Blogs

13 tips voor het kopen van een Marktplaats auto

Geplaatst: 17 februari 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
13 tips voor het kopen van een Marktplaats auto

Een van de eerste websites die je bezoekt als je een nieuwe of tweedehands auto wilt kopen, is waarschijnlijk Marktplaats. Het is de grootste verzamelsite van Nederland voor tweedehands spullen en het kopen en verkopen van auto’s. Gemiddeld staan er zo’n 150.000 auto’s te koop, waardoor de kans groot is dat jouw volgende bolide ertussen staat.

Je auto kopen via zo’n platform in plaats van direct bij de dealer brengt mogelijke risico’s met zich mee. Een plek met veel potentiële autokopers, is een magneet voor kwaadwillenden. Zorg met onze 13 tips ervoor dat je niet ten prooi valt aan de typische ‘Marktplaats-malloten’ of nog erger: fraude via Marktplaats.

Onze tips om veilig een Marktplaats auto te kopen

Klaar om je zoektocht op Marktplaats naar je volgende auto te starten? Lees onze tips nog even door zodat je optimaal voorbereid bent.

Tip 1: Check wanneer de APK vervalt

De APK: niet het favoriete moment van de meeste automobilisten. Deze verplichte keuring voor auto’s zorgt ervoor dat je weer veilig blijft rondrijden in je voertuig, maar de kans is groot dat je betaalt voor een aantal vervangingen en reparaties.

Je wilt natuurlijk niet een auto kopen waarvan de APK vervalt. Of rondrijden met een afgekeurde auto. Want dat betekent dat je op korte termijn extra kosten moet maken, bovenop de investering van de aankoop.

Tip 2: Vraag de kilometerstand op

Staat de kilometerstand van de auto niet in de Marktplaatsadvertentie? Zorg dat je deze ontdekt. De gemiddelde Nederlandse automobilist rijdt 10.000 kilometer per jaar - op basis daarvan kun je controleren of dit overeenkomt met het aantal jaren. Is de kilometerstand hoger? Dat is meestal geen probleem. Wanneer de kilometerstand lager is, is het belangrijk om te controleren bij de huidige eigenaar wat hiervan de reden is.

Fraudeurs stellen de kilometerstand soms terug naar beneden, waardoor de auto meer waard lijkt. Een lage kilometerstand kan duiden op fraude.

Tip 3: Controleer de dagwaarde

Wat is een goede prijs voor de auto die je wilt kopen? Controleer de dagwaarde van een tweedehands auto. Deze geeft een indicatie wat de auto - op basis van het aantal jaren en de kilometerstand - ongeveer vandaag de dag waard is. Deze waarde is een indicatie: heeft de huidige eigenaar schade gemaakt, dan is de dagwaarde lager.

De APK vervaldatum, kilometerstand en de dagwaarde controleer je via onze kentekencheck. Heb je een auto op het oog? Vraag het kenteken op en doe de check.

Doe de kentekencheck

Tip 4: Controleer of de auto gestolen is

Je moet er niet aan denken dat de politie op de stoep staat, net nadat je je een tweedehands auto hebt gekocht via Marktplaats. Wat blijkt? De auto is in het verleden gestolen! Jij bent ineens betrokken bij heling en blijft met de gebakken peren (en zonder auto) achter. Zeker weten dat de auto op Marktplaats niet gestolen is? Controleer of deze staat geregistreerd bij het RDW.

Tip 5: Controleer de verkoper op Marktplaats

Voordat je in onderhandeling gaat met de verkoper op Marktplaats, is het slim om eerst het profiel te checken. Klik op de advertentie en je ziet aan de rechterkant het profiel van de verkoper. Je kunt zien hoelang deze verkoper actief is op Marktplaats en of er al reviews zijn. Heeft de verkoper alleen maar slechte reviews? Dan kun je beter de benen nemen.

Tip 6: Vergelijk de prijzen van andere auto’s op Marktplaats

De dagwaarde van de auto geeft een indicatie wat de waarde ongeveer is. Heb je een specifiek exemplaar op het oog, controleer dan wat anderen ervoor vragen op basis van ongeveer dezelfde kilometerstand. Ligt de prijs vele malen hoger? Dan heb je onderhandelingsruimte. Ligt de verkoopprijs een stuk lager vergeleken met andere advertenties, maar kan je niet de reden ontdekken? Dat duidt mogelijk op fraude. Te goedkoop, is duurkoop.

Tip 7: Vraag naar de reden om de auto te verkopen

Niet bedoeld uit nieuwsgierigheid, maar je wilt wel weten waarom de verkoper z’n tweedehands auto te koop zet. Geeft de verkoper een vaag antwoord of wil deze er geen antwoord op geven? Dat is een rode vlag, beter zoek je nog even verder op Marktplaats. Een ingestudeerd verhaal betekent niet dat er geen gebreken aan de auto zijn, maar een extra controle is nooit weg.

