Is je auto verkopen via Marktplaats de slimste keuze?

Moet je hatchback plaatsmaken voor een ruime gezinswagen? Wil je door de hoge brandstofkosten die extra auto de deur uit doen? Je auto verkopen via Marktplaats is dan een logische stap. Het is laagdrempelig en je bereikt zowel handelaren als particulieren die op zoek zijn naar een occasion. Op deze pagina geven we je tips om je auto sneller te verkopen via Marktplaats én op een - misschien nog wel aantrekkelijker - alternatief platform.

Marktplaats auto verkopen
Golf

Tips om je auto sneller te verkopen via Marktplaats

Tip 1:

Zorg voor goede foto's en een schone auto

Haal 'm dan van tevoren even door de wasstraat en de stofzuiger door het interieur voordat je foto's maakt voor de advertentie. Een auto die staat te stofhappen is minder aantrekkelijk. Maak de foto's vanaf een afstand en vanuit iedere hoek aan de buitenkant. Zet ook het interieur op de foto's en zoom in op details. Zo kan een potentiële koper je auto beter beoordelen.

Tip 2:

Zorg voor een geldige APK

De APK van je auto is meestal geen feestelijke gelegenheid. Ook niet voor de potentiële koper. Er zit een filterfunctie op Marktplaats om auto's waarvan de APK binnen zes maanden verloopt, uit te filteren. Zorg daarom dat je de auto vooraf nog even laat keuren. Geeft extra vertrouwen aan de koper en het vergroot je verkoopkansen. Weten wanneer je auto weer aan de beurt is voor de volgende APK? Doe de kentekencheck.

Tip 3:

Zorg voor een up-to-date onderhoudsboekje

Bij veel autokopers gaan er alarmbellen af als het onderhoudsboekje mist. En terecht: er wordt vaak misbruik van gemaakt. Zorg dus dat alle onderhoudsbeurten netjes in het boekje genoteerd staan en dat je deze afgeeft. Zoek je een garage om snel nog een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren? Bekijk hier de lijst van erkende, aangesloten garages.

Tip 4:

Maak een aantrekkelijke wervingstekst

"Zwarte Suzuki uit 2003, goede staat, APK tot juni volgend jaar." Je hoeft geen proza te schrijven, maar alleen feitelijke tekst laat je auto er niet uitspringen. Hoe meer de potentiële koper weet over je auto, hoe groter de kans is dat ‘ie voor jouw auto kiest. Dat doe je zo:

 • Benoem de conditie en ben zo volledig mogelijk.
 • Geef aan wanneer de auto voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad en wanneer de APK verloopt.
 • Zet de belangrijkste punten (features zoals airconditioning en cruise control) bovenaan in de advertentie.
 • Voeg een 'persoonlijke touch' toe. Heb je met de hatchback iedere zomer weer prachtige herinneringen door heel Europa gemaakt, maar moet je 'm nu met pijn in je hart inruilen voor een stationwagen – vanwege gezinsuitbreiding? Benoem dat in je advertentie.
 • Laat je tekst door een ander nalezen en check grammatica- en spelfouten.

Tip 5:

Wees eerlijk over de conditie van de auto

Om zoveel mogelijk potentiële kopers aan te trekken, is het interessant om gebreken niet te vermelden. Een strategie die wij afraden. Vaak komen gebreken alsnog tijdens een proefrit naar boven en je wordt als verkoper daarna niet meer serieus genomen. Ook als de koper pas achteraf gebreken merkt die jij hebt verzwegen, is dit slecht voor je reputatie. Sterker nog: de koper kan jou nog aansprakelijk stellen mits het kort na de verkoop is. Wees altijd eerlijk over de conditie, zodat je geen gedoe achteraf hebt.

Hoe werkt het om je auto te verkopen via Marktplaats?

