Een huurauto op vakantie. Waar moet je op letten?

huurauto-op-vakantie-waar-moet-je-op-letten.jpg
3 augustus 2020
Geschatte leestijd: 6 minuten
Deel dit op

Een huurauto op vakantie zorgt voor net iets meer vrijheid. Je kan jezelf op de plaats van bestemming beter verplaatsen, zonder dat je last hebt van het drukke openbaar vervoer of dure taxi’s. Het is dus niet gek dat er jaarlijks een tal van auto’s worden gehuurd in het vakantieland naar keuze. Zeker in de landen waar je niet naar op autovakantie kan.

Er zijn echter wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een auto wil huren in het buitenland. Dit heeft deels te maken met een eventuele taalbarrière, maar ook met de toch wel veelvoorkomende oplichtingspraktijken waar sommige verhuurbedrijven zich schuldig aan maken. Er zijn wat valkuilen waar iedere huurder wel een keertje mee te maken krijgt, maar gelukkig zijn deze goed te voorkomen.

Waar moet je op letten met een huurauto op vakantie?

Drukte

Het is sowieso verstandig om een huurauto voor op vakantie te reserveren als je nog thuis bent. Zo ontkom je aan de immens lange wachtrijen bij verhuurbedrijven op de luchthaven. Daarnaast loop je ter plekke het risico om mis te grijpen. Als je thuis je huurauto ‘bestelt’ dan staat deze bij aankomst klaar op het vliegveld. Zo ben je snel en zonder problemen op de camping of bij je hotel.

Creditcard

Een creditcard is bij de meeste verhuurbedrijven een vereiste. Zeker in het buitenland! Het bedrijf kan namelijk de borg, verzekering en brandstofkosten voor je huurauto op vakantie van je creditcard afschrijven. Maar ook hier moet je alert op blijven. Let in de periode na je vakantie op zogenaamde spookafschrijvingen. Zie je iets op de rekening wat er niet klopt? Neem dan direct contact op met je verhuur- en creditcardmaatschappij.

Brandstofkosten

Veel verhuurmaatschappijen bieden de mogelijkheid om je auto volgetankt ‘af te kopen’, je mag je auto na gebruik leeg achterlaten. Het feit is echter dat je vaak een stuk voordeliger uit bent als je zelf tankt. Denk er maar over na: welke auto laat zich precies voltanken voor 100 euro? Dikke kans dat je daar met je kleine cabrio voor aan de Spaanse Costa een tankje heeft waar net 50 euro aan brandstof in kan. Niet te vergeten dat je niet je hele vakantie rondjes aan het rijden bent, maar meestal korte tripjes maakt. Laat je zelf dus niet verleiden tot het maken van hogere kosten. Hoe makkelijk het ook klinkt.

Schade

Een ander veelgehoord probleem is er bestaande schade bij de huidige verhuurder van de borg wordt afgeschreven. Als dit gebeurt sta je eigenlijk machteloos, want hoe ga je aantonen dat die ene deuk er al zat op het moment dat je de auto kwam halen? Simpel! Maak van tevoren foto’s van eventuele zichtbare schade. Vergeet niet om ook even naar het interieur te kijken. Zo heb je het nodige bewijs altijd bij de hand.

Onnodige verzekeringen

Natuurlijk wil je op vakantie overal op bedacht zijn, maar zelfs met je vooraf gereserveerde all-in huurautootje begint de persoon achter de balie over allerhande verzekeringen die er niet bij zijn inbegrepen. Dit klinkt natuurlijk veilig, totdat je erachter komt dat dit geintje een dikke 200 euro extra kost. Niet het beste begin van je zuurverdiende vakantie. Laat jezelf dus niets aansmeren op locatie. Een all-in verzekering bij je huurauto is ruim voldoende.

Bekend verhuurbedrijf

Beroep jezelf enkel op de bekende, erkende verhuurbedrijven. Sunny Cars bijvoorbeeld, is een wereldwijd verhuurbedrijf en partner van de ANWB.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer