Blogs

Welke gasfles voor caravan heb je nodig op de camping?

Geplaatst: 25 oktober 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Caravan
Welke gasfles voor caravan heb je nodig op de camping?

Het campingseizoen is weer in volle gang! Nadat je de camper of caravan weer uit de stalling hebt getrokken, deze hebt onderworpen aan een flinke schrobbeurt en ‘m langs de garage hebt gebracht voor de periodieke check - ga je ‘m inladen om ‘de grote trek’ voor vakantie te maken. Koffers in de sleurhut, kastjes gevuld met een flinke proviand en niet te vergeten volle gasflessen mee. Maar welke gasfles voor de caravan heb je nodig op de camping? We vertellen er in dit artikel meer over.

Waarvoor heb je een gasfles in de caravan nodig?

Sommige caravans hebben apparatuur dat op gas werkt: denk aan een gasfornuis, kachel, boiler en soms zelfs absorptiekoelkast. Hoewel nieuwere caravans minder vaak op gas werken (vaak op elektriciteit of zelfs in combinatie met zonnepanelen), zijn de oudere modellen er vaker mee uitgerust. Ook als je de gasbarbecue op je vakantie wilt aansteken, kan een gasfles voor de caravan handig zijn.

Welke soorten gasflessen zijn er?

Er zijn verschillende soorten gasflessen. Allereerst kun je kiezen uit propaan of butaan: propaan is ideaal voor winterkampeerders, deze flessen kun je tot -40°C graden gebruiken. Butaan daarentegen is goedkoper en wordt in compacte flessen geleverd. Hieronder een greep uit de verschillende gasflessen voor de caravan:

  • De groene (hervulbare) gasfles heeft een inhoud van 5 kilo waar je tot 5 weken mee kunt koken. Je kunt deze wel alleen op specifieke plekken in Nederland of Duitsland laten vullen. Ga je lang met de caravan of camper op pad? Dan is deze gasfles iets minder geschikt.
  • De camping-gasfles: de camping-gasfles kun je inwisselen in veel landen, zodat je nooit zonder gas komt te zitten. Ideaal als je lang op weg gaat.
  • Lichtgewicht gasfles: deze flessen zijn lichter omdat ze van kunststof worden gemaakt. Het voordeel hiervan is dat ze in gewicht tot 50% minder wegen dan de ‘gewone’ gasfles, waardoor ze lekker compact mee te nemen zijn.
  • Wegwerpblikjes: dit zijn kleine blikken die je kunt gebruiken op een korte campingtrip. Let op voordat je deze aanschaft: je kunt niet alle apparaten aansluiten op deze gasfles voor caravans.

“Je kunt alle soorten gasflessen gebruiken voor je caravan. De groene (hervulbare) fles en camping gasfles zijn het populairst onder kampeerders.”


Welke gasfles heb je voor jouw caravan nodig?

Alle soorten gasflessen kun je in de caravan gebruiken. De groene gasfles of camping-gasfles is ideaal voor in de caravan. We zetten de populairste merken ervan op een rij:

Campingaz

Deze gasflessen zijn populair onder de doorgewinterde kampeerders. Het voordeel ervan is dat deze gasflessen overal verkrijgbaar zijn in Europa, waardoor het ideaal is als je veel reist (en dus niet een hele voorraad hoeft aan te leggen). In tegenstelling tot andere flessen zijn ze wel iets duurder en minder energie-efficiënt. De flessen zijn klein, waardoor ze bijvoorbeeld ook ideaal zijn voor de gasbarbecue.

BP Gas Light

Deze gasflessen zijn - zoals de naam al verraadt - lichtgewicht gasflessen. Dat komt omdat er gebruik wordt gemaakt van kunststof materialen. Ze zijn zowel in propaan als butaan te verkrijgen en je kunt het gaspeil door de transparante behuizing controleren.

Primagaz Twiny

Ook deze gasflessen zijn licht en compact - ideaal voor de kampeerder. Door de kleine capaciteit zijn ze perfect voor korte trips en kleinere caravans.

Let op: je mag een gasfles nooit zelf vullen. Dit laat je doen bij een navulstation of je ruilt de oude gasfles in.

Hoe sluit je de gasfles in de caravan aan?

