Blogs

Je auto ijsvrij maken binnen een paar seconden. Het kan!

Geplaatst: 12 januari 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Je auto ijsvrij maken binnen een paar seconden. Het kan!

De winter komt eraan en een van de ergste dingen is ongetwijfeld het ijskrabben! Zeker als je ’s ochtends onwetend je deur uitstapt en al je autoruiten verborgen ziet onder een dikke laag sneeuw of (nog erger) ijs!
Jammer genoeg is het wel de bedoeling dat er nog iets van het wegdek valt te zien tijdens het autorijden, dus je autoruiten ijsvrij maken is -helaas- iets waar je niet onderuit gaat komen. Desondanks is het een irritant rotklusje! Iets waar iedere automobilist het ongetwijfeld roerend mee eens is.

Hoe maak je jouw auto binnen een paar seconden ijsvrij?

Gelukkig zijn er een paar manieren waarmee je jouw autoruiten simpel en snel ijsvrij kan maken. Het bespaart je in ieder geval kostbare, warme minuten die je normaliter besteedt aan de fysieke arbeid die ijskrabben je normaal gesproken kost.

  1. Alcohol
    Nee, we bedoelen niet dat je een shot wodka moet nemen voordat je de deur uitgaat zodat je niet mag rijden en dus ook niet hoeft te krabben. Maar de ‘magische’ mix bestaande uit 1/3 water, 2/3 pure alcohol en een sprayfles zorgt ervoor dat je altijd een kant-en-klare huisgemaakte de-icingspray in huis hebt staan. Spray het mengsel op je bevroren autoruit, leun achterover en kijk hoe je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

  2. Azijn
    Hetzelfde idee als met de alcohol, maar dan met azijn. De verhouding is iets anders (3/4 azijn op 1/4 water), maar de werking is hetzelfde. Om jezelf te verzekeren van een ijsvrije ruit als je wakker wordt is het zelfs mogelijk om het mengsel de avond van tevoren op de ramen te sprayen.

Nog zo een magische, eeuwenoude combo

Je moet natuurlijk maar net azijn of pure alcohol in huis hebben liggen. Als dit toevallig niet het geval is, dan zal je jezelf moeten beroepen op de ‘ouderwetse’ manier om je auto ijsvrij te krijgen. En nee, we hebben het nog altijd niet over een ijskrabber, want dat onding zouden we deze keer achterwege laten.
Het duurt iets langer dan voorgaande methodes, maar vooralsnog is het sneller dan ‘handmatig’ te werk gaan.

  1. Zet je verwarming voluit aan
  2. Zet je airco aan
  3. Zet de binnenlucht circulatie uit
  4. En zet de ramen open

Een paar minuten wachten en klaar is Kees!

Het voorkomen van ijsvorming gedurende de nacht

Je kan natuurlijk niet alles voor zijn, maar ijsvorming is gemakkelijk te voorkomen als je maar weet hoe. Een ijsdeken is een idee, maar wist je bijvoorbeeld ook dat ijs zich aan de binnenkant van de auto kan vormen?
Condens is hier (net zoals bij veel auto gerelateerde problemen) de boosdoener. Er bestaat zelfs een speciale spray om deze condensvorming te voorkomen. Echter is deze vaak prijzig of net niet te verkrijgen. Een huis-tuin-en-keukenmiddeltje om je auto ‘vochtvrij’ te houden is kattenbakgrit. Doe een beetje in een sok en leg deze onder je voorruit. Het grit werkt als een vochtvreter en absorbeert het vocht uit de lucht.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Welke auto mankementen kom je tegen tijdens de winter?
Welke auto mankementen kom je tegen tijdens de winter?
10/01/2020
Tijdens de koude wintermaanden kan het zo zijn dat je auto eerder mankementen gaat vertonen. Dit heeft te maken met een aantal zaken, zoals het feit dat metaal bij vriezend weer iets krimpt. Er zijn dus een aantal defecten aan je auto waar je als automobilist uitgerekend [...]
6 Tips om je voorruit vriendelijk ijsvrij te maken
6 Tips om je voorruit vriendelijk ijsvrij te maken
11/11/2019
De klok is een uur terug en we hebben de eerste nachtvorst van het winterseizoen al gehad. Dit betekent: krabben! In ieder geval voor een paar, ongelukkig en onvoorbereide personen die nog lang niet klaar waren voor het ijzige winterweer. Het is echter een feit dat [...]
Gladde wegen in de zomer. Hoe zit dat?
Gladde wegen in de zomer. Hoe zit dat?
02/08/2019
In de herfst en winter weten we dat het wegdek soms verraderlijk glad kan zijn. Iets waar je in de zomer niet direct bij stilstaat. Toch kan de weg, ook in de zomer, glad worden. Gladde wegen in de zomer zijn zelfs nog gladder dan in de winter. Bladeren op het wegdek, [...]