Blogs

Blauwe golf lijn

Wegenbelasting in 2023

Geplaatst: 9 december 2022
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Wegenbelasting in 2023

Yes, de aanschaf van je (eerste) auto is (bijna) een feit! Je hebt hard gespaard voor deze flinke investering en rijdt binnenkort vol trots met je glanzende bolide over de Nederlandse snelwegen. Maar met alleen die ene investering ben je er nog niet: bij de aanschaf van een auto komen een hoop kosten kijken. Denk aan brandstofkosten, onderhoud, APK, verzekeringen en wegenbelasting. Op dat laatste onderwerp gaan we dieper in: want wat is wegenbelasting, waarom betaal je het en wat is de hoogte van wegenbelasting in 2023?

Wat is wegenbelasting?

Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is een verplichte belasting voor iedereen die een motorvoertuig (auto, motor of camper) bezit. Hiermee draag je financieel bij aan het Nederlandse wegennet. Door veelvuldig gebruik van de wegen vindt er regelmatig onderhoud plaats; als autobezitter betaal je hieraan mee doordat je wegenbelasting betaalt.

Aan wie betaal je wegenbelasting?

Wegenbelasting betaal je aan de Nederlandse overheid, maar je hoeft hier niet apart aangifte voor te doen. Door een auto over te schrijven op jouw naam, is je auto automatisch geregistreerd. Via het RDW (voorheen bekend als Rijksdienst voor het Wegverkeer, maar dat is niet meer de officiële naam), wordt het bedrag geïnd. Je betaalt RDW wegenbelasting per kwartaal. De eerste keer krijg je een acceptgiro, daarna kun je het automatisch laten afschrijven. Het wordt dan periodiek van je rekening afgeschreven en je hebt er zelf geen omkijken meer naar.

Wat kost wegenbelasting gemiddeld?

De hoogte van wegenbelasting hangt af van het gewicht van je voertuig, de brandstofsoort, CO2-uitstoot en de provincie waar je woont. Hou rekening met een bedrag tussen de 20 en 60 euro per maand. Je betaalt dit bedrag per kwartaal, dus per drie maanden betaal je tussen de 60 en 180 euro, afhankelijk van de eerder genoemde criteria. Het is eventueel mogelijk om de wegenbelasting jaarlijks te betalen, dit moet je aangeven bij het RDW.

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Wil je weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen? Je kunt de wegenbelasting berekenen met onze kentekencheck. Je vult het kenteken in en je ziet meteen hoeveel wegenbelasting je betaalt. Daarnaast kun je hierin ook algemene informatie van het voertuig inzien, de eigenaarshistorie opvragen en informatie rondom de motor en kilometerstand bekijken.
Ik wil wegenbelasting berekenen

Bijna iedere automobilist betaalt wegenbelasting. Soms zijn er uitzonderingen, waardoor je in aanmerking kunt komen voor vrijstelling van wegenbelasting. Oldtimers die meer dan 40 jaar oud zijn komen hiervoor in aanmerking. Ook bij een elektrische auto betaal je nog geen wegenbelasting in 2023, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wijzigt.

Tot slot krijg je ook vrijstelling van wegenbelasting, als je je auto laat schorsen. Een auto schorsen doe je bijvoorbeeld als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, wanneer de APK is verlopen en je boetes wilt vermijden of om een andere reden waardoor de auto langere tijd stil staat. Schors je je auto, dan mag je er niet meer de weg mee op. Je betaalt dan ook geen verzekering en wegenbelasting.

Je wilt je auto verkopen, wat gebeurt er met de wegenbelasting?

Wanneer je je auto verkoopt, betaal je geen wegenbelasting meer. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een vrijwaringsbewijs. Dit ontvang je bij overschrijving van de auto naar de volgende eigenaar. Aan de hand van de volledige tenaamstellingscode kun je de auto overschrijven en ontvang je dit bewijs. Dat is het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat en daarna betaal je automatisch geen wegenbelasting meer.

Auto verkopen

Je sloopauto verkopen en wegenbelasting

Is je auto rijp voor de sloop? Dan werkt de verkoop hetzelfde: je schrijft de auto over op de eigenaar en je betaalt geen wegenbelasting meer. Een sloop- of schadeauto verkopen is minder interessant voor de meeste kopers: een sloopauto kun je daarom beter verkopen via een autodemontagebedrijf. Een ander voordeel van je sloopauto verkopen via een professionele partij is dat ze vaak het ophalen regelen: zo hoef je niet meer de weg op met de kapotte auto.

Verkoop je oude auto via OSW

Geen zin in gedoe bij de verkoop van je (sloop)auto en wil je dat alle administratieve rompslomp zoals de overschrijving en vrijwaring van wegenbelasting voor je wordt geregeld? Via OSW verkoop je met gemak je (sloop)auto, motor, caravan, camper of boot. En is de auto kapot? Dan regelen we een ophaalservice.

Met ruim 500 aangesloten erkende autobedrijven, zit er altijd een tussen die jouw afgekeurde auto wilt overnemen. Het werkt supersimpel: je vult je kenteken in, vraagt een offerte aan en krijgt binnen 24 uur een voorstel. Indien je akkoord gaat, regelen wij de rest voor je. Daardoor profiteer jij van de volgende voordelen:

  • Geen gedoe met onderhandelingen aan de deur: je ontvangt na 24 uur een vast bod
  • Geen administratieve rompslomp: wij regelen de vrijwaring en betaling
  • Geen extra kosten: binnen 24 uur van je auto af, waardoor je geen verzekering doorbetaalt
  • Afgekeurde auto's die niet meer de weg op mogen, halen we op. Net als vrijwel alle andere soorten voertuigen zoals bestelauto's, motoren en zelfs vrachtwagens!

Verkoop je auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen