Blogs

Diefstal in auto-onderdelen neemt toe. 10 tips tegen autodiefstal!

Geplaatst: 22 mei 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Diefstal in auto-onderdelen neemt toe. 10 tips tegen autodiefstal!

In 2016 werden er maar liefst 9179 auto's gestolen. 9 procent minder dan in het voorgaande jaar, maar toch; iedere gestolen auto is er één teveel. Niet te vergeten dat de diefstal in auto-onderdelen juist een toenemend probleem lijkt te zijn, waarbij alles wat een beetje waarde heeft, van auto’s worden gesloopt om verhandeld te worden.

Audi, Volkswagen, BMW, Renault en Opel stonden in de top 5 van meest gestolen personenauto's in 2016 (bron: AVC) Jongere auto's zijn minder in 'trek' bij autodieven. Dit omdat deze betere alarmsystemen hebben, plus het feit dat de nieuwere auto’s gemakkelijker te traceren zijn. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een nieuwe auto, dus diefstalpreventie is dan toch iets wat je als auto-eigenaar zelf zal moeten doen. Maar niet gevreesd: Je hoeft niet met ledenogen af te wachten wanneer jouw auto een keer aan de beurt zal zijn. Er zijn voldoende voorzorgsmaatregelen die je zelf kan, om te voorkomen dat jouw auto gestolen wordt.

En wij hebben tien tips voor je op een rijtje gezet.

 

 1. Doe je auto op slot
  Lijkt een no-brainer, maar er zijn toch nog veel mensen die vergeten, of denken dat het wel even kan om hun auto 'open' te laten staan. Het is een kwestie van; op de verkeerde plek, om de verkeerde tijd. Iets wat niet valt te zeggen voor de dief, overigens. Die slechts enkele minuten nodig heeft om jouw auto te ontvreemden. Sluit je wagen dus af. Zelfs al ben je maar even weg.

 2. Laat geen dure spullen liggen
  Kortom: geef niemand een reden om je wagen open te breken, zelfs als deze op slot staat. Dieven zijn dikwijls enkel en alleen op pad, op zoek naar een waardevolle buit. Er moet geld verdiend worden. Is er echt geen andere mogelijkheid dan je spullen in de auto te laten liggen? Leg deze dan uit het zicht voor een ieder die even jouw auto in 'gluurt' om te kijken wat voor leuks er is te vinden.

 3. Doe dit overigens zonder de illusie te wekken dat je iets te verbergen hebt
  Laat dus je dashboardkastje open en dek niets af met doeken, of dekens. Laat als het ware 'zien' dat er niets waardevols in jouw auto ligt wat de moeite waard is.

 4. Sluit de ramen
  Nu de dagen wat warmer worden is het verleidelijk om je raampjes op een kiertje te laten. Om iets van de warme lucht uit de auto te laten ontsnappen. Dit maakt het voor dieven echter veel gemakkelijker om je auto open te maken. Zorg dus dat de ramen, als je parkeert, gesloten zijn.

 5. Parkeer je auto een veilige plek
  Een goed verlichte, openbare parkeerplaats doet het over het algemeen minder goed bij dieven als een donker hoekje in een zijstraatje. Daarnaast wordt zeker de helft van de autodiefstallen in de avond gepleegd. Zo is het ook verstandig om rekening te houden met de 'buurt' waarin je jouw auto parkeert. Vanzelfsprekend heb je meer kans dat je auto gestolen wordt in een buurt waar de criminaliteitscijfers hoger liggen. Garantie heb je nooit, maar alle beetjes helpen denken we maar zo.

 6. Installeer zelf de benodigde apparatuur om diefstal te voorkomen
  Het is een investering. Dat wel, maar het kan zomaar een investering zijn die zich uit gaat betalen. Daarnaast; je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Zo kan je kiezen voor een alarmsysteem, een GPS-trackingsysteem, of een simpel 'dummie-alarm'. Voor een dief is tijd namelijk een waardevol gegeven en uitzoeken of dat knipperende LED-lampje achter het raam, daadwerkelijk is aangesloten op een alarm. Kost veel tijd en dat is nu net de tijd die hij (of zij) niet kan missen.

 7. Noteer belangrijke informatie over jouw auto
  Natuurlijk je kenteken, maar ook het type, bouwjaar, speciale kenmerken (denk aan een deuk, of speciale onderdelen) enzovoorts. Dit zijn allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat de auto makkelijker te vinden is voor de politie.

 8. Laat de reservesleutel niet in de auto liggen
  Sowieso niet echt heel erg handig (want hoe krijg je de auto zelf open als de sleutel binnen ligt), maar het komt wel voor. Het is zelfs verstandig om de reservesleutel, ook thuis, buiten het zicht op te bergen.

 9. Laat je sleutels niet in het contact
  Zelfs niet als je even twee tellen uit je auto een brief op de bus te doen, bijvoorbeeld. In dit geval heeft een autodief slechts een paar luttele seconden nodig om je auto te stelen. Zelfs al sta je zelf op een steenworp afstand.

 10. Maak het dieven lastig
  Nogmaals: de tijd die het kost om een auto daadwerkelijk te stelen. Is iets waar bij autodiefstal altijd rekening mee wordt gehouden. Dus maak het een dief zo moeilijk mogelijk. Parkeer liever niet achteruit in, draai de wielen op een manier dat het extra tijd zal kosten om de wagen uit het parkeervak te krijgen. Heb je een oprit, of zelfs een eigen garage? Maak hier dan gebruik van, want een dief zal nooit te dicht bij je in de buurt willen komen. Ook duidelijke kenmerken zijn niet in trek bij autodieven. Zo zal deze een auto met een opvallende kleur, of grote sticker, gemakkelijker laten staan omdat dit ervoor zorgt dat een auto veel te makkelijk te herkennen is. Dus had je nog geen sticker van je favoriete voetbalclub op je Audi geplakt? Dan heb je nu alle reden om dit wel te doen.

Welke maatregelen neem jij om autodiefstal te voorkomen?


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen