Blogs

Wat is een katalysator en waarom is dit geliefd bij autodieven?

Geplaatst: 8 maart 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Sloopauto
Wat is een katalysator en waarom is dit geliefd bij autodieven?

Een katalysator is een onderdeel van je auto. Dit specifieke onderdeel is verantwoordelijk voor het neutraliseren van schadelijke stoffen. Meestal gaat een katalysator net zo lang mee als de auto. Het kan echter gebeuren dat je toch een vervangende katalysator nodig hebt. In dit geval worden de schadelijke stoffen onvoldoende omgezet in positieve stoffen en maakt de katalysator rare geluiden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld olie in het uitlaatsysteem terecht zijn gekomen, je hebt een verkeerde brandstof gebruikt of de motor is niet goed afgesteld. Reparatie of vervanging van de katalysator is kostbaar. Het is dan ook niet vreemd dat dit specifieke onderdeel populair is onder de autodieven. Voor welke specifieke onderdelen wordt een katalysator vaak gestolen en wat kan je doen om diefstal te voorkomen?

Wat is een katalysator?

Als je wilt begrijpen waarom een katalysator geld waard is, is het belangrijk om te begrijpen waarvoor een katalysator dient en hoe deze is opgebouwd. Een katalysator vind je aan de onderkant van een auto en is gemonteerd aan de voorzijde van het uitlaatsysteem. Zijn voornaamste functie is om de uitlaatgassen te zuiveren. Deze stoffen bestaan uit onverbrande koolwaterstoffen, koolstofmonoxide en stikstofoxiden. Deze stoffen worden door de katalysator omgezet in waterdamp, stikstof en koolstofdioxide. Binnenin een katalysator zit monoliet. Monoliet is keramisch materiaal dat is opgebouwd uit heel veel kleine vierkantjes. Het monoliet is geïmpregneerd met verschillende edelmetalen, zoals platina, rhodium en palladium (je treft in een katalysator dus geen goud aan). De uitlaatgassen worden door de katalysator heen gestuwd om ze op die manier te zuiveren1.

Waarom wordt een katalysator vaak gestolen?

De katalysator is een geliefd onderdeel voor autodieven. De reden voor de populariteit van dit specifieke onderdeel is simpel: het levert criminelen best wel wat geld op om het onderdeel te verkopen. Dit heeft te maken met de laag platina en palladium dat op de katalysator zit. Dit zijn edelmetalen en zijn dus best veel geld waard. Het is daarnaast gemakkelijk om een katalysator te stelen. Het enige wat een autodief hoeft te doen is de auto op een krik zetten en de uitlaat doorzagen. Heb je een hybride auto? Wees dan extra alert op diefstal van je katalysator. Deze bevatten namelijk nog meer edelmetalen en blijven langer in goede staat, omdat de auto zelf zuiniger is.

Doelwit automerken

Je zal als autobezitter wel eens gehoord hebben dat er in eenzelfde omgeving vaak dezelfde automerken worden gestript van onderdelen. Dit heeft ermee te maken dat de onderdelen van deze merken extra populair zijn. In het geval van een katalysator is dit niet anders. Autodieven hebben het in dit geval meestal gemunt op de Honda Civic, Honda Jazz en Toyota Prius. Dit zijn stuk voor stuk zuinige auto’s met een goed, onderhouden katalysator. De onderdelen zijn in dit geval meer geld waard. Toch kan iedere auto worden ontdaan van dit specifieke onderdeel, omdat een originele katalysator altijd wel een goede duit op zal leveren.

Diefstal katalysator voorkomen

Diefstal van je katalysator voorkom je door de auto op een goed verlichte plek te parkeren. Heb je een garage? Parkeer de auto dan bij voorkeur binnen. Je kan er tevens voor kiezen om een extra alarmsysteem met hellingdetectie aan te schaffen. Zo word je gewaarschuwd als de auto op de krik wordt gezet. Andere oplossingen zijn het extra vastlassen of graveren van de katalysator. Dit maakt het onderdeel een stuk minder aantrekkelijk voor autodieven, aangezien je kentekennummer op de katalysator staat.

Je sloopauto is nog wat waard

Wanneer je occasion zijn beste tijd gehad heeft en je er graag vanaf wil, kunt je de sloopauto bij een sloperij brengen en vragen of je er een vergoeding voor kunt krijgen. Je sloopauto is immers een bedrag waard vanwege de katalysator. Let wel op; zodra er geen originele katalysator meer onder de auto ligt, is het voertuig een stuk minder waard. De sloopauto leent zijn waarde dus vooral aan de originele katalysator. Je kunt er ook voor kiezen om de sloopauto aan te melden bij OSW om zo het beste bod te ontvangen. Vanuit heel Nederland kan er geboden worden waardoor u soms meerdere biedingen ontvangt en dus verzekerd bent van het beste bod mogelijk. Je kiest vervolgens of je akkoord gaat en de sloopauto wordt gratis opgehaald en gevrijwaard. Dit kun je HIER regelen.

1 28-12-2020. Waarom is een katalysator (veel) geld waard? Autosloperijen.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
26/05/2021
Het warmere weer heeft een tijd op zich laten wachten, maar volgende week lijkt het dan toch eindelijk zover te zijn. Een beetje zomers weer in Nederland. Dit zorgt ongetwijfeld voor een hoop plezier, maar ook voor risico’s. Want ondanks alle berichtgeving rond dit [...]
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
11/05/2021
Omdat veel mensen op dit moment nog steeds thuiswerken, komen de meeste auto’s voor lange periodes achter elkaar stil te staan. Is dit voor jouw auto ook het geval? Dan zou je kunnen overwegen om je auto te delen. Het delen van je auto kan heel wat voordelen [...]
De voor- en nadelen van rekeningrijden
De voor- en nadelen van rekeningrijden
12/03/2021
Nederland maakt zich op voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Zet de televisie aan en de kans is groot dat je een televisiedebat voorgeschoteld krijgt. Ook dit jaar is het milieu weer een belangrijk speerpunt van de verkiezingen. Nederland doet er alles aan om de [...]