Blogs

Occasion verkopen: tips en trucs voor goed adverteren

Geplaatst: 22 september 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Occasion verkopen: tips en trucs voor goed adverteren

Je auto verkopen is best nog wel een gedoe. Er kunnen zelfs wat emoties meespelen, omdat je toch afscheid moet nemen van een auto die waarschijnlijk jaren in je bezit is. De ene persoon weet precies hoe hij over de prijs van de auto moet onderhandelen, maar de meeste mensen zijn helemaal lang niet zo bedreven in. Je occasion verkopen gaat een stuk soepeler met deze tips voor het verkopen van je oude auto.

Als je een occasion gaat verkopen dan wil je er vanzelfsprekend een goede prijs voor ontvangen. Daarnaast is het ook wel zo prettig om zo snel mogelijk, een serieuze koper te vinden. Beide punten zijn makkelijker gezegd dan gedaan, want er komt nog best wel wat kijken bij de verkoop van een auto.

 

Je occasion particulier verkopen. Waar moet je op letten?

Je auto particulier verkopen doe je helemaal alleen. In zo een geval plaats je een advertentie waarin je de auto te koop aanbiedt. Dit heeft zowel zijn voor- als nadelen. Zo kan je door je auto particulier te verkopen, zelf de prijs bepalen en onderhandelen. Hierdoor kan je door middel van particuliere verkoop vaak meer geld krijgen voor je occasion. Met deze advertentie tips vergroot je de kans op een succesvolle deal:

Tip 1: Maak je auto presentabel

Een schone auto verkoopt beter dan een auto die in geen maanden gewassen is. Dit komt omdat een schone auto de indruk wekt dat deze op de juiste manier onderhouden is. Een grondige schoonmaakbeurt zal dus zeker lonen. Neem alles mee. Denk hierbij aan: het interieur en exterieur, de velgen, zaken onder de motorkap en zorg ervoor dat alle ‘troepjes’ uit de auto zijn gehaald. Ook uit het dashboardkastje.

Tip 2: Controleer je auto op eventuele gebreken

Wanneer je dagelijks in een auto rijdt, kan het lastig zijn om eventuele, kleine gebreken op te merken. Het is belangrijk dat je de auto aan een uitgebreide controle onderwerpt, voordat je deze te koop aanbiedt. Kleine reparaties kan je als je wil nog voor de verkoop laten uitvoeren, zodat je de waarde van je auto weer wat hoger zal uitvallen.

Tip 3: Blijf eerlijk

Het is natuurlijk verleidelijk om eventuele schade en/of gebreken te maskeren, maar dit is dus geen goed idee. Je zou namelijk denken dat je door je auto piekgaaf aan te bieden, er een betere prijs voor gaat krijgen en meer verkopers aantrekt. Toch is niets minder waar. Ga voor jezelf eens na: wat als jij zelf verwacht dat je een zo goed als nieuwe auto kan kopen, maar vervolgens een afgetrapte barrel aantreft? Heeft de verkoper dan nog je vertrouwen en hoe geneigd ben je dan nog om de auto daadwerkelijk te kopen?

Blijf dus eerlijk in je advertentie. Je zal misschien minder reacties krijgen, maar de kopers die reageren zijn wel serieus. Zo heb je uiteindelijk nog de beste kans om je auto te verkopen.

Tip 4: De prijs

Het kan best lastig zijn om te bepalen voor welk bedrag je de auto wil verkopen. Een te hoge prijs zal potentiële kopers afschrikken. Daar waar een te lage prijs zorgt dat je een dief bent van je eigen portemonnee. Je kan een goede inschatting maken van de verkoopprijs van vergelijkbare voertuigen online. Krijg je geen goed beeld van wat je voor je auto kan vragen? Dan kan je er eventueel voor kiezen om de auto betaald te laten taxeren.

Tip 5: Hoe ga je om met de proefrit?

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: er komt iemand naar je auto kijken. Geef de koper een goed gevoel door eventuele vragen te beantwoorden en/of advies te geven over hoe de auto werkt. Zorg er daarnaast voor dat de auto voor iedere proefrit weer fris en netjes is. Ben je benieuwd hoe een koper de proefrit ervaart? Hier lees je alles over in onze 7 tips voor wanneer je een proefrit gaat maken.

 

Hoe ziet een goede autoadvertentie eruit?

Er worden per dag duizenden occasions te koop aangeboden. Het is dus belangrijk om voldoende tijd en energie te steken in de presentie van je auto en het schrijven van een goede advertentie. Onderstaande punten zorgen ervoor dat je advertentie er tussenuit springt:

·Zorg voor een opvallende titel. Geef desgewenst al wat meer informatie over de huidige staat van de auto. Denk aan: Te koop| Peugeot 201| Perfect onderhouden.

  • Zorg voor duidelijke foto’s. Hoe meer, hoe beter. Vergeet ook niet om eventuele schade op de foto vast te leggen.
  • Wees eerlijk. Vermeld eventuele gebreken, schade en defecten. De kans op reacties van serieuze kopers is op deze manier veel groter.
  • Zijn er onlangs reparaties uitgevoerd? Vermeld dit dan ook. Denk aan nieuwe banden, een nieuwe accu enzovoorts.
  • Wees niet bang om in detail te treden. Hoe zit het met de extraatjes en specificaties? Zo geef je de koper een zo duidelijk mogelijk beeld van de auto en wat er verwacht kan worden.

 

OSW Marketplace

Via OSW Marketplace verkoop je jouw occasion makkelijk en snel. Via websites zoals Marktplaats of Autoscout word je vaak niet alleen overspoeld door particuliere, maar ook zakelijke aanbiedingen. Hierdoor verdwijnt je advertentie al snel naar de achtergrond, waardoor de verkoop al snel bemoeilijkt wordt. Via de Marketplace heb je dit probleem niet. Hier vind je alleen particulier aanbod van voertuigen. Dit brengt je snel in contact met serieuze kopers en vergroot de kans op een snelle verkoop en de beste prijs voor je occasion.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

7x Tips voor wanneer je een proefrit gaat maken
7x Tips voor wanneer je een proefrit gaat maken
07/09/2021
Als je een auto gaat kopen dan hoort hier een proefrit bij. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat je met een occasion ineens met pech langs de weg komt te staan, maar ook om te kijken of de auto bij je past. Een proefrit is dus onlosmakelijk verbonden met de aan- of [...]
Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?
Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?
26/08/2021
Wat is nou precies een oude auto? Dit is moeilijk te vertellen, want een oude auto is een relatief begrip. Zo kan een auto met een lager bouwjaar er al slechter aan toe zijn dan een voertuig dat minder kilometers op de teller heeft, nooit een beurt heeft overgeslagen en [...]
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
16/06/2021
Op vakantie met de caravan was nog nooit zo populair. Ook dit jaar trekken talloze mensen Europa in met de kampeerwagen of kiezen ze voor een gezellige kampeervakantie in eigen land. Nu de kans op een normale vliegvakantie weer toeneemt kan het zo zijn dat je de caravan [...]