Blogs

Wat is aquaplaning en wat kan je er tegen doen?

Geplaatst: 4 augustus 2021
Geschatte leestijd: 10 minuten
Categorie: Algemeen
Wat is aquaplaning en wat kan je er tegen doen?

Aquaplaning. Er bestaat een dikke kans dat je hier ooit wel eens over hebt gehoord, maar gelukkig nog geen last van hebt gehad. Aquaplaning zorgt ervoor dat je alle macht over het voertuig verliest. Dit kan zorgen voor nare ongelukken. In dit blog geven we je alle informatie over aquaplaning. Wat moet je doen als je in deze situatie terecht komt en hoe zorg je voor zo min mogelijk risico’s?

Aquaplaning treedt op als er een laag(je) water tussen de autobanden en het wegdek zit. De band heeft hierdoor geen contact meer met de weg. Een heel dun laagje water kan hierdoor hetzelfde effect geven als ijs Je glijdt als het ware over het wegdek, zonder dat je controle hebt over je voertuig.

Oorzaken aquaplaning

Aquaplaning zie je vooral als het net geregend heeft en er dus nog plassen op het wegdek liggen. Dit zie je zelfs in de zomer. Kijk maar eens na een verkoelende, zomerse regenbui. Door de droogte en warmte wordt het water lastiger weggevoerd. Hierdoor ontstaan er plassen die best diep kunnen worden. Op dit soort momenten is er een grotere kans op aquaplaning. Zelfs een minimaal laagje water kan ervoor zorgen dat je band het contact met het wegdek verliest.

Wanneer het meeste risico op aquaplaning?

Invloed op het weer kun je helaas niet uitoefenen. Je kan het risico op aquaplaning echter wel verminderen. Allereerst door te zorgen dat je auto geen te harde of zachte banden heeft. Hierdoor wordt het loopvlak van de auto niet goed genoeg benut en neemt de kans op controleverlies door aquaplaning toe. Let er daarnaast op dat je bandenprofiel nog in orde is. Een te minimale profieldiepte zorgt ervoor dat het water niet correct kan worden afgevoerd. Hetzelfde geldt voor te brede banden onder een te licht voertuig en een verkeerd bandenpatroon. Goedkopere banden hebben meestal geen extra groeven. Door het ontbreken van deze groeven in de horizontale, verticale of diagonale richting kan het water niet goed worden afgevoerd. Dit maakt het risico op aquaplaning vele malen groter.

Risico voorkomen tijdens het rijden

Het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdens je autorit wordt overvallen door een fikse regenbui waarbij er veel water op het wegdek blijft staan. Het beste wat je dan kan doen is vaart verminderen. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je 50 gaat rijden op de snelweg, maar er is niets mis mee om een beetje vaart te minderen. Door zachter te rijden drukt je voertuig minder water vooruit. Hierdoor neemt het risico op aquaplaning af. Daarnaast is het bij een lage snelheid makkelijker om je auto onder controle te houden.

Bandenspanning

Het is, zeker in een regenachtig land zoals Nederland, heel verstandig om je banden regelmatig te controleren. Valt de profieldiepte nog binnen de marge en is de bandenspanning nog in orde? Versleten banden en een slechte bandenspanning zijn twee dingen die het risico op aquaplaning vergroten. Wil je de kans op aquaplaning zo klein mogelijk houden? Kies dan voor regenbanden. Deze banden hebben extra groeven zodat het regenwater zo effectief mogelijk kan worden afgevoerd. Vind je het aanschaffen van regenbanden overbodig? Dan kan het zeker lonen om een set duurdere, kwalitatief hoogwaardige autobanden te kopen. Ook deze hebben het juiste profiel om aquaplaning tegen te gaan.

Wat te doen als je de controle over je voertuig verliest?

Ondanks je goede bedoelingen kan het toch gebeuren dat je door aquaplaning de controle over je voertuig verliest. Hieronder een aantal handelingen die je juist wel of niet moet verrichten als je met aquaplaning te maken krijgt.

Tip 1) Laat het gaspedaal los

Gas geven is ongeveer het slechtste wat je kan doen. Tijdens de slip merk je weliswaar weinig als je het gaspedaal ingedrukt houdt, maar op het moment dat je uit de slip komt schiet je auto met een rotgang naar voren. Daarnaast kan het zo zijn dat je banden door het slippen in een compleet andere richting zijn komen te staan.

Tip 2) Niet remmen

Remmen is ook geen goed idee. In de eerste instantie is dit omdat je auto geen contact met het wegdek heeft. Remmen zal dus geen enkel effect hebben tijdens het slippen. Daarnaast loop je het risico dat als je abrupt tot stilstand komt, te laat wordt gezien door iemand die precies op dat moment achterop komt rijden.

Tip 3) Koppeling intrappen

Raak je in een slip? Trap dan de koppeling in en houdt de auto recht. Hierdoor stopt de aandrijving op de banden en kan je op een rustige, verkeersveilige manier weer controle over je voertuig krijgen.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Autorijden bij storm en slecht weer: tips voor chauffeurs
Autorijden bij storm en slecht weer: tips voor chauffeurs
14/02/2020
Windstoten, slecht zich door regen, ondergelopen straten. Een storm zoals Ciara kan onvoorspelbare gevolgen hebben voor automobilisten. Komend weekend maakt de tweede storm, Dennis zijn opwachting en daarom wat tips voor het rijden in storm en slecht weer. Meerdere [...]