Blogs

Blauwe golf lijn

De voor- en nadelen van het gebruik van winterbanden

Geplaatst: 20 december 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
De voor- en nadelen van het gebruik van winterbanden

Toen er voor het eerst deze winter eindelijk weer eens een aanzienlijk pak sneeuw op Nederlands bodem lag. Kon je het: "Maar gelukkig heb ik winterbanden," horen op zowat elke hoek van de straat. De discussie over winterbanden komt dan ook ieder jaar weer terug, want er bestaat dus enige twijfel over het nut de jaarlijkse, seizoensgebonden 'bandenwissel'.

Winterbanden zijn tenslotte niet goedkoop. Gemiddeld kosten ze rond de 300 euro per jaar als deze worden opgenomen in een leasecontract en dit is inclusief wisselen en opslag van de zomerbanden. Desalniettemin winnen ze het aan populariteit, maar is dit terecht?

Het voordeel van winterbanden

Het grootste voordeel van winterbanden is merkbaar als er sneeuw ligt. Dus het: "Maar gelukkig heb ik winterbanden," wat je hoort als er eindelijk weer eens sneeuw valt in Nederland is zo gek nog niet! Ook zouden winterbanden nuttig zijn vanaf de zeven graden Celsius (of lager). Echter zijn er ook tests welke aangeven dat dit voordeel niet bestaat. Sterker nog: hierbij komt de reguliere test bij min één, op nat en droog wegdek bétere grip dan de winterse variant.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit betekent dan ook dat je gewoon verzekerd bent. Mocht je bij sneeuwval een aanrijding veroorzaken zonder in het bezit te zijn van winterbanden.

Ga je op autovakantie naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk? In deze landen het gebruik van winterbanden wel verplicht.

In Duitsland bij winterse weersomstandigheden, in Oostenrijk van november tot april en in zowel Frankrijk als Zwitserland als het aangegeven wordt.

Het nadeel van winterbanden

Het gros van de winterbanden komt helaas niet al te best uit tests van de consumentenbond. De hoogst scorende winterband kwam slechts met een 7,2 uit de verf. De overige en tevens; meeste cijfers lagen zelfs aan de lage kant. De zogenaamde vierseizoenen-banden scoorde zelfs nog lager!

Tevens is het de prijs en het feit dat het 'nut' van winterbanden is te betwijfelen. Een punt waar veel mensen niet overheen kunnen stappen.

Conclusie?

Het wel, of niet gebruiken van winterbanden is een persoonlijke keuze. Nederland kent kwakkelwinters en eigenlijk weet je nooit van tevoren of ze echt van pas zullen gaan komen. In dit geval kan 300 euro een flinke uitgave zijn voor twee dagen sneeuw en/ of vrieskou.
In het geval van een wintersportvakantie is het overigens wel zeer verstandig om een setje winterbanden onder de auto te installeren.

Heb jij wel, of geen winterbanden en waarom wel/ niet? Laat jouw mening achter in een reactie.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen