Blogs

Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!

Geplaatst: 16 maart 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!

‘Maart roert z’n staart, april doet wat ‘ie wil.’ Bekende uitspraken die bijna iedereen begrijpt. Het Nederlandse voorjaar is grillig en terwijl de eerste bomen weer in bloei komen, trekt er uit het niets een koude wind door de straten. Gelukkig zijn de eerste tekenen van het voorjaar zichtbaar. Tijd om banden te wisselen van je auto.

Wanneer moet je je banden wisselen?

Er zijn een paar belangrijke momenten waarop je je autobanden moet wisselen. Bij niet-voldoende profieldiepte en tijdens het bandenwisselseizoen. Regel dit op tijd en voorkom boetes en gevaarlijke situaties. Een band met te weinig profieldiepte heeft namelijk minder grip op de weg.

De profieldiepte van een band

Heeft je auto minder dan 1,6 mm profieldiepte, dan mag je er de weg niet meer mee op. Ongeacht of je op winter-, zomer-, of all-seasonbanden rijdt. De boete hiervoor is niet mild. Heb je één band met te weinig profieldiepte, dan ontvang je een boete van 140 euro. Voor dat geld had je beter je banden op tijd laten wisselen.

Bandenwisselseizoen

Ook tijdens het ‘bandenwisselseizoen’ is het belangrijk om de juiste banden onder de auto te leggen, tenzij je op all-season banden rijdt. Jaarlijks zijn er twee momenten: in het voor- en najaar. Wanneer de temperatuur daalt onder de 7 graden (meestal rond oktober of november) adviseren we om winterbanden te gebruiken. Deze zorgen voor extra grip op de weg tijdens winterse omstandigheden zoals regen, gladheid en sneeuw.

Stijgt het kwik na hartje winter weer boven de 7 graden - rond maart - dan is het tijd om de winterbanden weer op te bergen. Deze banden zijn niet gemaakt om te presteren bij hogere temperaturen. Daardoor slijten ze sneller. Heb je nog winterbanden onder je auto liggen? Maak alvast een afspraak bij een garage voor de halfjaarlijkse bandenwissel.

Bij OSW werken we samen met meer dan 500 erkende garages, waardoor er altijd een in de buurt zit. Bekijk alle garages en plan je bandenwissel.

Bekijk alle aangesloten garages

Wat kost het om je banden te wisselen?

Onderhoud en de APK zijn typische momenten waarop je banden verwisseld worden. Tijdens de routinematige controle ziet een monteur dat de profieldiepte niet meer in orde is en dan is het zaak om je banden te wisselen. Doe je dat niet tijdens de APK, dan wordt je auto afgekeurd.

Afhankelijk van de garage, betaal je zo’n 100 euro om je banden te laten wisselen. Daarnaast betaal je ook voor de (nieuwe) banden. Tijdens de tweejaarlijkse bandenwissel van winter naar zomer - of andersom - heb je misschien al banden liggen in de opslag. Je betaalt per seizoen een paar tientjes voor de opslag hiervan.

Niet alleen je banden wisselen, maar ook een andere auto?

Worden de onderhoudskosten van je auto te hoog? Wordt het tijd voor een nieuwe auto? Via OSW plan je niet alleen het onderhoud bij een garage naar keuze - maar kun je ook direct via ons platform je auto online verkopen. Je vult vrijblijvend je kenteken en alle informatie over je auto in, ontvangt de beste biedingen onder de aangesloten garages en jij bepaalt of je je auto verkoopt, of niet. Wij regelen alles voor je - van betaling tot vrijwaring - en jij betaalt niets.

Weten wat jij voor je auto terugkrijgt?


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
10/02/2023
De prijzen op goederen, diensten en aan de pomp schieten door de lucht. Alles wordt duurder, ook autorijden in 2023. Welke kosten ben je dit jaar extra kwijt om de motor draaiende te houden? We vertellen het je in dit artikel. De kosten die je als automobilist betaalt [...]
Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?
Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?
19/09/2022
De regen laat zich weer in Nederland zien en we gaan richting de herfst. Dat betekent dat het gladder op de weg wordt en er statistisch gezien meer ongelukken en pechgevallen zullen zijn. De moeite waard dus om na te denken of je een pechhulp pakket wilt aanschaffen om op [...]
Waarom motorolie verversen cruciaal is
Waarom motorolie verversen cruciaal is
05/07/2022
Je auto bestaat uit een hoop onderdelen. De motor kun je zien als het kloppende hart van je voertuig en die heeft regelmatig aandacht en nieuwe motorolie nodig. Motorolie zorgt onder andere voor koeling, reiniging en de prestaties van de auto. Dat zijn belangrijke [...]