Blogs

Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?

Geplaatst: 26 augustus 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?

Wat is nou precies een oude auto? Dit is moeilijk te vertellen, want een oude auto is een relatief begrip. Zo kan een auto met een lager bouwjaar er al slechter aan toe zijn dan een voertuig dat minder kilometers op de teller heeft, nooit een beurt heeft overgeslagen en goed onderhouden is.

Toch krijgt de oudere auto een steeds slechtere reputatie. Zo wordt er vaak (ten onrechte) vanuit gegaan dat een oude auto met allerhande gebreken komt. Daarnaast zijn oudere auto’s minder milieuvriendelijk dan de nieuwe modellen. Ook hier zitten weer haken en ogen aan, maar waarom zou je dan nog de moeite doen om je oude auto te verkopen en waarom zou je er nog een willen kopen? 

Een oude auto kopen

Op het gebied van de koop van tweedehands (oudere auto’s) kunnen we makkelijk zijn: dit is meestal een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Zeker als de auto goed onderhouden is en in prima staat verkeerd. Ziet de auto er nog goed uit? Heeft de auto alle benodigde beurten gekregen en is de kilometerstand niet al te hoog? Dan is er geen enkel bezwaar om een oudere auto aan te schaffen. Het is ook niet per definitie zo dat een oude auto slecht voor het milieu is. Dit zie je vaak wel met oudere dieselauto’s, omdat deze nog niet zijn voorzien van een roetfilter, maar qua benzineauto’s valt dit op zich nog mee. De CO2-uitstoot is dan meestal gemiddeld. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan bij voorkeur voor een kleiner, zuiniger en goedkoper model auto. Dit soort auto’s zijn uiteindelijk voor je portemonnee en vele malen beter voor het milieu. 

Tips voor als je een oude auto wil kopen 

1) Duurzame modellen

Schroom niet om een beetje research te doen naar welke modellen auto’s over het algemeen de langste levensduur hebben. Populaire auto’s (BMW-3 serie, Ford Focus en de Volkswagen Golf) blijven in vergelijking altijd duur. Ze gaan daarentegen ook lang mee, maar als je op zoek bent naar een goedkoper voertuig dan is dit wellicht niet de beste keuze. Kijk in dit geval naar modellen zoals de Renault Twingo, Alfa Romeo en Opel Corsa en Suzuki Alto. Dit zijn duurzame, goedkope auto’s die ook nog eens zuinig zijn in het verbruik. 

2) Kijk de papieren na

Kijk goed of de auto is gekeurd, deze alle beurten heeft gehad en natuurlijk naar wat de kilometerstand is. Hierdoor krijg je al snel een goed beeld van in welke staat een auto is. Ook de eventuele gereden schade wordt vaak in de papieren opgenomen. 

3) Staar jezelf niet blind op de APK

Veel autokopers zijn er ten onrechte van overtuigd dat een APK-gekeurde auto ook prima in orde is. Toch is een APK vooral een momentopname en zegt het niets over eventuele sluimerende problemen die je bij oudere auto’s nog weleens ziet. Kies bij voorkeur wel voor een auto die recentelijk nog APK-gekeurd is. Dit betekent dat de auto in ieder geval nog veilig genoeg is om mee te rijden. 

Een oude auto verkopen 

Bovenstaande vooroordelen en de regelgeving rondom het klimaat kan ervoor zorgen dat je een oude auto lastiger aan de man kan brengen. Veel autokopers nemen ten onrechte aan dat een oude auto zijn beste tijd heeft gehad. Gelukkig is er, linksom of rechtsom, altijd nog iets te verdienen op oudere auto’s. Misschien heb je wel een perfect onderhouden oldtimer die je wilt verkopen! Op welke manier heeft dus vooral te maken met de staat en kilometerstand van het voertuig. Hiermee kan je een potentiële koper nog verleiden. Zelfs al werkt het bouwjaar niet mee. 

