Blogs

7x Tips voor wanneer je een proefrit gaat maken

Geplaatst: 7 september 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
7x Tips voor wanneer je een proefrit gaat maken

Als je een auto gaat kopen dan hoort hier een proefrit bij. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat je met een occasion ineens met pech langs de weg komt te staan, maar ook om te kijken of de auto bij je past. Een proefrit is dus onlosmakelijk verbonden met de aan- of verkoop van een auto. Hoe benut je dit eerste ritje het best? En waar moet je op letten?

Ben je geïnteresseerd in een auto? Neem bij dan bij voorkeur een tweede persoon mee om naar de auto te gaan kijken. Het beste is als de persoon die je meeneemt in ieder geval een beetje verstand heeft van auto’s en bepaalde verkeerde geluiden kan identificeren. Toch is zelfs een autoloze kennis al van waarde. Als deze goed kan onderhandelen, bijvoorbeeld. Daarnaast is het gewoon fijn om iemand bij je te hebben. Het is tenslotte een hele gebeurtenis. Het kopen van een auto.

Voor de proefrit 

Tip 1) Controleer de papieren

Het is belangrijk om na te kijken of het chassisnummer en de kentekenpapieren overeenkomen met de auto. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken of de auto alle onderhoudsbeurten heeft gehad. Dit vind je in het onderhoudsboekje. Als dit soort zaken ontbreken, niet op orde zijn en de eigenaar maar weinig weet over de auto zelf. Dan kan je beter gaan kijken naar een andere auto. 

Tip 2) Plan de route

Het is belangrijk om de auto tijdens verschillende verkeerssituaties uit te proberen. Maak een ritje binnen, maar ook buiten de bebouwde kom. Pak bij voorkeur ook een stukje snelweg mee. Rijd een over een drempel. Hoe staat het met de vering? Door zoveel mogelijk dingen uit te proberen krijg je een goed beeld van de algehele conditie van de wagen. Dit doe je wel voorzichtig, uiteraard. Een beetje routeplanner kan je helpen om in de buurt, een gepaste route te vinden waar je alles kan uitproberen. 

Tip 3) Comfort

Er zijn tijdens de ritten meerdere dingen waar je op moet letten. Dit heeft te maken met de conditie van de auto, maar ook met hoe je jezelf in de auto voelt. Een voertuig koop je niet voor een korte periode. Je hoopt natuurlijk dat deze nog een paar jaar meegaat. Dit idee is al minder aantrekkelijk als je niet lekker in de auto zit. Hoe zit het met eventuele extraatjes? Heeft de auto alles waar je naar zoekt? Inclusief voldoende ruimte in het geval van kinderen. Het kan helpen om vooraf een checklist te maken met harde eisen. Zo laat je jezelf niet overhalen tot een miskoop, want sommige verkopers kunnen best overtuigend zijn.

Tip 4) Problemen

Als de auto comfortabel genoeg aanvoelt, dan kan je verder gaan kijken. Besteed vooral aandacht aan zaken zoals rare geluiden en trillen. Kan je normaal sturen? Kan je makkelijk doorschakelen of gaat alles nogal stug? Hoor je een raar geluid als je de koppeling ingetrapt houdt? Dit kan namelijk betekenen dat de druklager aan het slijten is. Iets wat een flinke duit kost om later te repareren. Dit soort auto’s kan je dus beter laten staan. 

Tip 5) Doe rustig aan

Hoe langer je met de auto rijdt, hoe meer dingen er op gaan vallen. Doe dus rustig aan en neem je tijd als het om een proefrit gaat. Probeer de auto op verschillende manieren uit. Trap eens abrupt op de rem, maak strakke bochten en ga de snelweg eens op. Het is belangrijk om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de staat van de auto. Bespreek van tevoren met de verkoper wat je met de auto gaat doen. Zo voorkom je dat er wordt gedacht dat je er met de auto vandoor bent als je iets langer weg bent dan de bedoeling was.   

Tip 6) Extra controleren

Als het goed is heb je door middel van de advertentie een goed beeld gekregen om wat voor een auto het gaat. Toch is het belangrijk om de auto goed te controleren alvorens je deze ook echt gaat kopen. We willen niet negatief doen, maar in de wereld van autoverkoop kan je niemand vertrouwen op zijn mooie blauwe ogen. Hoe staat het de elektronica? Is de carrosserie nog in goede conditie? Hoe staat het met de verlichting, ruitenwissers en andere kleine zaken? Het is belangrijk om te weten waar eventuele ‘zwakke’ punten zitten. In het speciaal de zaken die waardevol zijn als je ze te laat of niet laat repareren. 

Tip 7) Laat jezelf niet overhaasten

Laat jezelf niet tussentijds pushen door een ongeduldige verkoper die zo snel mogelijk van de auto af wil. Als je een proefrit hebt gemaakt betekent dit natuurlijk niet dat je gelijk tot aankoop over moet gaan. Het kan natuurlijk zijn dat je helemaal verliefd op de auto waar je net in hebt gereden en deze het liefst gelijk ‘inpakt en meeneemt’. Toch is het ten alle tijden beter om er even een nachtje over te slapen. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Ben je hierna nog overtuigd van de auto waar je in hebt gereden? Dan kan je altijd tot aankoop overgaan. Een goede verkoper heeft hier respect voor en zal eventuele vragen achteraf zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. 

Auto kopen? 

Op zoek naar een mooie tweedehandsauto, motor, camper, caravan of boot? Dan ben je bij de OSW Marketplace op de juiste plek. Op deze Marketplace worden uitsluitend voer- en vaartuigen van particulieren aangeboden. Anders dan op andere websites, waarbij je op een Marketplace ook advertenties van autodealers ziet.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?
Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?
26/08/2021
Wat is nou precies een oude auto? Dit is moeilijk te vertellen, want een oude auto is een relatief begrip. Zo kan een auto met een lager bouwjaar er al slechter aan toe zijn dan een voertuig dat minder kilometers op de teller heeft, nooit een beurt heeft overgeslagen en [...]
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
16/06/2021
Op vakantie met de caravan was nog nooit zo populair. Ook dit jaar trekken talloze mensen Europa in met de kampeerwagen of kiezen ze voor een gezellige kampeervakantie in eigen land. Nu de kans op een normale vliegvakantie weer toeneemt kan het zo zijn dat je de caravan [...]
Sloopauto verkopen zonder papieren. Hoe werkt dat?
Sloopauto verkopen zonder papieren. Hoe werkt dat?
13/05/2021
Is je auto total loss verklaard? Is de auto APK afgekeurd en zijn de investeringen niet meer de moeite waard? Heb je een oude auto met mankementen en zijn de reparatiekosten hoger dan de auto waarde? Of heb je simpelweg een auto die rijp voor de sloop is? In al deze [...]