Blogs

Airco voor caravan

Geplaatst: 28 juni 2024
Geschatte leestijd: 7 minuten
Categorie: Caravan
Airco voor caravan

Hoewel het de afgelopen tijd misschien voelde alsof je voor eeuwig vast zat in de herfst, weet je ook dat het weer van het ene op het andere moment kan omslaan. En voordat je het weet sta je met beide benen midden in de zomer. Maak je deze zomer de grote trek met je sleurhut naar het zuiden? Dan mag een airco voor je caravan zeker niet ontbreken. In dit artikel vertellen we welke opties er zijn.

Welke airco’s voor caravans zijn er?

De kans is groot dat - als je een caravan bezit - je met je ‘huisje op wielen’ naar het zuiden trekt. De Nederlandse zomer is grillig en in landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië ben je iets meer zonzeker. Maar warme dagen betekent ook warme, plakkerige nachten. En de temperaturen in een caravan kunnen behoorlijk oplopen. Daarom is een airco voor je caravan geen overbodige luxe. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij:

Dak-airco voor caravan

De dak-airco is het populairst onder caravanbezitters. Een aircosysteem onttrekt warmte uit de binnenlucht en voert dit naar buiten af. Met een dakairco voor de caravan wordt de externe unit bovenop het dak geplaatst, waardoor je minimaal ruimteverlies hebt. De totale kosten van een dakairco liggen gemiddeld tussen de 1.500 - 3.100 euro (installatie + airco-unit).


"De dak-airco is het populairst onder caravanbezitters. Deze unit neemt weinig ruimte in beslag."


Bank-airco's voor caravan

De bank-airco, ook wel inbouw airco voor caravans genoemd, wordt in het interieur geplaatst. Bijvoorbeeld onder de bank - waarbij je alleen roosters ziet zitten. Vaak moet je hierdoor wel opbergruimte opgeven. De totale kosten van een inbouw-airco liggen gemiddeld tussen de 1.300 - 2.600 euro (inclusief installatie).

Split airco's voor caravan

De split airco bestaat - zoals de naam al verraadt - uit twee delen. Het systeem wordt aan de binnen- en buitenkant van het klapraam geplaatst. De buiten-unit steekt aan de zijkant uit, waardoor je minder ruimte aan weerskanten van je caravan hebt. De kosten van dit type airco inclusief installatie bedragen gemiddeld tussen de 1.200 - 2.700 euro.

Mobiele airco voor caravan

De dak-airco, bank-airco en split-airco zijn ongeveer gelijk qua kosten. Wil je een airco laten inbouwen, dan adviseren we een dakairco vanwege de ruimtebesparing. Wil je liever minder geld uitgeven aan een airco, dan kun je ook kiezen voor een mobiele airco in je caravan.

Dak airco caravan

De kosten van de mobiele airco liggen een stuk lager. Een unit heb je al vanaf 200 euro. In tegenstelling tot de andere units, hoef je deze airco niet te laten installeren. Dit systeem heeft een losse afvoerslang die je bijvoorbeeld uit het raam kunt hangen. Deze airco neemt meer vloerruimte in beslag, de unit moet op een plek in de buurt van een raam geplaatst worden en hij maakt vaak meer geluid. Het is dus geen stille airco voor in de caravan. Daar tegenover staat dat je voor deze airco minder betaalt en ‘m makkelijk kunt verplaatsen.

Een airco laten inbouwen of een nieuwe caravan mét aircoconditioning kopen?

Het staat vast: deze zomer wil je er koeltjes bij zitten. Dan is de belangrijkste vraag: ga je een airco laten inbouwen in je caravan óf koop je een nieuwe caravan mét airco-systeem? We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij:

Voordelen van een airco laten inbouwen in je bestaande caravan

 • Kostenbesparing: een nieuwe caravan vraagt om een flinke investering. Je hoeft daarom geen enorme uitgave te doen.
 • Als je vertrouwd bent met je huidige caravan, hoef je niet opnieuw aan een nieuw exemplaar te wennen.
 • Je kunt het type airco kiezen (dak, bank, mobiel of split) voor je caravan.

Nadelen van een airco laten inbouwen in je bestaande caravan

 • Met uitzondering van de mobiele airco, heb je in de overige gevallen een installateur nodig voor de installatie van de airco in je caravan.
 • Er moeten soms extra aanpassingen gedaan worden in je bestaande caravan (versterken van het dak of aanpassen van meubels)
 • De restwaarde van een oudere caravan is lager: bepaal daarom of een airco inbouwen het waard is. Is je caravan ouder dan 15 jaar, dan kun je ‘m vaak beter verkopen.
 • Een inbouw-airco zorgt niet standaard voor waardeverhoging van de caravan.

Voordelen van een nieuwe caravan met airco kopen

 • De airconditioning is vaak beter geïntegreerd in het ontwerp van de caravan.
 • Nieuwe caravans zijn doorgaans voorzien van verbeterde voorzieningen en de nieuwste technologie.
 • Een nieuwe caravan komt standaard met garantie, wat meer zekerheid biedt.
 • Nieuwe caravans hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan oudere modellen.
 • Hogere waarde en langere levensduur van de caravan.
 • Een nieuwe caravan behoudt zijn waarde beter en heeft een langere levensduur.

Nadelen van een nieuwe caravan met airco kopen

 • De investering in een nieuwe caravan is hoger dan alleen een airco laten inbouwen.
 • Je moet mogelijk wennen aan een nieuwe indeling en het comfort van een nieuwe caravan.

Je caravan verkopen?

Wil je je caravan verkopen om een caravan met airco aan te schaffen? Bij OSW verkoop je je oude caravan direct, zodat je deze zomer er - met je nieuwe caravan - lekker koel bij zit. Op ons platform zijn verschillende erkende caravan opkopers aangesloten. Zelfs als je caravan rijp is voor de sloop, kun je ‘m bij ons verkopen. Het ophalen ervan wordt voor je geregeld, evenals de overschrijving en betaling. Benieuwd hoe het werkt?

Ontdek wat je caravan waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Milieuzones voor je camper: welke gebieden mag je deze zomer doorkruisen?
Milieuzones voor je camper: welke gebieden mag je deze zomer doorkruisen?
07/09/2023
De grote trek naar het zuiden staat gepland of je hebt je camper na een heerlijke vakantie weer geparkeerd in de stalling. Waar het voorheen geen enkel probleem was om met een rokende uitlaat over de ‘Autopista del Mediterrani’ te sjezen, is dat tegenwoordig [...]
Prachtige onbekende bestemmingen om te ontdekken met de caravan
Prachtige onbekende bestemmingen om te ontdekken met de caravan
30/05/2022
Onze aardbol heeft prachtige plekken waar niet veel mensen over weten. Deze plekken worden niet volop belicht op sociale media en in reisbrochures. Juist daarom hebben wij ze opgezocht en voor je op een rij gezet. Het was een uitzoekwerk, maar wij hebben 8 parels [...]
Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
26/05/2021
Het warmere weer heeft een tijd op zich laten wachten, maar volgende week lijkt het dan toch eindelijk zover te zijn. Een beetje zomers weer in Nederland. Dit zorgt ongetwijfeld voor een hoop plezier, maar ook voor risico’s. Want ondanks alle berichtgeving rond dit [...]