Blogs

Een aantal tips om de zwarte zaterdag te overleven

Geplaatst: 27 juni 2019
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Een aantal tips om de zwarte zaterdag te overleven

Als je wel eens op autovakantie bent geweest dan moet je ooit gehoord hebben van de term zwarte zaterdag. Het zijn de dagen die je als reiziger het liefst vermijdt. Oneindig lange files zijn niet datgeen waarmee je je vakantie graag begint. Toch vertrekken ieder jaar nog veel mensen op zwarte zaterdag. Vandaar dat OSW je een aantal tips geeft om de zwarte zaterdag te "overleven".

Wat is zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag is een term die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Er zijn meerdere verklaringen voor de term mogelijk. Frankrijk geeft elk jaar verschillende kleurcodes uit voor de drukste dagen op de snelwegen. Zwart is dan de dag waarop topdrukte verwacht wordt. Vandaar de term zwarte zaterdag. Een andere verklaring is dat zwarte zaterdag verwijst naar een van de grootste ongelukken in Frankrijk. Dit ongeluk vond plaats in 1982 op een zaterdag.
Raadpleeg de verkeersdruktekalender van de ANWB om te zien op welke dagen topdrukte verwacht wordt op de buitenlandse snelwegen.

Tips

Hoewel het sowieso af te raden is om op zwarte zaterdag te vertrekken weten wij als geen ander dat het soms niet anders kan. Veel accommodaties worden aangeboden van zaterdag tot zaterdag waardoor je bijna “verplicht” bent om toch op zwarte zaterdag de weg op te gaan.

Hierbij onze tips:

 1. Vertrek zaterdag in de middag
  Veel mensen denken slim te zijn door vrijdagnacht te vertrekken. Het tegendeel blijkt waar, vrijdagnacht vertrekken is juist datgeen wat je niet moet doen. Tegen de tijd dat je op de buitenlandse snelweg bent staat het daar vast. Het advies luidt dan ook dat je beter zaterdagmiddag kan vertrekken om achter de files aan te rijden. Liever de zwarte zaterdag vermijden? De beste dagen om te reizen zijn van maandag t/m donderdag. Vrijdag en zondag zijn vaak ook druk omdat reizigers deze dagen gebruiken om de zwarte zaterdag te ontlopen.
 2. Kies voor de alternatieve routes
  Buiten het feit dat je langs veel mooie plekken komt als je binnendoor rijdt, kan het ook je reistijd bevorderen. Het is verstandig om drukke punten op je reis te ontlopen door binnendoor te rijden. Om een voorbeeld te noemen, de Sint-Gotthardtunnel, altijd extreem druk in de zomer. Reis bijvoorbeeld via de Gotthardpas of Grote Sint-Bernhardpas om de drukte te ontlopen. Je krijgt er gratis een schitterend uitzicht bij!
 3. Koop een tolbadge
  Niets vervelender dan de ellenlange wachtrijen bij de tolpoortjes. Handig is het dan ook om een tolbadge te kopen. Zo kan je zo doorrijden bij een apart poortje. Bijkomend voordeel is dat je automatisch betaalt. Geen gedoe meer met contant geld of creditcards!
 4. Tanken en pauzeren buiten de tolweg
  Het hele stuk binnendoor reizen is geen optie en dus moet je ook stukken snelweg (tolweg) rijden. Ben je toe aan een stop of moet je tanken? Doe dit dan liever buiten de snelweg in verband met de drukte. Bijkomend voordeel is dat je hiermee geld bespaart omdat tankstations buiten de snelweg goedkoper zijn.
 5. Zorg dat je goed voorbereid op weg gaat
  Als je dan toch in de file staat zorg dan dat je goed voorbereid bent. Neem voldoende eten en drinken mee. Ga je met kinderen op pad? Zorg dan dat je genoeg afleiding voor de kinderen hebt. Tot slot is het verstandig om je voertuig voor vertrek "vakantieklaar" te maken. Check zaken als oliepeil, bandenspanning en koelvloeistof.

Onze tips zijn bedoeld om je op weg te helpen op zwarte zaterdag. Wees ervan bewust dat files op zwarte zaterdag onoverkomelijk zijn. Wij wensen je een fijne (auto)vakantie toe!


Gijs Heinen
Geplaatst door
Gijs Heinen
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Relaxt op autovakantie met kinderen doe je zo
Relaxt op autovakantie met kinderen doe je zo
26/06/2018
Op autovakantie is voor veel ouders een uitdagende gebeurtenis. Tenslotte is niet ieder kind gemaakt voor lange afstanden in een relatief kleine ruimte en zonder al te veel om zich mee bezig te houden. Het horrorscenario betreft dan ook een urenlange autorit met [...]