Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht Verkocht! Wat nu? Auto met buitenlands kenteken vrijwaren in Nederland

Auto met buitenlands kenteken vrijwaren in Nederland

Je hebt een auto met een buitenlands kenteken maar wilt deze verkopen aan een bedrijf in Nederland. Hoe gaat dit in z’n werk? Vrijwaren van buitenlandse auto’s gaat niet zo makkelijk als vrijwaren van een Nederlandse auto.

Stel je eens voor, je hebt een tijdje in Spanje gewoond en nu wil je weer terug naar Nederland. In Spanje heb je een auto gekocht en een Spaanse verzekering afgesloten. Vervolgens ben je teruggegaan naar Nederland en heb je dus in feite uw Spaanse auto geïmporteerd. Als je deze auto vervolgens in Nederland wilt verkopen kan een autobedrijf in Nederland de auto niet zomaar vrijwaren. Zolang de auto nog steeds het buitenlandse kenteken heeft is het voor een Nederlands bedrijf niet mogelijk de auto te vrijwaren. Eigenlijk mag je ook niet meer rondrijden met jouw auto met buitenlands kenteken als je verhuisd bent naar Nederland.

De invoering van je buitenlandse auto moet je direct bij het RDW regelen. Zij kunnen er dan ook voor zorgen dat jouw buitenlandse kentekenplaten om worden gewisseld naar Nederlandse kentekenplaten. Echter, je moet zo veel regelen als je verhuisd naar Nederland, dat de invoering van de auto via de RDW wel eens vergeten wordt. Dit kan wel problemen opleveren, dus regel deze zaken altijd goed.