Sta je op het punt om je auto te koop te zetten via Marktplaats? Aan de hand van een aantal stappen zet jij je tweedehands auto te koop:

 1. Log in of maak een account aan op Marktplaats.
 2. Klik bovenaan op de button 'plaats advertentie'.
 3. Je kunt direct aangeven in welke categorie je iets wilt verkopen. Daarnaast staat nog een knop 'auto verkopen': hier kun je direct naartoe navigeren, omdat dit een aparte categorie is.
 4. Vul het kenteken van je auto in.
 5. Maak je advertentie aan: upload duidelijke foto's en geef details in de advertentie. Zorg dat je gedetailleerde informatie geeft, dat vergroot de kans op snelle verkoop.
 6. Vul de kenmerken van de auto naar waarheid in. Een aantal staan - aan de hand van het kenteken al automatisch voor je ingevuld. Dit zijn onder andere het model, brandstof en carrosserie.
 7. Vul aan welke opties je auto heeft. Weet je niet zeker welke opties er zijn? In het boekje van de fabrikant vind je dit terug.
 8. Vul in welke prijs je minimaal voor je auto wilt krijgen. Sta je biedingen toe? Zet dit op 'aan' en geef aan vanaf welke prijs mensen kunnen bieden.
 9. Tot slot vul je je gegevens in en geef je je zichtbaarheid aan. De goedkoopste advertentie met vier weken zichtbaarheid kost je 25 euro.

Nadelen van je auto verkopen via Marktplaats

Je auto verkopen via Marktplaats is niet alleen maar zoals de rozengeur in autoparfums. Je bent namelijk als verkoper verantwoordelijk voor de onderhandelingen, betalingen en overschrijving. De nadelen op een rijtje:

Je betaalt om te adverteren op Marktplaats

In tegenstelling tot andere categorieën, betaal je voor auto-advertenties: vier weken zichtbaarheid kost je 25 euro. Wordt je auto niet verkocht in de eerste maand of wil je extra zichtbaarheid op het platform? Dan doe je nog een extra duit in het zakje.

Veel concurrentie

Wist je dat op Marktplaats dagelijks gemiddeld 7.500 nieuwe occasions worden toegevoegd? Je concurreert niet alleen met particulieren, maar ook met garages die adverteren. De hoge mate van concurrentie maakt het lastig om eruit te springen met jouw auto.

Alles zelf regelen

Verkoop je je auto via Marktplaats, dan moet je alles zelf regelen. Van de onderhandelingen tot een eventuele proefrit, de betaling en de kopers aan je huis. Je reserveert tijd, maar krijgt ook onbekenden over de vloer. Je bent er veel tijd mee kwijt en grote kans dat het niet je hobby is.

Onrealistische biedingen

Een frustratie van veel Marktplaats-gebruikers: de onrealistische biedingen. Ondanks je duidelijke beschrijving krijg je standaard biedingen die ver onder de vraagprijs liggen. Vervelend en erg tijdrovend.

Fraudegevoelig

Zelf alles regelen betekent ook extra fraudegevoeligheid. Nep-biedingen, slechte communicatie of onduidelijkheid is vaak een reden om extra alert te zijn: niet iedere Marktplaats-gebruiker heeft goede bedoelingen. Voor je het weet ben je slachtoffer van fraude via het platform.

Liever je auto verkopen zonder alle risico's van Marktplaats?

Geen zin in ongure figuren over de vloer, onderhandelingen aan de deur of Marktplaats-miepers die niet komen opdagen? Je auto verkopen bij OSW is de oplossing. Bij ons verkoop je je (sloop- of schade-)auto, motorfiets, caravan, camper of boot aan erkende bedrijven. In vier stappen is het eenvoudig geregeld.

In vier stappen is het eenvoudig geregeld:

 1. Aanmelden
 2. Biedingen verzamelen
 3. Bod accepteren
 4. Verkopen
Lees hier hoe het werkt
Auto inkoop

Als bedrijf voertuigen inkopen?

Al meer dan 10 jaar kun je als bedrijf voer- en vaartuigen inkopen via het OSW inkoopplatform. Meer dan 450 erkende bedrijven zijn hierop aangesloten. Van de inkoop van losse voertuigen tot de verkoop van je volledige voorraad. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Meer informatie