Ontvang een bod voor je oude auto

Tips voor de verkoop van een oudere auto 

1) Zorg dat alles op orde is 

Dit is eigenlijk niet anders als wanneer je een oudere auto wil kopen. Je hebt het complete papierwerk nodig om de auto goed aan de man te brengen. Als je een oudere auto hebt die helaas niet altijd alle beurten (op tijd) heeft gekregen, dan is er weinig wat je daar nog aan kan doen. Het kan echter wel helpen om de auto uitgebreid te laten keuren en eventuele slijtageproblemen te laten verhelpen. Let wel op dat dit bedrag uiteindelijk afgetrokken kan worden van de winst die je op de auto maakt. Het is dus verstandig om op voorhand te bepalen of dit nog wel handig is. 

2) Presentatie 

Een beschadigde auto, met een vies interieur, deuken en krassen, verkoopt vanzelfsprekend minder goed dan een auto die er als nieuw uitziet. Het kan dus zeker lonen om de auto even te voorzien van een ‘spa-dagje’ voordat je deze te koop aanbiedt. Wees eerlijk over eventuele schade en gebruikerssporen. Zo weet een potentiele koper waar hij aan toe is. Daarnaast geeft het minder ruimte tot afdingen. Als een koper ter plekke schade ontdekt dan is er een grote kans dat er ineens een fors bedrag minder wordt geboden. Hier zit je vanzelfsprekend ook niet op te wachten. 

3) Blijf geduldig 

Het is heel belangrijk om geduldig te blijven. Zeker als je de auto particulier wil verkopen. Houd er rekening mee dat er meerdere mensen willen komen kijken en/of een proefritje willen maken in je auto. Dit kost veel tijd, maar ook heel veel energie. Daarnaast is het niet zo dat iedere persoon die langskomt je auto wil kopen. Hier kan iets van tijd overheen gaan. 

4) Wees realistisch 

Een oude auto verkopen hoeft geen probleem te zijn, maar zoals hierboven al vermeld: het is onwijs belangrijk dat de auto in goede staat is en er nog een beetje presentabel uitziet. Heb je een oudere auto staan die hier niet aan voldoet en misschien zelfs onder de noemer schade- of sloopauto valt. Dan is het beter om het beestje ook bij zijn naam te noemen en ook zo te verkopen. Zowel koper, als verkoper hebben geen baat bij iemand die rondrijdt in een auto die zijn beste tijd heeft gehad. 

5) Verkoop via OSW 

Bovenstaande problemen heb je niet op het moment dat je kiest voor verkoop via OSW. OSW biedt je diverse mogelijkheden om een voertuig online eenvoudig, veilig en snel te verkopen. Je kunt je volledig laten ontzorgen door onze occasion experts of je voertuig direct aanbieden via OSW Marketplace. Je kan ook je APK afgekeurde auto verkopen via OSW.

Ontvang het hoogste bod voor je oude auto


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
16/06/2021
Op vakantie met de caravan was nog nooit zo populair. Ook dit jaar trekken talloze mensen Europa in met de kampeerwagen of kiezen ze voor een gezellige kampeervakantie in eigen land. Nu de kans op een normale vliegvakantie weer toeneemt kan het zo zijn dat je de caravan [...]
Sloopauto verkopen zonder papieren. Hoe werkt dat?
Sloopauto verkopen zonder papieren. Hoe werkt dat?
13/05/2021
Is je auto total loss verklaard? Is de auto APK afgekeurd en zijn de investeringen niet meer de moeite waard? Heb je een oude auto met mankementen en zijn de reparatiekosten hoger dan de auto waarde? Of heb je simpelweg een auto die rijp voor de sloop is? In al deze [...]
Blue Monday: waarom auto’s goed zijn voor de geestelijke gezondheid
Blue Monday: waarom auto’s goed zijn voor de geestelijke gezondheid
18/01/2021
Blue Monday wordt gezien als de meest deprimerende maandag van het jaar. Of dit nu is omdat we moeten afkicken van de feestdagen, januari en februari onwijs saaie en druilerige maanden zijn of omdat we massaal tekort hebben aan vitamine D. In 2021 voelt Blue Monday zelfs [...]