Blogs

Hoe kan ik mijn auto overschrijven?

Geplaatst: 16 september 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Hoe kan ik mijn auto overschrijven?

Wanneer je je nieuwe auto hebt gekocht, ben je waarschijnlijk door het dolle heen. Ook als je je auto verkocht hebt, valt er waarschijnlijk een last van je schouders. Weer een klus gedaan. Maar dan moet je de auto nog (laten) overschrijven. Hoe doe je dat? Kan dat altijd online met je DigiD? En is dat hetzelfde als het kenteken op naam laten zetten? Wie regelt dit en waar moet je goed op letten? Een hoop vragen waar je allemaal antwoord op krijgt in dit artikel.

Voorwaarden om over te schrijven

Voordat je een auto kunt kopen, moet je van de overheid minimaal 18 jaar zijn. Wanneer je een brommer koopt is dat minimaal 16 jaar. Ook moet je in Nederland wonen en ingeschreven zijn in het BRP. Voor de meesten die deze blog lezen hele normale zaken en geen probleem. Dat scheelt weer.

Richtingen van overschrijven

De manier waarop een auto overgeschreven wordt verschilt per transactie. Je kunt namelijk je auto verkocht hebben aan zowel een bedrijf als particulier. Maar het kan ook zijn dat je een auto gekocht hebt van een bedrijf of particulier. Jouw handelingen zijn anders wanneer je een auto koopt als dat je hem verkoopt. En al helemaal anders als er een bedrijf aan te pas komt. De opties zijn hieronder uitgelegd.

Auto kopen van RDW erkend bedrijf

Wanneer je een auto koopt van een RDW erkend bedrijf, kan dat bedrijf de auto meestal direct vrijwaren en de auto overschrijven op jouw naam. Je hoeft dan alleen je geldige legitimatiebewijs mee te nemen.

Auto verkopen aan RDW erkend bedrijf

Wanneer je je auto verkoopt aan een RDW erkend bedrijf, is dat ook het geval. Het bedrijf kan de vrijwaring vaak ter plekke regelen zodat de auto niet meer op jouw naam staat wanneer hij wegrijdt. Als je je auto graag wilt verkopen voor het beste bod, kun je dat hier doen.

Tweedehands auto van particulier

Als je een bolide koopt van een particulier, kan diegene niet de vrijwaring voor je regelen. Je moet dat zelf regelen. Hoe je dat het beste kan doen lees je verderop in dit artikel.

Auto verkopen aan particulier

Wanneer je je auto verkoopt aan een particulier, moet je de papieren die bij het kentekenbewijs horen meegeven. Zorg ervoor dat de koper de auto zo snel mogelijk overschrijft. Dit omdat jij anders verantwoordelijk bent voor eventuele boetes en ongelukken. Nadat de auto is overgeschreven, krijgt de koper een vrijwaringsbewijs. Deze moet jij ontvangen. Zo heb je bewijs dat de auto niet meer van jou is. Op die manier kun je eenvoudig de autoverzekering opzeggen.

Soorten kentekenbewijzen

Alvorens je naar een kentekenloket stapt om je auto over te schrijven, moet je je eerst bewust zijn van welk kentekenbewijs je hebt. Dit heeft namelijk invloed op de manier waarop je je auto kunt overschrijven. De makkelijkste manier om dit te achterhalen is te kijken wat het bouwjaar van de auto is. Je hebt de volgende papieren nodig bij de volgende bouwjaren:

  • Voor 1995 heb je kentekenpapieren Voertuigbewijs deel 1, Tenaamstellingsbewijs deel 1 en Overschrijvingsbewijs deel 3 nodig.
  • Voor januari 2014 heb je kentekenpapieren deel 1A, 1B en deel 2 nodig.
  • Vanaf januari 2014 heb je geen kentekenpapieren maar een kentekencard. Dat is een plastic pasje dat lijkt op je rijbewijs. Ook heb je het eerste en tweede deel van de tenaamstellingscode nodig. In totaal zijn dat acht cijfers.


