Blogs

5x tips om je motor te verkopen

Geplaatst: 20 januari 2022
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Motor
5x tips om je motor te verkopen

Er zijn een hoop redenen waarom je kan besluiten om jouw motor te verkopen. Nu kan het zijn dat de motor zelf vooral stof staat te vangen; je er geen ruimte meer voor hebt of toe bent aan iets nieuws. Zodra je eenmaal besluit om de motor te verkopen is het vooral fijn dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Met onze 5 tips is een succesvolle verkoop zo geregeld.

Wanneer kun je het beste je motor verkopen?

Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Je zou zeggen dat het begin van het voorjaar de meest gunstige periode is om je motor aan de man te brengen. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Iemand die een motor wil kopen zal dit eerder doen in een periode dat er ook daadwerkelijk lekker met de motor gereden kan worden. Toch zie je dat motor dealers en fabrikanten het hele jaar door bezig zijn met de in- en verkoop van motoren. Als je wil weten wanneer je de motor het beste kan verkopen hangt dit dus vooral af van hoe je deze te koop aan wil bieden. Doe je dit als particulier zelf of laat je een motordealer de verkoop voor je afhandelen? Hiervan worden de voor- en nadelen na de 5 tips besproken. In beide gevallen zijn onderstaande tips er om je op weg te helpen naar een goede en snelle afhandeling van de verkoop.

5 waardevolle tips om je motor te verkopen

Heb je besloten hoe en wanneer je jouw motor wil verkopen? Dan is het tijd voor de volgende stap: een goede voorbereiding. Met de onderstaande tips is je motor snel klaar voor de verkoop en is ook de overdracht zo geregeld:

Tip 1: Wat is mijn motor waard?

De waarde van een motor is afhankelijk van meerdere factoren. Het is dan ook niet mogelijk om je via deze blog een indicatie te geven van wat jouw specifieke motor waard is. Door middel van online vergelijken en research over verschillende aspecten kan je echter wel een ruwe schatting maken van een goede verkoopprijs. Je begint met de dagwaarde van je motor te achterhalen. Eventuele schades en gebreken zorgen dat je hier weer iets van dat bedrag af moet trekken. Extra opties en accessoires op de motor maken hem weer waardevoller. Probeer een zo compleet en realistisch mogelijk plaatje te krijgen van wat je motor waard is. Zo houd je de verkoopprijs reëel en weet je zelf waar je aan toe bent.

Tip 2: Reparaties en onderhoudsbeurten

Voordat je overgaat op de verkoop van je motor is het belangrijk dat je het voertuig goed naloopt. Eventuele reparaties en/of onderhoudsbeurten laat je nog voor de verkoop uitvoeren. Zeker als je dat voor een gunstige prijs kan laten doen zodat de motor dan meer waard is. Dan verdien je er waarschijnlijk meer op dan dat de rekening was. Een potentiële koper kan namelijk fors onder de vraagprijs gaan zitten als er nog onbesproken schades en gebreken worden geconstateerd. Wil je de schade niet zelf laten repareren? Geen probleem, maar vermeld dan wel eerlijk de schade. Een koper is sneller geneigd om te kiezen voor een eerlijke verkoper, dan eentje die probeert om eventuele defecten te verbloemen.

Tip 3: Je motor fotograferen

Goede foto’s zijn net zo belangrijk als de tekst die je bij een advertentie plaatst. Maak de motor dus eerst goed schoon en doe daarna je uiterste best om deze zo duidelijk mogelijk op de foto te zetten. Fotografeer je motor uit verschillende hoeken. Je kan hierbij natuurlijk ook een beetje spelen met het licht om het voertuig zo aantrekkelijk mogelijk op beeld te krijgen. Ook speelt de achtergrond een belangrijke rol. Een garage vol met ongesorteerde spullen is veel minder aantrekkelijk dan natuur op de achtergrond. Ook dit kan invloed hebben op de prijs van de motor. Vergeet ook eventuele schades niet te fotograferen. Zo heb je de minste kans op een koper die probeert om zoveel mogelijk van de verkoopprijs af te snoepen bij een kijkmoment.

Tip 4: De advertentietekst

Dan over naar het volgende punt: je advertentietekst. Zoals hierboven al omschreven is een goede, volledige tekst net zo belangrijk als de foto’s. De belangrijkste punten van een advertentie om je motor te verkopen zijn: het merk, de kleur, het model, bouwjaar en de kilometerstand. Je kan hier eventueel je onderhoudshistorie aan toevoegen. Eventuele schades en defecten kan je ook in de advertentietekst vermelden. Je kan hier als aanvulling de reparatiekosten van het defect aan toevoegen, zodat de koper weet wat hij kan verwachten en dan blijft er zo min mogelijk ruimte over voor een eventuele onderhandeling.

Tip 5: Welke papieren heb je nodig om je motor te verkopen?

