft houden. Als je motor met meer dan 20% wordt verhoogd, dan moet je de auto laten herkeuren. Het vermogen van je auto wordt meestal op de offerte van het tunen gezet. Je moet je auto ook laten herkeuren als de motor meer lawaai of de auto meer dan 20% zwaarder wordt gemaakt.

Chiptuning en de autoverzekering

Bovenstaande geldt ook voor de autoverzekering. Als je auto meer dan 20% extra vermogen krijgt, dan moet je dit overleggen. Vraag altijd een offerte van het tunen met het percentage aan extra vermogen dat je auto extra krijgt na chiptuning. Het kan zijn dat je meer premie gaat betalen of je de auto eerst moet laten herkeuren voordat je weer de weg op kan. Er zijn echter ook verzekeraars die getunede auto’s liever niet verzekeren. Dit heeft te maken met de verhoogde kans op inbraak of diefstal, maar ook omdat de schade bij een ongeval veel heftiger is bij auto’s die sneller zijn (bron: Independer).

Wanneer kan ik mijn auto tunen?

Als je een auto laat tunen, dan heb je geen recht meer op de fabrieksgarantie. Om deze reden wordt er aangeraden om eerst 10.000 kilometer met je auto te rijden. Eventuele problemen die onder de fabrieksgarantie vallen kunnen dan nog worden opgelost. Er zijn tuning bedrijven die zeggen dat ze de fabrieksgarantie voor je over kunnen nemen. Hier zitten nogal wat haken en ogen aan. Laat jezelf dus goed inlichten over de voorwaarden, maar nog beter: rijd eerst de benodigde kilometers om uiteindelijk niet voor onnodige, extra kosten op te draaien.

Nadelen chiptuning

Als je de over de voordelen van chiptuning leest, dan kan je denken dat er nauwelijks nadelen aan kleven. Dit klopt ook wel, mits je het tunen door een professional laat doen en niet door iemand die er toevallig een zacht prijsje voor vraagt. Goedkoop is duurkoop in dit geval. Daarnaast is het zo dat chiptuning je auto zuiniger laat rijden. Dit kan zomaar 10% aan brandstofverbruik schelen, maar geldt alleen als je dezelfde rijstijl toepast als voor het tunen. Er zijn daarnaast onderdelen van je auto die sneller kunnen gaan slijten na het tunen. Denk aan de versnellingsbak en de aandrijflijn. Dit komt omdat er na de toename van het vermogen, ook bepaalde onderdelen harder moeten werken en dus sneller slijtage optreedt.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Autorijden tijdens de zwangerschap. Wat mag wel en wat mag niet?
Autorijden tijdens de zwangerschap. Wat mag wel en wat mag niet?
27/08/2020
Autorijden tijdens de zwangerschap is, naar mate de zwangerschap vordert, een steeds uitdagendere bezigheid. Voornamelijk omdat de dikkere buik het lastig maakt om comfortabel in de auto te zitten, laat staan om te rijden. Daarnaast zijn er een tal van [...]
Mag je met hakken autorijden?
Mag je met hakken autorijden?
30/07/2020
Met slippers of met hakken autorijden. De meningen hierover zijn, op zijn zachtst gezegd, flink verdeeld. De een vindt het simpelweg oncomfortabel om met pumps auto te rijden, de ander ziet het als gevaarlijk, terwijl de volgende er echt geen enkel probleem in ziet. Maar [...]
Auto uitlenen: ben je dan wel verzekerd?
Auto uitlenen: ben je dan wel verzekerd?
27/08/2019
Je auto uitlenen aan de buurman, een goede vriend of een familielid. Het maakt niet uit aan wie je de auto uitleent, je hebt te maken met de verzekering. Die verzekering staat op jouw naam terwijl de auto wordt gereden door iemand anders. Ben je dan wel verzekerd? Ja, [...]