Tip 8: Controleer het hele voertuig

Komt de auto tot nu toe goed uit de test? Dan wil je de occasion natuurlijk onderwerpen aan een dieper onderzoek. Ga nooit akkoord met een koopovereenkomst zonder dat je de auto in het echt hebt gezien. Controleer de auto bij daglicht op de volgende punten:

  • Controleer de uitlaat
  • Schade, roestplekken, krassen of lekkages
  • Controleer de olie, rem- en koelvloeistoffen
  • Kijk of alle lampen en knipperlichten werken
  • Check de hardheid van de banden en de profieldiepte
  • Zijn de auto- en reservesleutel aanwezig en werken ze?
  • Controleer de schokdempers door op de hoeken van de zijkanten van de motorkap te drukken

Auto inspecteren

Tip 9: Maak een proefrit

Koop nooit een auto zonder een proefrit te maken. Neem iemand mee die verstand van zaken heeft. Bij een proefrit let je minimaal op deze zaken:

  • De motor schokt niet en loopt regelmatig
  • De remmen werken optimaal
  • De koppeling en versnelling verlopen soepel
  • Luister goed of de auto tijdens het rijden geen vreemde geluiden maakt
  • Rijd minimaal 100 kilometer per uur op de snelweg en check de prestaties bij hogere snelheden
  • Er zit geen speling in het stuur: als je het stuur loslaat tijdens het rijden, trekt deze niet één kant op

Er zijn nog meer punten om op te letten en deze checklist is geen garantie dat je toekomstige tweedehands auto geen gebreken heeft. Wil je er zeker van zijn dat je auto tiptop in orde is? Laat de auto dan eerst controleren door een erkende garage. De kosten zijn doorgaans voor jou - over eventuele reparatiekosten kan je met de eigenaar in gesprek gaan.

Neem contact op met een garage bij jou in de buurt

Tip 10: Check de onderhoudshistorie

Standaard worden autoreparaties bijgehouden in een onderhoudsboekje. Vraag de onderhoudshistorie aan, bekijk het onderhoudsboekje en vraag de werkplaatsfacturen op. Zo weet je zeker dat de auto goed onderhouden is, waardoor de kans groter is dat deze als een zonnetje loopt.

Tip 11: Neem de tijd

Merk je dat de verkoper ongeduldig is en jou pusht om de auto te kopen? Dat kan een teken zijn dat de auto gebreken heeft. De verkoper zet jou onder druk en onder die omstandigheden maak je soms overhaaste beslissingen. Wanneer je voelt dat er iets niet helemaal aan de haak is, neem dan even een stap terug en ontdek waarom de verkoper zo’n haast heeft. Een Marktplaats auto kopen is een grote investering, dus zorg dat je 100% achter je aankoop staat.

Tip 12: Controleer of alle papieren aanwezig zijn

Ben je, na het lezen van dit blog, nog steeds enthousiast over de Marktplaats auto? Dan kan je nu écht bijna over tot de aankoop. Maar niet totdat alle papieren compleet zijn. Je hebt namelijk een aantal zaken nodig, voordat de auto echt van jou is. De verkoper moet het volgende overhandigen voor de overschrijving van de auto.

  • Het kentekenbewijs (het voertuigbewijs, tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs)
  • Het legitimatiebewijs van de verkoper
  • Check het chassisnummer en andere gegevens met het kentekenbewijs
  • Het laatste APK-rapport

Lees alles over de tenaamstellingscode

Tip 13: Koop je auto bij voorkeur van een erkende garage op Marktplaats

Zo min mogelijk risico lopen bij de aankoop van een Marktplaats auto? Je vindt op dit platform zowel particuliere als professionele verkopers. Koop je je volgende auto bij een erkende dealer? Dan heb je nog recht op minimaal een jaar garantie bij gebreken. Koop je je auto van een particulier, dan zijn gebreken na de sleuteloverdracht je eigen verantwoordelijkheid.

Marktplaats auto gekocht, je oude auto de deur uit doen?

Een Marktplaats auto aankopen kost een hoop moeite, geregel en onderhandelingen. Heb je nog een oude auto die de deur uit moet, maar zie je er tegenop om weer te onderhandelen, een proefrit in te plannen en zelf alles te regelen rondom de verkoop van je auto op Marktplaats?

Verkoop makkelijk en snel je auto aan een erkende garage via OSW. Vul je kenteken in op onze website, vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang binnen 24 uur een bod op je auto. Ga je akkoord? Dan regelen wij de betaling en vrijwaring. En we regelen dat je auto gratis opgehaald wordt. Of het nu een Volvo, BMW, Volkswagen of ieder ander merk is.

Verkoop je auto via OSW


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Ik wil mijn auto verkopen: wat is mijn auto waard?
Ik wil mijn auto verkopen: wat is mijn auto waard?
03/02/2023
Er is een tijd van komen en gaan. Jouw trouwe bolide heeft jarenlang dienst gedaan als boodschappenwagentje, als vervoersmiddel tussen je huis en kantoor of je hebt in deze auto onvergetelijke herinneringen gemaakt op vakantie. Nu is de tijd aangebroken dat je de auto [...]
Wat houdt de tenaamstelling van een auto in?
Wat houdt de tenaamstelling van een auto in?
27/01/2023
Door een veranderende gezinssituatie heb je een andere auto nodig, of je trouwe vierwieler heeft nu echt z’n laatste kilometers gemaakt en het is tijd om ‘m af te zetten op de sloop. Sta je op het punt om je oude auto te verkopen ? Dan komt daar een hoop [...]
Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?
Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?
23/01/2023
De kans is groot dat je aan de pomp, bij de kassa in de supermarkt of bij een nieuw bericht van je energieleverancier peentjes zweet. Bijna alles is duurder geworden, terwijl de lonen er niet of minimaal op vooruit gaan. Ook de autoprijzen stijgen in 2023 . De [...]