Is je motor verkocht? Dan moet de koper het kentekenbewijs op zijn naam laten zetten. Dit kun je het beste laten doen op de dag van de overdracht van de motor. Als je dit eerder of later doet dan loop je het risico om aansprakelijk gehouden te worden voor eventuele ongelukken of boetes. Het overschrijven kan je op meerdere manieren regelen. Je kan dit online regelen of naar het kentekenloket of de RDW-balie gaan. Je hebt hiervoor het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en overschrijvingsbewijs nodig. Vergeet je legitimatiebewijs niet mee te nemen.

Vrijwaringsbewijs

Als verkoper krijg je na het overschrijven een bewijs dat de motor niet meer op jouw naam staat. Dit noem je een vrijwaringsbewijs. Met dit bewijs kan je aantonen dat jij niet meer verantwoordelijk bent voor je motor. Het RDW handelt de overige zaken af met de koper. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen is je verzekering opzeggen of omzetten naar een nieuwe motor. Op welke manier kun je je motor verkopen? We hadden het net al over de verschillende manieren waarop je een motor kan verkopen. Alle manieren hebben zo hun voor- en nadelen. Het is maar net waar je de meeste waarde aan hecht. Dit zijn de manieren waarop je jouw motor te koop aan kan bieden:

Particulier

Wil je de verkoop van je motor helemaal zelf regelen? Dan kan je er het meeste op verdienen. Toch is hier niet alles mee gezegd. Particulier verkopen heeft een aantal verstopte nadelen. Denk aan het papierwerk, maar ook eventuele onderhoud en reparaties voorafgaand aan de verkoop. Je moet precies weten wat de staat van de auto is en wat de onderhoudshistorie is. Mocht de koper latere schade hebben door gevolg van een eventueel oud gebrek, kun je alsnog aansprakelijk gehouden worden. Daarnaast heb je ook te maken met proefritjes en soms best felle onderhandelingen. Je moet hier als particuliere verkoper wel tegen kunnen en tijd voor hebben.

Verkopen via een dealer of handelaar

Zo is het verkopen aan een dealer of handelaar vooral heel makkelijk. De auto wordt gevrijwaard en uiteindelijk doorverkocht als occasion. Je hoeft dus als particulier weinig zelf te regelen. De handelaar gaat actief op zoek naar een koper en kan zelfs aan marketing voor de auto doen. Daarnaast moet de dealer de auto ook met winst kunnen verkopen. Het nadeel hiervan is dat de prijs van je motor wel een stuk lager kan uitpakken.

Online inkoop platformen

Het aanbieden van je motor via een online inkoopplatform gaat net zo gemakkelijk. Deze websites zijn gespecialiseerd in het inkopen van motoren. Hierbij geldt dat het ene platform service hoger in het vaandel heeft staan dan de andere. De motoren worden vervolgens weer doorverkocht aan een dealer uit hun eigen netwerk. Het enige wat je als particulier hoeft te doen is je motor aanmelden, doorgeven wat de staat van de motor is en het platform gaat voor je aan de slag. Net zoals met de verkoop aan een handelaar of dealer is het wel zo dat je vaak niet de hoogste prijs voor je motor krijgt. Ook hier moet er ruimte voor de dealer zijn om iets te verdienen. Wel zorgen deze online inkoop platformen ervoor dat er verschillende bedrijven kunnen bieden waardoor je er soms meer voor kunt krijgen dan via de dealer rechtstreeks. Een voorbeeld van zo’n online inkoopplatform is OSW. OSW werkt er hard voor om een zo hoog mogelijk bedrag voor jouw motor te regelen. Daarnaast is service erg belangrijk en zorgen wij voor alles wat er geregeld moet worden. Je kan het zelf ook ervaren via osw.nl/motor-verkopen.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
16/06/2021
Op vakantie met de caravan was nog nooit zo populair. Ook dit jaar trekken talloze mensen Europa in met de kampeerwagen of kiezen ze voor een gezellige kampeervakantie in eigen land. Nu de kans op een normale vliegvakantie weer toeneemt kan het zo zijn dat je de caravan [...]
Tien tips voor een goede autoverkoop
Tien tips voor een goede autoverkoop
26/03/2020
De markt voor gebruikte auto\'s is booming. Autobezitters die hun oude auto kwijt willen, moeten vooral één ding doen: goed voorbereid zijn. De meeste autoverkopen zijn eigendomsoverdrachten van particulier naar privé. De belangrijkste reden [...]
Je boot verkopen: doe je het zelf of laten doen?
Je boot verkopen: doe je het zelf of laten doen?
27/08/2019
Je hebt de beslissing gemaakt: je gaat je boot verkopen. In dit blog geven we je meerdere opties voor de verkoop. Je kunt er namelijk voor kiezen om het zelf te doen, maar er zijn ook mogelijkheden om een derde partij in te schakelen die het voor je kan doen. [...]