Blogs

Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?

Geplaatst: 24 augustus 2020
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Camper
Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?

Er zijn dit jaar veel meer mensen dan normaal op vakantie gegaan met de (huur)camper. Misschien vond je het niets aan, maar grote kans dat het juist proeft naar meer. Misschien overweeg je wel om een camper voor jezelf te kopen, maar dan is het belangrijk om te weten: hoeveel kost een camper nu precies?

Het is echter niet eenzijdig aan te duiden hoeveel een camper precies kost. Dit hangt namelijk van een aantal dingen af. Natuurlijk zijn er de vaste (onderhoud)kosten, maar hoeveel een camper kost hangt ook af van hoeveel waarde je hecht aan comfort, luxe en of je de camper nieuw of tweedehands aanschaft.

Hoeveel kost een camper?

Laten we zeggen dat een camper tussen de tienduizend euro en een ton mag kosten. Dertigduizend euro is echter volstrekt normaal voor een gemiddelde camper, waarmee je van de meeste gemakken bent voorzien. Een flinke investering, dat klopt! Echter mag een mobiel vakantiehuis wat kosten. Tenslotte kan je er nog jaren plezier van hebben. Het nadeel is wel dat je flink wat op pad moet gaan om je camperkosten eruit te halen. Als jij of je gezin dit graag en regelmatig doet is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Terugkerende kosten

Ook je camper dient ieder jaar gekeurd en ‘klaargemaakt’ te worden voordat je ermee op reis kan en mag. Slijtage reparaties zijn tijdens de jaarlijkse APK niet vreemd en dienen dus ook meegenomen te worden in het kostenplaatje. Daarnaast zit je in de winter vast aan de prijs van een goede, degelijke stalling en de bijkomende kosten hiervan. Ook betaal je over je camper motorrijtuigenbelasting en is het slim om je camper te voorzien van een camper- plus reisverzekering. Deze kosten kunnen bij elkaar oplopen tot rond de duizend euro per jaar. Nogmaals: een flinke investering, want een camper kost nu eenmaal wat, maar als je jezelf bedenkt hoeveel je voor dit geld op vakantie kan dan heb je het er snel weer uit.

Een camper kopen of huren?

Het natuurlijk zo zijn dat je niet zomaar dertigduizend euro in huis hebt liggen. Wie wel? Het alternatief is een camper huren of om te gaan voor een budgetmodel. Dit soort camper kost iets minder, maar je loopt hier weer sneller tegen andere mankementen aan. Net zoals bij een oudere auto ook het geval is, al kan je hier ook nog weleens geluk mee hebben.

Waar kan je veilig op bezuinigen

Natuurlijk kan je op bepaalde zaken iets beknibbelen. Zo noemde we al de optie om een camper goedkoper aan te schaffen, maar kan je ook zoeken naar de verzekeraar met de scherpste prijs. Let wel op dat je niet bezuinigd op veiligheidszaken. Ook de camperstalling dient goed genoeg te zijn, omdat overdreven veel vocht en kou je camper op lange termijn alleen maar van andere problemen voorziet. Wees dus kritisch over prijzen, maar bezuinig op niets wat echt nodig is! Zo kan je lang en intens veel plezier aan je camper overhouden.

Wat was jij kwijt voor je camper? Welke kosten zie je jaarlijks terugkomen en moet men rekening mee houden? Deel dit in een reactie.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Een camper huren. Dit zijn de 5 voordelen
Een camper huren. Dit zijn de 5 voordelen
24/06/2020
Kamperen in eigen land is dit jaar ‘hot’. Natuurlijk niet geheel zonder reden, want door de coronacrisis blijven veel Nederlanders nu eenmaal liever in eigen land. ‘Camper’ is niet voor niets massaal gezocht in de zoekmachines en op Marktplaats. Nu [...]
Tips wanneer je op wintersport gaat met de caravan
Tips wanneer je op wintersport gaat met de caravan
11/01/2020
Het lijkt misschien niet de meest logische kampeerbestemming, maar op wintersport met de caravan is iets wat ieder jaar populairder steeds een beetje populairder wordt. Een van de redenen van deze toename in populariteit is dat het een stuk goedkoper is dan het boeken van [...]
Type kampeerders die je op iedere camping vindt
Type kampeerders die je op iedere camping vindt
20/03/2019
Kamperen. Als je eenmaal verliefd bent geworden op een echte caravan- of kampeervakantie. Dan is er vaak geen weg meer terug. Of je nu kiest voor een camping binnen Europa, binnen Nederland, een vaste stek of wanneer je van locatie, naar locatie trekt… Met de tent, [...]