Blogs

Wat moet je doen als je auto wordt geraakt door bliksem?

Geplaatst: 15 september 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Wat moet je doen als je auto wordt geraakt door bliksem?

Het kan heel goed gebeuren dat je tijdens een autoritje wordt overvallen door een flinke onweersbui. Meestal ondervind je hier geen hinder van, maar er bestaat altijd een kans dat je auto wordt geraakt door bliksem. Wat kan je dan het beste doen? 

Onweerbuien komen in Nederland relatief vaak voor. Je ziet deze buien meestal aan het einde van een benauwde zomerdag, maar ook in herfst, lente en winter kan het flink ‘spoken’. De kans dat je als automobilist door de bliksem getroffen wordt is klein, maar het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren. Zeker als je jezelf echt midden in een flinke onweerbui bevindt.

Zit je in een auto veilig als het onweert? 

Ja! In een auto zit je veilig als het onweert. Mocht je onverhoopt geraakt worden door de bliksem dan dient de carrosserie als de zogenaamde ‘kooi van Faraday’. De bliksem wordt rondom de passagiers naar de grond geleid. Dit geldt overigens alleen voor de auto’s met een stalen carrosserie. Is deze gemaakt van kunststof? Dan zit je er minder veilig bij, omdat de stroom dan niet geleid kan worden. Dit zie je meestal in het dak van een cabriolet. 

De auto ontladen

Veel mensen denken dat ze een auto na blikseminslag ontladen moet worden. Dit zou je kunnen doen door de auto tegen een lantarenpaal te parkeren om op deze manier de stroom naar de grond te geleiden. De ‘kooi van Faraday’ constructie zorgt ervoor dat je auto eigenlijk direct ontladen is. Je auto tegen een paal of vangrails parkeren is dus helemaal niet nodig en kan zelfs zorgen voor extra schade na een blikseminslag. 

Is een blikseminslag in de auto dan veilig? 

Je zit als passagier best veilig in de auto. Toch is het niet slim om tijdens een heftige onweersbui de weg op te gaan. Een blikseminslag kan namelijk wel schade veroorzaken aan je auto. Zo kan je een klapband krijgen, wordt de elektronica ontregeld door het magnetisch veld van de blikseminslag en kan bliksem ook brandschade veroorzaken aan verschillende onderdelen van je auto. Een inslag gaat daarnaast gepaard met heel veel kracht. Hierdoor kan je als automobilist heel erg schrikken. Je weet niet hoe je op zo een moment reageert, maar het is dus heel goed mogelijk dat je ten gevolge van deze schrikreactie brokken maakt. 

Wat te doen tijdens een onweersbui? 

Als je onderweg wordt overvallen door een onweersbui dan is het belangrijk om je auto op een veilige plek te parkeren. Blijf zelf in de auto. Je auto staat goed op een plek waar deze niet het hoogste punt is. Parkeer daarnaast nooit onder of naast een boom. Draai eventueel de antenne van je auto af. Houd je handen in je schoot om te voorkomen dat je eventuele metalen onderdelen in je auto aanraakt. Mocht de bliksem inslaan dan is de stroom relatief snel weer van en uit de auto verdwenen. Hier hoef je dus verder niets voor te doen. Ga je weer de weg op? Wees dan alert op aquaplaning. Onweersbuien gaan vaak gepaard met fikse regenval. Hierdoor is de kans om in een slip te raken weer vele malen groter.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat is aquaplaning en wat kan je er tegen doen?
Wat is aquaplaning en wat kan je er tegen doen?
04/08/2021
Aquaplaning. Er bestaat een dikke kans dat je hier ooit wel eens over hebt gehoord, maar gelukkig nog geen last van hebt gehad. Aquaplaning zorgt ervoor dat je alle macht over het voertuig verliest. Dit kan zorgen voor nare ongelukken. In dit blog geven we je alle [...]
Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt
Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt
29/07/2021
Kinderartsen pleiten voor een verbod op roken in de auto. Zeker als je kinderen op de achterbank hebt zitten is het geen goed idee om te roken in de auto. Kinderen worden op deze manier blootgesteld aan een tal van giftige stoffen in een zeer kleine ruimte. Maar hoe [...]
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
02/06/2021
Het moment dat je in je achteruitkijkspiegel kijkt en er komt een politie-, brandweer- of ziekenwagen met loeiende sirenes en zwaailichten op je af rijden is toch altijd stressvol. Binnen luttele seconden moet je een plek zoeken om je auto aan de kant te zetten. Al dan [...]