Blogs

Blauwe golf lijn

Tot 850 euro prijsverschil in autopremies voor dezelfde dekking

Geplaatst: 26 augustus 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Tot 850 euro prijsverschil in autopremies voor dezelfde dekking

Dat er verschil in prijs voor autoverzekeringen zit, is algemene kennis bij autobestuurders. Hierdoor doen prijsvergelijkende websites het erg goed. Maar dat er maar liefst 850 euro verschil in premie kan zijn tussen de goedkoopste en duurste verzekering is wel schokkend. Zeker als je hoort dat de goedkoopste in dit voorbeeld 380 euro per jaar kost en de duurste 1230 euro per jaar. Dat is een discrepantie van 323,68%. Het bizarre is dat de dekking exact hetzelfde is, alleen de postcode is anders. Dit komt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Hoe kan het verschil tussen verzekeraars zo groot zijn? Wat zijn factoren die meespelen in de hoogte van jouw autoverzekeringspremie? Kan je autoverzekering goedkoper? Je komt er hier achter.

Wat is een autopremie? Dat is het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks betaalt om je auto te verzekeren. Deze kan verschillen gezien er drie soorten dekkingen bestaan; de WA-dekking, de WA+-dekking en de All Risk verzekering. Gezien je bij een WA+dekking meer factoren verzekert hebt is het logisch dat je ook meer voor de verzekering betaalt. Maar er zijn zelfs gigantische prijsverschillen tussen verzekeraars voor dezelfde soort dekkingen. Hoe dat komt wordt in dit artikel verklaart.

Het onderzoek

Het verschil van 850 euro is het grootste contrast dat er in 2022 in Nederland tussen de autopremies is. Dit was berekend met een voorbeeld van een 36-jarige bestuurder die acht schadevrije jaren heeft, een WA+ verzekering heeft en maximaal 12.000 km in een Renault Clio uit 2014 rijdt in Amsterdam. Er zijn grote verschillen tussen de autoverzekeringpremies voor diverse postcodegebieden. Zo zijn de ongelijkheden in grote steden het grootste. De fluctuaties in premies wordt groter naarmate het postcodegebied duurder wordt waarin de auto verzekerd is.


Het verschil in premie is groter naarmate het postcodegebied waar de auto verzekerd is duurder wordt.


Verschil autopremie per postcodegebied

Het verschil in autoverzekeringspremie is namelijk over het algemeen in het oosten van het land kleiner. Uit onderzoek blijkt dat het contrast in premie in Almelo tussen de duurste en het goedkoopste assurantiebedrijf 560 euro is op basis van dezelfde gegevens van die 36-jarige Renault Clio rijder. De kleinste differentie is gevonden in het drop Geeuwenbrug in Drenthe. Dezelfde bestuurder kan daar een discrepantie in premie zien van 400 euro. Als de goedkoopste premie dan 380 euro is, is het verschil nog steeds 105,26%. Houdt dus rekening met de kosten wanneer je van plan bent om van een dorp naar een stad te verhuizen.

Uitleg over het onderzoek

Hans de Kok, directeur van Pricewise vertelt over het onderzoek. “Een hogere autopremie betekent niet automatisch dat de dekking beter is. In principe is de basis van elke verplichte WA-dekking hetzelfde. Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering. Het is zonde als je, zoals de fictieve bestuurder uit ons onderzoek, 1.230 euro per jaar betaalt wanneer dat ook 380 euro per jaar kan zijn. Het verschil is wel 850 euro. Het is dus raadzaam de autoverzekering regelmatig onder de loep te nemen. Veel verzekeringen zijn maandelijks of zelfs dagelijks en zonder opzegtermijn opzegbaar. Dezelfde dekking bij een andere verzekeraar is soms honderden euro’s goedkoper. Ook bij elektrische auto`s, die vaak een veel hogere premie kennen, geldt eigenlijk hetzelfde. De premies lopen enorm uiteen.”

Het verschil in autoverzekeringspremie van de tien grootste steden
Afbeelding 2: Het verschil in autoverzekeringspremie van de tien grootste steden Bron: Geld.nl

Waarom grote verschillen in autopremies?

Waar komen die verschillen in autopremies dan vandaan? Verzekeraars berekenen hun premie gebaseerd op bepaalde risico’s. Hiervoor gebruiken ze hun eigen schadecijfers of algemene schadestatistieken. Ook gebruiken sommigen cijfers vanuit databedrijven en kredietinfo bureaus zoals Infofolio, EDM en Focum. Hierin worden gegevens over adressen, consumenten en hun betaalgedrag duidelijk. Op deze manier kan al een discrepantie ontstaan in kosten en schade probleemgebieden waardoor de eerste verschillen in premies voor diverse postcodegebieden zichtbaar kunnen zijn. Ook kan het zijn dat het ene assurantiebedrijf veel minder of juist meer schadeclaims heeft gehad dan dat er in de algemene statistieken gemeld zijn. Ook dat verschil kan landelijk invloed hebben op je maandelijkse vergoeding voor je autoverzekering.

