Blogs

Met een auto-alarm bescherm je de (waardevolle) onderdelen van je auto

Geplaatst: 31 mei 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Met een auto-alarm bescherm je de (waardevolle) onderdelen van je auto

De meeste auto’s zijn er standaard mee uitgerust: een auto-alarm. Hard nodig, want er zitten in je auto nogal wat onderdelen die veel waard zijn. Met een auto-alarm bescherm je een aantal waardevolle onderdelen van je auto. Die zetten we voor je op een rijtje.

De katalysator

Het is misschien niet het eerste auto-onderdeel waar je bij diefstal aan denkt, maar de katalysator van je auto is een populair onderdeel onder dieven. De functie is om uitlaatgassen te zuiveren. De katalysator bestaat vaak uit edelmetalen (waaronder een laag platina, palladium) waardoor dit veel waard is. Met name de katalysators van de Honda Civic, Honda Jazz en Toyota Prius zijn geliefd. De katalysator bevindt zich in de uitlaatpijp, dus soms wordt die er helemaal onderuit gezaagd.

Het navigatiesysteem

Navigatiesystemen zijn gewild. Niet omdat ze per sé veel geld opleveren, maar vooral omdat ze makkelijk te verhandelen zijn. Berg losse systemen op en zorg dat er geen bluetooth-signaal uitstraalt: dat signaal werkt namelijk als een magneet op autodieven.

Het stuur

Een vreemd gezicht: een auto zonder stuur. En je kunt er natuurlijk geen kant meer mee op. Sturen worden regelmatig verhandeld op de zwarte markt. Zorg daarom dat je investeert in een goed alarmsysteem voor je auto.

Het nummerbord

Het nummerbord wordt het meest gestolen bij auto’s. Criminelen gebruiken het om te tanken zonder te betalen en te verhandelen op de zwarte markt. Vraag bij de garage om anti-diefstalschroeven om het dieven lastiger te maken. Een gevoelig auto-alarm gaat ook af op het moment dat criminelen het nummerbord eraf proberen te schroeven.


“De katalysator is een van de meest gewilde onderdelen van de auto - en bijna in iedere auto aanwezig. Deze worden vaker gestolen uit auto’s waar geen auto-alarm aanwezig is.


Voordelen van een auto-alarm inbouwen

Je schrikt er dieven mee af, maar daarnaast heeft een autoalarm nog een ander voordeel: je hebt kans dat je premie lager wordt bij je verzekeraar. In sommige gevallen wordt het zelfs als eis vanuit de verzekeraar gesteld. Daarnaast zijn nieuwere modellen uitgerust met de laatste snufjes op het gebied van auto-alarmen, waardoor het voor dieven minder aantrekkelijk is om in te breken. Onderdelen zoals de katalysator zitten in iedere auto - criminelen zullen die er eerder uithalen bij oudere auto’s zonder alarm.

Aanvullingen op het auto alarm

Naast het standaard auto-alarm zijn er ook nog een aantal andere technologische snufjes die autodiefstal mogelijk voorkomen:

 • Een elektronische startonderbreker: hiermee voorkom je dat de dief met de auto op eigen kracht kan wegrijden. Dit is minder beveiliging dan een auto-alarm zelf, maar biedt een mooie aanvulling.
 • Een alarmsysteem met hellingshoekdetectie: wordt je auto weggesleept? Dan gaat het alarm ook af - zonder dat er daadwerkelijk is ingebroken.
 • Systeem met GPS: net zoals jij ‘Zoek mijn iPhone’ aanzet als je je telefoon kwijt bent, zijn bepaalde auto’s uitgerust met zo’n systeem. Daarmee kun je het voertuig volgen via GPS.
 • GPS + blokkeersysteem: sommige systemen gaan zelfs verder en kun je op afstand laten blokkeren.

Tips tegen autodiefstal

Naast investeren in een auto-alarm, maken een aantal andere zaken het minder interessant voor dieven om in jouw auto in te breken. We zetten de tips op een rij:

 • Doe je auto op slot en sluit ramen
 • Laat geen dure spullen liggen
 • Laat de reservesleutel niet in je auto liggen
 • Parkeer op verlichte plekken - of nog beter: in een afgesloten garage
 • Zorg voor een opvallende feature aan je auto zoals een grote sticker om 'm sneller te herkennen

Je auto verkopen voor een veiliger exemplaar met auto-alarm?

Hoe moeilijker het voor een dief wordt om je auto te stelen, hoe minder groot het risico is dat ze jouw voertuig te pakken hebben. Voorkom diefstal en een hogere verzekeringspremie en stap over op een auto met geavanceerd alarmsysteem. Maar voordat het zover is, moet je eerst je auto verkopen. Je vraagt op onze website aan wat je auto waard is, ontvangt binnen 24 uur het hoogste bod en bepaalt daarna of je je auto voor die prijs verkoopt, of niet. Na het tekenen van de verkoopovereenkomst wordt de auto opgehaald en de afschrijving en betaling voor je geregeld. Dit heb je nodig bij de overdracht van je auto:

 • Volledige tenaamstellingscode
 • Kentekencard
 • Onderhoudsboekje
 • Auto- en reservesleutel
 • Je identiteitsbewijs

Je kunt je oude auto (zonder auto-alarm) door het hele land verkopen: van Apeldoorn tot Almere. Ook kun je terecht met ieder automerk: van Mitsubishi tot Mazda. Je oude auto verkopen was nog nooit zo makkelijk! Dit heb je ervoor nodig:

Verkoop je auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Onzinnig of niet? Een sterrenhemel voor je auto
Onzinnig of niet? Een sterrenhemel voor je auto
01/02/2024
In de categorie ik-wist-niet-dat-ik-het-wilde-totdat-ik-het-zag: een sterrenhemel in je auto. Totaal overbodig, maar als je eenmaal in een auto hebt gezeten mét sterrenhemel staat ‘ie waarschijnlijk hoog op je verlanglijst. Met een sterrenhemel denk je [...]
De distributieriem vervangen: waarom is het zo belangrijk?
De distributieriem vervangen: waarom is het zo belangrijk?
09/11/2023
De nachtmerrie van iedere autobezitter: de distributieriem vervangen. Om de zoveel kilometer moet de distributieriem- of ketting worden vervangen en daar hangt een flink prijskaartje aan. Veel autobezitters steken hun kop in het zand en stellen de vervanging van de [...]
De Toyota sloperij: waar breng je je roestbak naartoe?
De Toyota sloperij: waar breng je je roestbak naartoe?
02/11/2023
Je auto is als een accordeon in elkaar gereden of de reparatiekosten worden te hoog. Het gevolg? Je auto wordt (economisch) total loss verklaard. Waarschijnlijk dient de oprijlaan van je huis niet als automuseum en daarom wil je dat hoopje metaal zo snel mogelijk [...]