Heb je een nieuwe gasfles aangeschaft voor de caravan? Zo sluit je ‘m aan:

  1. Controleer de apparatuur: zorg ervoor dat alle gasapparaten in de caravan zijn uitgeschakeld.
  2. Zorg voor goede ventilatie in de caravan tijdens het aansluiten.
  3. Controleer de gasfles op beschadigingen en lekkages. Gebruik een fles die in goede staat verkeert.
  4. Plaats de drukregelaar op de gasflesklep. Zorg ervoor dat de regelaar geschikt is voor het type gasfles (propaan of butaan).
  5. Draai de regelaar met de klok mee totdat deze stevig vastzit. Gebruik hiervoor eventueel een moersleutel. Draai niet té strak, anders kun je de fles beschadigen.
  6. Bevestig het ene uiteinde van de gasslang aan de drukregelaar.
  7. Zorg ervoor dat de aansluiting stevig is. Sommige gasslangen hebben een schroefkoppeling, terwijl andere een bajonetsluiting hebben.
  8. Bevestig het andere uiteinde van de gasslang aan de gasleiding van de caravan. Controleer ook hier op een stevige en juiste aansluiting.
  9. Open de gasfles langzaam.
  10. Spuit gaslekspray of zeep op de aansluitingen van de drukregelaar en de gasslang.
  11. Kijk of er bellen ontstaan. Als er bellen verschijnen, is er een lekkage. Sluit de gasfles onmiddellijk en draai de aansluitingen opnieuw vast. Herhaal de test totdat er geen bellen meer verschijnen.
  12. Zodra je zeker weet dat er geen lekkages zijn, kun je de gasapparaten in de caravan één voor één aanzetten.
  13. Controleer of ze goed functioneren.

Veilig omgaan met gasflessen in je caravan

Gasflessen worden uitgebreid gecontroleerd: aardgas is tenslotte erg brandbaar. Als je de instructies goed opvolgt, dan kun je een gasfles veilig gebruiken. Met deze tips ga je helemaal veilig om met gasflessen in je caravan:

  • Controleer regelmatig de staat van de gasslang, drukregelaar en aansluitingen op slijtage en beschadigingen.
  • Bewaar de gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde plek.
  • Zorg ervoor dat je een drukregelaar gebruikt die geschikt is voor het type gas (propaan of butaan) en de juiste druk levert (meestal 30 mbar voor moderne caravans).
  • Vervang gasslangen en drukregelaars volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal om de 5 jaar.
  • Zorg voor een koolmonoxidemelder in je caravan.
  • Check of er per land regels zijn rondom het vervoeren van een maximaal aantal gasflessen.

Je caravan verkopen via OSW?

Ben je van plan nog één laatste keer er met je caravan op uit te trekken - om ‘m daarna te verkopen? Dat doe je via OSW. Wist je dat het najaar heel geschikt is om je caravan te verkopen? Dan hoeft deze niet meer terug de stalling in - en bespaar je dus kosten. Van sloop-caravan tot verkopen vanuit Spanje: wij nemen alle caravans over. Geheel vrijblijvend tot de verkoop rond is. Zelf proberen?

Ontdek wat je caravan waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen

De caravan met vloerverwarming: nuttig of nutteloos?
De caravan met vloerverwarming: nuttig of nutteloos?
20/09/2024
Op pad met de caravan staat allang niet meer gelijk aan ‘kramperen’: tegenwoordig zijn veel modellen uitgerust met luxe onderdelen zoals een airco - en hoef je niet meer met het wc-rolletje over de camping te lopen. Sommige caravaneigenaren maken het zich het [...]
De mooiste plaatsen voor campers in Nederland
De mooiste plaatsen voor campers in Nederland
23/08/2024
We hebben er even op moeten wachten, maar gelukkig werkt het weer in de afgelopen maanden lekker mee in Nederland. Tijd om er nog even last-minute op uit te trekken! Of zoek je alvast inspiratie voor volgend jaar? Wij zetten de mooiste plaatsen voor campers voor je op een [...]
Met de Bovag caravankeuring kom je veilig op je vakantiebestemming aan
Met de Bovag caravankeuring kom je veilig op je vakantiebestemming aan
12/07/2024
De vakanties staan voor de deur en de caravan kan weer uit de stalling gehaald worden. Even met de tuinslang langs de buitenkant de sleurhut stofvrij maken - en je kunt deze zomer weer de show stelen met je sleurhut op de camping … toch? Wat gebeurt er als [...]