Kenteken bewijs
Afbeelding 1: Kentekenpapieren deel 1A, 1B, deel 2 en kentekencard

Let wel op, het kan zijn dat een auto met een bouwjaar voor 2014 al eens eerder is overschreven. Dan krijg je alsnog een kentekencard en deel één en deel twee van de tenaamstellingscode. Een voorbeeld is dat je een auto uit 2010 koopt. Deze is in 2018 van eigenaar veranderd. Dan krijg je alsnog een kentekencard in plaats van kentekenpapieren.

 Download het PDF document waarin soorten kentekenbewijzen en jaartallen staan

Op welke manier overschrijven?

Er zijn vier manieren waarop je het kenteken op naam kan laten zetten. Dit is hetzelfde als de auto overschrijven. Welke manier je ook kiest; houdt altijd je geldige, Nederlandse paspoort of rijbewijs bij de hand. Die heb je nodig om je te identificeren.

RDW Balie

Allereerst kun je naar een speciale RDW balie gaan. Dat is absoluut niet nodig, maar wel wel mogelijk. In Zoetermeer, Veendam en Den Bosch zitten deze balies.

RDW erkend bedrijf

De tweede optie is om naar een RDW erkend autobedrijf te gaan met een kentekenloket. Ook deze locaties zijn minder beschikbaar in Nederland dan optie drie en vier.

PostNL punt

De derde optie wordt door vele mensen gekozen en is een PostNL locatie. Dat komt omdat je eenvoudig je nieuwe auto kunt overschrijven zonder kilometers ver te moeten rijden. Je wil immers de nieuwe auto showen aan je vrienden, niet zozeer aan de mensen op de snelweg. Er zijn maar liefst 4000 PostNL punten in Nederland en 1000 punten in België. Let op dat je naar een bemand punt gaat, omdat er daadwerkelijk iemand moet helpen. Voorbeelden van veel voorkomende winkels waar een PostNL punt in zit zijn de Primera, Bruna, Albert Heijn en Jumbo.


Het type kentekenbewijs heeft invloed op de manier waarop je je auto kunt overschrijven.


Hoe werkt het overschrijven?

Je kan dus naar drie verschillende soorten fysieke balies gaan om de auto te laten overschrijven. Zodra je aangeeft dat je graag het kenteken op jouw naam wilt zetten, vraagt de baliemedewerkster om je geldige legitimatiebewijs en het kentekenbewijs. Dat is dus òf het kentekencard met de tenaamstellingscodes, òf de kentekenpapieren met deel 1A, 1B en deel 2 of deel 3. Deze overhandig je.

Dan krijg je een kassabon mee met daarop de eerste vier cijfers van je nieuwe tenaamstellingscode. Ook krijg je een nieuw vrijwaringsbewijs. Deze overhandig je aan de verkoper. Nu kan diegene zijn autoverzekering opzeggen. Per post ontvang je het tweede deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Hierop staan de laatste vier cijfers. Bewaar de achtcijferige code goed zodat je deze mee kan geven wanneer je de auto weer verkoopt. Als je het kwijt bent, moet je de code opnieuw aanvragen en dat kost tijd en geld. Ook wordt het nieuwe kentekenbewijs meegestuurd wat je uiteraard net zo goed moet bewaren.


Video 1 Hoe werkt het overschrijven van de auto bij een Kentekenloket?

Online overschrijven mogelijk?

De vierde manier van overschrijven is voor een aantal bofkonten weggelegd. Dat is namelijk om je auto online over te schrijven. Dat kun je dag en nacht doen, waar je ook bent. Als je maar internetverbinding hebt. De lucky ones die online kunnen overschrijven moeten vier dingen hebben:

  • Zowel een kentekencard als tenaamstellingscode van het voertuig dat je wilt overschrijven. Met kentekenpapieren is online overschrijven niet mogelijk. Zoals hierboven uitgelegd is, heb je een kentekenbewijs wanneer het bouwjaar van de auto voor 2014 is. Mocht je dus absoluut online willen overschrijven en nog geen nieuwe auto gekocht hebben, kun je dus specifiek gaan kijken voor een auto uit 2014 of later.
  • Een geldig Nederlands paspoort, rijbewijs of identificatiebewijs mét chip. Die chip zit standaard in een Nederlands paspoort en rijbewijs, maar ook in alle identificatiebewijzen die na 14 november 2014 gemaakt zijn. Controleer dus de uitgiftedatum van je identificatiebewijs als je je ID kaart wil gebruiken.
  • Een mobiele telefoon met een NFC chiplezer. Dit is nodig om een identiteitscheck te doen. Om te weten of jouw mobiel dit kan, kun je de versie van je telefoon controleren. Bij een Android telefoon heb je versie 7.0 of hoger nodig. Bij een iPhone heb je model 7 of hoger nodig en iOS versie 13.2.
  • Een DigiD en de DigiD app. Je moet je via deze app ook identificeren. Zo weet het RDW dat het paspoort of het rijbewijs niet gestolen is, maar bij de juiste eigenaar hoort.

