Blogs

Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt

Geplaatst: 4 oktober 2022
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Motor
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt

De verkoop van je motor kan op een eenvoudige en snelle manier geregeld zijn. De meest gestelde vragen worden in dit artikel beantwoord. Want hoe weet je of de verkoop veilig en betrouwbaar is? En hoe wordt de prijs van je motor bepaald? Ook is het fijn om te weten of al het papierwerk direct tijdens de afspraak wordt afgehandeld, zodat je met een gerust hart afscheid kan nemen. Daarnaast neem ik je mee naar een Honda motor in Amsterdam die ik met HP Motoren heb opgehaald.

Waar kan ik het beste mijn motor verkopen?

De beste site is per verkoper afhankelijk. Wel zijn er enkele mogelijkheden die het meest voor de hand liggen. Wanneer je er veel tijd, moeite en onderhandelingen in wilt steken kun je via Marktplaats verkopen. Je kan er ook voor kiezen om de verkoop snel, veilig en goed te laten verlopen zonder dat je er veel tijd en energie in hoeft te steken. Daarvoor is OSW in het leven geroepen. OSW regelt alle facetten die bij de verkoop van je motor komen kijken. Het vinden van een betrouwbare koper, de onderhandelingen, de ophaling en al het papierwerk. Service is bij ons erg van belang waardoor je je motor alleen maar aan hoeft te melden en OSW alles verder regelt.

Verkoop via OSW
Video 1: Je motor via OSW verkopen

Hoe wordt de prijs voor mijn motor bepaald?

Zodra je binnen vijf minuten de motor hebt aangemeld, ontvang je een bevestiging van je aanmelding. Zorg er wel voor dat je de kilometerstand, vraagprijs en foto’s hebt toegevoegd. Op die manier wordt je kavel automatisch goedgekeurd en staat hij direct op het besloten platform. Op die manier kunnen de kopers gaan bieden. Ze bieden tegen elkaar op en jij ontvangt daardoor het hoogste bod. Ook je persoonlijke occasion makelaar gaat rondbellen om het beste bod te regelen. Dit gebeurd door heel Nederland en België. Zo weet je zeker dat je meer verdiend aan je motor dan als je zelf alle garages afbelt.

Motor verkopen

Hoe weet ik dat de verkoop veilig en betrouwbaar is?

Alle aangesloten dealers bij OSW zijn RDW erkende bedrijven. Dat betekent dat RDW hen heeft goedgekeurd en als betrouwbaar heeft bestempeld. Daarnaast bestaat OSW al ruim 11 jaar. Door de jaren heen hebben wij goede relaties opgebouwd met de dealer. Die weten precies wat onze bedrijfseisen zijn en waar ze dus aan moeten voldoen. Ook begeleidt OSW nieuwe bedrijven die zich aansluiten zodat iedere koper zich aan de service standaard houdt die OSW hanteert.

Wanneer wordt mijn motor gratis opgehaald?

Zodra je een verkoopovereenkomst hebt ontvangen, gaan de 48 uur in die de koper heeft om een afspraak in te plannen. Wanneer de koper belt, kunnen jullie direct een afspraak maken. Afhankelijk van de planning van de koper kan dit vrij vlot gaan. Normaliter wordt je motor binnen een week opgehaald.

Een voorbeeld in Amsterdam

Ik ben zelf een keer mee geweest om een motor in Amsterdam op te halen, zodat ik kon zien hoe dat in levende lijve gaat. OSW werkt namelijk vanuit een kantoor in Nieuwegein en regelt dat de bedrijven de motoren ophalen. Wij bellen na afloop of het goed gegaan is, maar zijn er zelf niet bij.

Motor opgehaald
Afbeelding 2: Verkoper motor en RDW erkende koper schudden de hand na overdracht Honda motor

Een tevreden verkoper?

Het was erg leuk om met Thorsten van HP Motoren mee te gaan. Zijn bedrijf bestaat al sinds 1996 en hij geniet nog iedere dag van motoren en het contact met verkopers. De honda motor stond netjes naast het huis op het afgesproken tijdstip. De verkoper was een aardige, nette man die de motor nieuw gekocht had. Hij was dus de eerste eigenaar. De gebruikerssporen had hij van te voren vermeldt. Terwijl Thorsten de motor inspecteerde, vroeg ik aan de eigenaar wat zijn ervaring met OSW was en hoe hij de verkoop vond gaan. “Erg snel” antwoordde hij. “Gisteravond keek ik even online hoeveel mijn motor waard is, en nu staan jullie al voor de deur om hem op te halen. Ik weet niet hoe ik morgen naar mijn werk moet.” De verkoper had zijn nieuwe motor nog niet gekocht. Gelukkig kon zijn dochter hem de dag erna naar zijn werk brengen. Tijdens inspectie overhandigde de eigenaar de eigendomspapieren. Toen de motor goedgekeurd was, werd de vrijwaring en overboeking van het geld ter plekke geregeld. Alles was direct afgehandeld zodat de verkoper tevreden en met een rustgevend gevoel afscheid kon nemen en binnen direct een nieuwe motor kon gaan zoeken.

Wat belangrijk is om te weten, is dat je altijd in charge bent. Je bepaalt of je het geboden bod accepteert en wanneer het uitkomt dat de motor opgehaald wordt.

Welke papieren heb ik nodig bij de verkoop?