Factoren waar verzekeraars mee rekenen

Daarnaast wordt er gekeken naar de cijfers over verkeersclaims, klimaatschades, inbraken en woningbranden. Ook per verzekeraar kan het verschillen welke factoren er meegenomen worden. Dit kan allemaal per postcode in aantallen fluctueren waardoor je dus meer kan betalen dan iemand die veel minder inbraken, branden en verkeersincidenten in de buurt meemaakt. Dubbel pech, zou je kunnen zeggen.

Gezien verschillende assurantiebedrijven uiteenlopende hoeveelheden aan claims binnen krijgen, is het logisch dat ze ook diverse premies hebben. Aan het einde van de rit moeten ze allemaal hun rekeningen kunnen betalen en zelfs geld overhouden. Verzekeraars blijven bedrijven die niet failliet willen gaan. Als de ene verzekeraar daardoor iedereen 200 euro per jaar meer moet laten betalen is dat wat ze doen.

Al jaren is het zo dat de premie grotendeels op postcode en bouwjaar van het voertuig gebaseerd is. Het komt zelfs een enkele keer voor dat een buurman uit dezelfde straat met één andere letter in de postcode honderden euro’s meer moet betalen. Door bovengenoemde factoren kan dit gebeuren.

Schadevrije jaren

Een hele belangrijke factor is het aantal schadevrije jaren dat iemand heeft. Hierop gebaseerd krijg je een bepaalde korting op je premie. Vier extra schadevrije jaren zorgt al voor meer dan 150 euro minder aan premie per jaar. Kun je nagaan wat 15 extra schadevrije jaren betekenen. Let wel op dat deze factor in het onderzoek hetzelfde gehouden is. Prijsverschil in premie komt dus door een hoop factoren.


Video 1 Waarom is er een prijsverschil in autoverzekeringen?

Zelf onderzoek doen

Het kan lonen door te inventariseren hoeveel verkeersongevallen, woningbranden en inbraken er in een bepaalde buurt zijn voordat je besluit om te verhuizen. Niet alleen voor eventueel de veiligheid van de kinderen, maar ook voor de premie van je autoverzekering. Het klinkt overdreven, maar schijn kan bedriegen. Stel dat je een huis koopt met de intentie om er 20 jaar te wonen. Dan zijn dat 20 jaren aan premies. Als de premie in de stad dan honderden euro’s hoger ligt dan in een nabijgelegen dorp waar je ook goed kan vertoeven, kan dat in die 20 jaar wel 6000 euro aan extra premie zijn (bij een verschil van 300 euro in premie). Dat bedrag is niet niks.

Als je premies van verzekeraars wilt vergelijken, kan dat bij Pricewise hier Ook raden wij je aan om verschillende prijsvergelijkingssites te raadplegen zoals Independer en de Consumentenbond. Ieder platform kan weer andere assurantiebedrijven vergelijken waardoor de prijzen per platform ook weer kunnen fluctueren.

Strategisch je auto verkopen

Misschien merk je dat het veel goedkoper is om een nieuwe auto aan te schaffen en je oudere auto te verkopen. Dan kun je voor het beste bod je huidige auto hier verkopen. Wanneer je benieuwd bent naar wat je sloopauto nog oplevert, kun je dat hier lezen.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen

Relevante artikelen

32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?
32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?
08/04/2022
Maar liefst 32% van de autobestuurders heeft gekozen voor een te groot auto verzekeringspakket en betaalt dus meer dan zou moeten. Dat zijn keiharde euro’s die uitgegeven worden zonder dat het zou moeten. Nederlanders staan erom bekend dat ze liever iets meer [...]
Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?
Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?
29/10/2021
Als een auto op je naam staat dan heb je verzekeringsplicht. Op het moment dat je de auto verkoopt komt deze plicht te vervallen. Je kan de verzekering dan opzeggen. Hoe gaat dit in zijn werk? Wat moet je doen met je verzekering als je auto verkocht is? Als [...]
Nederlandse auto-uitleners riskeren onbewust hoge kosten
Nederlandse auto-uitleners riskeren onbewust hoge kosten
07/06/2021
Schade kan ondanks verzekering oplopen tot 290 euro op per jaar De grenzen gaan weer open en vakanties komen voorzichtig in beeld. Een tijd waarin auto\'s vaker worden uitgeleend. Ruim een derde van de Nederlandse autobezitters (37%) geeft zijn auto weleens aan een [...]