Blogs

Alcohol en autorijden: wat betekent dit voor de volgende dag?

Geplaatst: 14 december 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Alcohol en autorijden: wat betekent dit voor de volgende dag?

Cadeaus, chocoladeletters en champagne: de gezellige decembermaand staat weer voor de deur. En bij die gezelligheid hoort - naast lekker eten en samenzijn met vrienden en familie - misschien ook een glaasje alcohol. Alcohol en autorijden gaan niet samen. In sommige gevallen heeft de alcoholconsumptie van de vorige dag nog invloed op je rijgedrag de dag erna. Daarom informeren we je in dit artikel over de regels én gevaren van alcohol en autorijden. Zodat je ook in december veilig de weg op gaat.

Hoeveel mag je drinken en rijden?

We raden het namelijk ten sterkste af om - voordat je in de auto stapt - alcohol te drinken. Ook al denk je zelf dat het misschien meevalt, alcoholconsumptie (al is het maar een of twee glazen) heeft wel degelijk invloed op je rijvaardigheid.


“Staat er een gezellige borrel op de planning? Laat je auto staan en kies voor het OV of laat je door een ander ophalen”


Volgens de Nederlandse wetgeving mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Dat staat gelijk aan ongeveer 1-2 glazen alcoholische drank. Het is niet de bedoeling dat je met een biertje achter het stuur kruipt, maar een totaalverbod op alcohol en autorijden lijkt onmogelijk.

Dat komt omdat je lichaam in sommige gevallen namelijk alcohol aanmaakt, terwijl je geen alcohol hebt geconsumeerd. Gistrijke voedingsmiddelen (bijvoorbeeld het eten van een krentenbol) en rijp fruit zetten suikers om - waardoor een heel laag promille alcohol in je bloed kan worden gedetecteerd. Daarom is er geen totaalverbod op alcohol en autorijden. Maar dat betekent niet dat het geoorloofd is om, na het drinken van een paar glazen alcohol, een auto te besturen.

Auto verkopen? Direct aanmelden

Alcohol en autorijden de volgende dag: kan dat?

Niet alleen moet je - als je alcohol nuttigt - je auto diezelfde avond laten staan. Je moet de volgende dag ook rekening houden met autorijden. Heb je een avondje goed doorgezakt, dan heeft dat misschien wel invloed op je rijgedrag de dag erna.

Hoelang blijft alcohol in je bloed aanwezig?

Afhankelijk van je leeftijd, gewicht en lengte, blijft alcohol een bepaalde tijd in je bloed. Gemiddeld gaan we uit van 1,5 uur per glas. Drink je tussen 21.00 - 00.00 uur 8 glazen alcohol, dan kun je waarschijnlijk pas de volgende dag weer rond de middag autorijden.

Daarnaast kan de consumptie van alcohol de volgende dag je rijvaardigheid op andere manieren beïnvloeden. Je slaapt er slechter door, waardoor je niet uitgerust bent. Alcohol onttrekt vocht, waardoor je misschien de volgende dag last hebt van hoofdpijn. Daardoor neemt je reactievermogen af en ben je misschien wel een gevaar op de weg. Na een avond waar de alcohol rijkelijk heeft gevloeid, is het beter om de auto de dag erna overdag te laten staan. Zo houd je het Nederlandse wegennet tijdens de decembermaand - en tijdens andere borrels - een stuk veiliger.

Andere risico’s en gevaren op de weg in de winter

Naast de schnapps, liggen er nog andere risico’s op de loer deze winter voor je auto. De koude maanden zorgen ervoor dat het zicht slechter, het wegdek gladder wordt en auto-onderdelen sneller bezwijken onder de kou. Daarom geven we je graag een paar tips mee om je auto de gure wintermaanden te laten overleven:

Tip 1: Wissel naar winterbanden

Winterbanden bieden meer grip tijdens de kou. Zeker als er sneeuw ligt, merk je het verschil. Ga je met de auto naar Duitsland? Dan zijn winterbanden verplicht in de winter. We adviseren om je autobanden te wisselen vanaf 7 graden. Wordt het kouder dan 7 graden? Dan leg je de winterbanden erop. Heb je all-season banden? Dan kun je die erop houden. Laat ze wel even door de garage checken zodat je bent voorbereid op het nieuwe seizoen.

Tip 2: geef je auto een wintercheck cadeau

Grote kans dat je gezondheid deze winter kwaaltjes krijgt: droge handen, een verkoudheid of een winterdip. Ook je auto heeft het zwaar te verduren. Verdikking van de vloeistoffen, lekkages, bevroren brandstofleidingen, kapotte ruitenwissers en een accu die niet meer oplaadt zijn bekende winterkwalen aan de auto. Geef je auto een wintercheck bij een erkende garage cadeau, zodat ‘ie de winter ongeschonden doorkomt.

Tip 3: Maak je auto binnen een paar seconden ijsvrij

Na een barre nacht zie je op tegen deze klus: je autoruit ijsvrij maken. Alleen het zicht bij de bestuurder vrijmaken is gevaarlijk en levert je ook een boete op als de politie je snapt. Even kom je in de verleiding om een bak met kokend water over je auto te gooien. Gelukkig doe je dat niet, want daardoor kunnen je ruiten knappen.

Geen zin om een kwartier met de krabber in je hand te staan? Meng 1/3 water en 2/3 pure alcohol en schenk dit mengsel in een sprayfles. Spray het op je autoruit en de aangekoekte ijspegels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit werkt ook met het mengsel 3/4 azijn op 1/4 water.

Heeft je auto het begeven deze winter?

Of durf je het niet nog een jaar met je oude barrel aan? Verkoop je auto via OSW. Tweedehands, oldtimer, zakelijk, met schade of zelfs total loss: je kunt iedere auto bij ons verkopen. Hoe het werkt? Je leest het hier.

Of begin direct met verkopen


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Je telefoon gebruiken in de auto in 2023: hoe duur komt het je te staan?
Je telefoon gebruiken in de auto in 2023: hoe duur komt het je te staan?
28/09/2023
Tijdens het rijden even de bestemming in je routeplanner aanpassen, voor het stoplicht snel een appje beantwoorden of op luidspreker met de telefoon in je hand een telefoongesprek voeren. Vaak overschat je je eigen rijkunsten en denk je dat deze kleine - vaak in je hoofd [...]
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
29/04/2022
Bij een voorbereiding op een operatie komt veel kijken. Het is spannend en kan mentaal veel met je doen, maar je moet ook alles praktisch regelen. Zeker omdat de meesten van ons een druk leven hebben en wellicht ook een gezin. Kun je jezelf dan een lift naar het [...]
Snelheidsbegrenzer vanaf juli 2022 verplicht in auto
Snelheidsbegrenzer vanaf juli 2022 verplicht in auto
15/04/2022
Er zijn een hoop systemen bedacht om te zorgen dat men niet te hard rijdt. Echter gaat het systeem ISA, de intelligente snelheidsassistent, een stap verder en kun je niet meer ongemerkt te hard rijden. Mocht je daar geen trek in hebben, kun je je nieuw ontwikkelde auto [...]