Blogs

Een huurauto op vakantie. Waar moet je op letten?

Geplaatst: 3 augustus 2020
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Een huurauto op vakantie. Waar moet je op letten?

Een huurauto op vakantie zorgt voor net iets meer vrijheid. Je kan jezelf op de plaats van bestemming beter verplaatsen, zonder dat je last hebt van het drukke openbaar vervoer of dure taxi’s. Het is dus niet gek dat er jaarlijks een tal van auto’s worden gehuurd in het vakantieland naar keuze. Zeker in de landen waar je niet naar op autovakantie kan.

Er zijn echter wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een auto wil huren in het buitenland. Dit heeft deels te maken met een eventuele taalbarrière, maar ook met de toch wel veelvoorkomende oplichtingspraktijken waar sommige verhuurbedrijven zich schuldig aan maken. Er zijn wat valkuilen waar iedere huurder wel een keertje mee te maken krijgt, maar gelukkig zijn deze goed te voorkomen.

Waar moet je op letten met een huurauto op vakantie?

Drukte

Het is sowieso verstandig om een huurauto voor op vakantie te reserveren als je nog thuis bent. Zo ontkom je aan de immens lange wachtrijen bij verhuurbedrijven op de luchthaven. Daarnaast loop je ter plekke het risico om mis te grijpen. Als je thuis je huurauto ‘bestelt’ dan staat deze bij aankomst klaar op het vliegveld. Zo ben je snel en zonder problemen op de camping of bij je hotel.

Creditcard

Een creditcard is bij de meeste verhuurbedrijven een vereiste. Zeker in het buitenland! Het bedrijf kan namelijk de borg, verzekering en brandstofkosten voor je huurauto op vakantie van je creditcard afschrijven. Maar ook hier moet je alert op blijven. Let in de periode na je vakantie op zogenaamde spookafschrijvingen. Zie je iets op de rekening wat er niet klopt? Neem dan direct contact op met je verhuur- en creditcardmaatschappij.

Brandstofkosten

Veel verhuurmaatschappijen bieden de mogelijkheid om je auto volgetankt ‘af te kopen’, je mag je auto na gebruik leeg achterlaten. Het feit is echter dat je vaak een stuk voordeliger uit bent als je zelf tankt. Denk er maar over na: welke auto laat zich precies voltanken voor 100 euro? Dikke kans dat je daar met je kleine cabrio voor aan de Spaanse Costa een tankje heeft waar net 50 euro aan brandstof in kan. Niet te vergeten dat je niet je hele vakantie rondjes aan het rijden bent, maar meestal korte tripjes maakt. Laat je zelf dus niet verleiden tot het maken van hogere kosten. Hoe makkelijk het ook klinkt.

Schade

Een ander veelgehoord probleem is er bestaande schade bij de huidige verhuurder van de borg wordt afgeschreven. Als dit gebeurt sta je eigenlijk machteloos, want hoe ga je aantonen dat die ene deuk er al zat op het moment dat je de auto kwam halen? Simpel! Maak van tevoren foto’s van eventuele zichtbare schade. Vergeet niet om ook even naar het interieur te kijken. Zo heb je het nodige bewijs altijd bij de hand.

Onnodige verzekeringen

Natuurlijk wil je op vakantie overal op bedacht zijn, maar zelfs met je vooraf gereserveerde all-in huurautootje begint de persoon achter de balie over allerhande verzekeringen die er niet bij zijn inbegrepen. Dit klinkt natuurlijk veilig, totdat je erachter komt dat dit geintje een dikke 200 euro extra kost. Niet het beste begin van je zuurverdiende vakantie. Laat jezelf dus niets aansmeren op locatie. Een all-in verzekering bij je huurauto is ruim voldoende.

Bekend verhuurbedrijf

Beroep jezelf enkel op de bekende, erkende verhuurbedrijven. Sunny Cars bijvoorbeeld, is een wereldwijd verhuurbedrijf en partner van de ANWB.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Autovakantie: 6 tips om je (veilig) op weg te helpen
Autovakantie: 6 tips om je (veilig) op weg te helpen
28/07/2020
De zomervakantie is inmiddels overal in Nederland begonnen. Veel mensen blijven, in verband met corona, thuis of gaan op vakantie in eigen land. Daarnaast kiezen ze liever voor een autovakantie naar een nabijgelegen (buur)land in plaats van dat ze het vliegtuig pakken. [...]
30 procent Nederlanders vindt rijden buitenland eng
30 procent Nederlanders vindt rijden buitenland eng
20/07/2019
De zomervakantie staat bijna voor de deur. Dat wil zeggen dat veel mensen bezig met de voorbereidingen voor hun autovakantie. Sowieso al niet bepaald ontspannend, zeker niet als je je bedenkt dat veel Nederlanders autorijden in het buitenland eng vinden. Scheuren over de [...]
Een aantal tips om de zwarte zaterdag te overleven
Een aantal tips om de zwarte zaterdag te overleven
27/06/2019
Als je wel eens op autovakantie bent geweest dan moet je ooit gehoord hebben van de term zwarte zaterdag. Het zijn de dagen die je als reiziger het liefst vermijdt. Oneindig lange files zijn niet datgeen waarmee je je vakantie graag begint. Toch vertrekken ieder jaar nog [...]