Afhankelijk van hoe oud de motor is, heb je een kentekencard of kentekenpapieren. Bij een oude motor met een bouwjaar voor 1995 hoort een voertuigbewijs deel 1, tenaamstellingsbewijs deel 1, en overschrijvingsbewijs deel 3.
Wanneer het bouwjaar van je motor voor januari 2014 is, heb je kentekenpapieren. Die bestaan uit Kentekenbewijs deel 1A, 1B en overschrijvingsbewijs deel 2.
Bij een jongere motor met een bouwjaar vanaf januari 2014 heb je een kentekencard en een 1ste en 2de deel tenaamstellingscode.

Let wel op dat wanneer een oudere motor na januari 2014 verkocht is, er een kentekencard bij hoort. Alle eigendomspapieren vervallen dan. Stel dat Piet in 2018 een motor heeft gekocht. Het bouwjaar is 2010. Dan heeft de verkoper in 2018 kentekenpapieren overhandigd die bestaan uit het kentekenbewijs deel 1A, 1B en overschrijvingsbewijs deel 2. Nu Piet anno 2022 de motor wil verkopen geeft hij een kentekencard mee aan de koper omdat hij in 2018 de motor gekocht heeft. Toen heeft hij van het RDW een kentekencard ontvangen. Alle eigendomsbewijzen die vanaf januari 2014 uitgegeven zijn, zijn namelijk kentekencards.

Zorg er ook voor dat je het onderhoudsboekje bij de hand hebt en kunt aantonen wanneer er wat aan onderhoud gedaan is. Natuurlijk is dat bij een sloopmotor minder relevant dan bij het voorbeeld van de Honda uit Amsterdam waarbij meneer de eerste eigenaar was. Indien mogelijk ontvangt de koper ook graag de reservesleutel(s). Als je zelf de auto gaat overschrijven omdat je hem aan een particulier hebt verkocht, kun je hier lezen hoe je dat het beste kunt regelen.

 Download het PDF document waarin soorten kentekenbewijzen en jaartallen staan

Kenteken bewijs
Afbeelding 2: Kentekenpapieren deel 1A, 1B, deel 2 en kentekencard voor verkoop van je motor

Wanneer krijg ik mijn geld?

Op moment dat de koper langskomt om de motor mee te nemen, kijkt hij de motor na. Klopt de beschrijving die de verkoper heeft gegeven? Bij zo’n 90% van de gevallen is dat zo. Het bedrag wordt direct bij ophaling overgemaakt of contant uitgekeerd. Alles wat er te regelen valt, wordt dus direct ter plekke gedaan. Zo weet je zeker dat de verkoop veilig en betrouwbaar is.

Hoe verloopt de overschrijving en vrijwaring?

Omdat een RDW erkend bedrijf de motor komt ophalen, kan diegene de overschrijving ter plekke doen. De koper zet de motor online over op zijn bedrijfsnaam. Een kentekenloket is hierdoor overbodig. Het overzetten op naam wordt dus direct tijdens de afspraak geregeld. Zodra dit gebeurd is, ontvang je de vrijwaring per mail. Dit duurt enkele minuten.

Hoe tevreden zijn de verkopers?

OSW krijgt vaak te horen dat de verkoop soepel en snel verliep. Verkopers zijn blij dat alles in goede banen verloopt en gemiddeld krijgen wij een 9.3 uit meer dan 4060 reviews. Je kan de reviews hier lezen.

Klantenvertellen

Zelf mijn motor verkopen

Wanneer je nieuwsgierig bent hoe de verkoop van jouw motor zal verlopen en wat het beste bod is, kun je hem hier aanmelden. Het is vrijblijvend, dus als je het beste bod niet wilt accepteren is dat uiteraard mogelijk. Wie weet of jij je motor ook binnen een week verkocht hebt, bijvoorbeeld een Suzuki of een van de andere vele merken. Ga je de uitdaging aan?

HP Motoren

OSW heeft tot nu toe 21 reviews voor HP Motoren binnen gekregen waarvoor er gemiddeld een 8 gegeven wordt. Dat kun je hier terugzien. Benieuwd naar het aanbod van HP Motoren? Dat kun je hier bekijken.

Logo HP Motoren


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

5x tips om je motor te verkopen
5x tips om je motor te verkopen
20/01/2022
Er zijn een hoop redenen waarom je kan besluiten om jouw motor te verkopen. Nu kan het zijn dat de motor zelf vooral stof staat te vangen; je er geen ruimte meer voor hebt of toe bent aan iets nieuws. Zodra je eenmaal besluit om de motor te verkopen is het vooral fijn dat [...]
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
16/06/2021
Op vakantie met de caravan was nog nooit zo populair. Ook dit jaar trekken talloze mensen Europa in met de kampeerwagen of kiezen ze voor een gezellige kampeervakantie in eigen land. Nu de kans op een normale vliegvakantie weer toeneemt kan het zo zijn dat je de caravan [...]
Tien tips voor een goede autoverkoop
Tien tips voor een goede autoverkoop
26/03/2020
De markt voor gebruikte auto\'s is booming. Autobezitters die hun oude auto kwijt willen, moeten vooral één ding doen: goed voorbereid zijn. De meeste autoverkopen zijn eigendomsoverdrachten van particulier naar privé. De belangrijkste reden [...]