Hoe werkt online overschrijven?

Wanneer je aan alle drie de voorwaardes voldoet, kun je beginnen met het online overschrijfproces. Dit kan eenvoudig binnen enkele minuten gebeuren. Wanneer de website kuren heeft, kan dit uiteraard langer duren. Houdt hier dus rekening mee.

Je kan via deze link je bolide overschrijven. Allereerst moet je je via de DigiD app identificeren. Wanneer je de app nog niet hebt, kun je deze downloaden in de App store of Google Play store. Via de computer heb je de app niet nodig. Nadat je enkele stappen hebt gevolgd, kun je betalen en de overschrijving afronden.

Nadat de overschrijving gelukt is, ontvang je enkele e-mails van het RDW. De eerste mail is een ontvangstbevestiging. Hierin wordt aangegeven dat de aanvraag ontvangen is. Let wel op dat dit niet de bevestigingsmail is dat de overschrijving ook daadwerkelijk is gelukt. Dat weet je zeker wanneer je mail twee ontvangt. De derde mail bevat een link naar het vrijwaringsbewijs voor de verkoper. Download dit bewijs en stuur het door naar de verkoper zodat diegene zijn autoverzekering kan opzeggen en de zekerheid heeft dat de overschrijving succesvol is gelukt. Ook zit het eerste deel van de tenaamstellingscode in de derde mail. Deze bewaar je heel goed.

Per post ontvangt je het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Zorg ervoor dat je de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs goed bewaart. Wanneer je de auto verkoopt heb je deze namelijk nodig. Als je hem niet meer bij de hand hebt, moet je hem opnieuw aanvragen en dat kost tijd en geld.

Auto 's avonds of op zondag overschrijven mogelijk?

Met een druk bestaan is het aannemelijk dat je je afvraagt of het ook mogelijk is om je nieuwe auto op zondag of in de avond over te schrijven. Het antwoord is: ja zeker. Online is het altijd mogelijk. Offline bij een PostNL punt is het mogelijk wanneer de winkel open is. Sommige supermarkten zijn op zondag open. Als dat het geval is, kun je ook je auto laten overschrijven. In de avond laten overschrijven is ook alleen mogelijk als de supermarkt of Primera langer open is. Vaak is dat het geval bij een Albert Heijn of Jumbo. Houdt er wel rekening mee dat deze meestal rond 20:00 dicht kunnen gaan. Voor het dichtstbijzijnde PostNL punt bij jou in de buurt inclusief openingstijden kun je hier kijken.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen

Relevante artikelen

Hoe kan je een auto overschrijven?
Hoe kan je een auto overschrijven?
11/05/2022
Een geslaagde overschrijving is van enorm belang bij de overdracht van de auto. Bij de aan- of verkoop van een auto ben je wettelijk verplicht om het desbetreffende kentekenbewijs over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. De eigenaar van elke auto wordt [...]
Je dieselauto; houden of verkopen?
Je dieselauto; houden of verkopen?
16/04/2022
Het is gedaan met de diesel naam. In de jaren negentig was diesel een hit en een groot succes. Tegenwoordig koopt nog maar 2,16% van alle nieuwe autokopers een diesel. Diesel heeft zo’n grote deuk in zijn imago gekregen de afgelopen jaren dat het lijkt alsof het [...]
Positief nieuws na de schades van afgelopen stormen
Positief nieuws na de schades van afgelopen stormen
01/03/2022
Ben je inmiddels alweer bijgekomen van storm Eunice en aan het genieten van de heerlijke zon? Wellicht heeft uw schutting het niet overleefd zoals bij vele anderen of is er een boom in de buurt omgevallen. Ook kunt u schade aan uw occasion hebben wat gevolg kan hebben [...]