Blogs

Kies je voor een camper of voor de caravan?

Geplaatst: 27 juni 2019
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Camper
Kies je voor een camper of voor de caravan?

Zal ik gaan voor de camper of voor de caravan? Dit is een vraag die ongetwijfeld bij menig kampeerder wel eens door het hoofd gespookt heeft. Uiteindelijk heb je toch een keuze moeten maken. Maar wat nou als je geen keuze kan maken? Voor die mensen hebben wij dit artikel geschreven, in de hoop de aanschaf te vereenvoudigen. Je moet het tenslotte toch lang uit kunnen houden met je 'huisje op wielen'. Het maken van de goede keus is dus een must!

Kostenplaatje

Toch vaak een aspect waar de meeste consumenten veel waarde aan hechten, het kostenplaatje. Wij hebben geprobeerd de kosten van een camper en een caravan op een rijtje te zetten. Het zal je niet verbazen dat je met een caravan goedkoper uit bent. Wij zijn uitgegaan van de aanschaf van een nieuwe camper of caravan.
De aanschaf van een nieuwe camper kost al snel meer dan €40.000. Dit is de gemiddelde prijs, een kleine camper of een oudere camper is natuurlijk goedkoper dan een nieuwere grotere camper.
De aanschaf van een nieuwe caravan kost ongeveer €20.000. Ook hiervoor geldt weer dat het een gemiddelde is, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Aangezien de aanschaf van een camper duurder is dan die van een caravan zou het je ook niet verrassen dat daarmee de afschrijvingskosten ook hoger zijn. Daarnaast ben je qua onderhoud en verzekeringen ook meer kwijt voor een camper. Stallingskosten zullen voor een camper en caravan wel ongeveer gelijk zijn. Tenslotte betaal je voor een camper wel wegenbelasting, maar voor een caravan niet. Dit is logischerwijs omdat de auto waarmee je de caravan trekt al wegenbelasting plichtig is. De verschillen zijn vooral te zien in de aanschafkosten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een camper of caravan te huren.

Verschillende voor-en nadelen

Naast het feit dat mensen een persoonlijke voorkeur kunnen hebben voor een camper of caravan zijn er ook voor-en nadelen te noemen. Het kostenplaatje zoals hierboven geschetst is voor de camper een nadeel en voor de caravan een voordeel te noemen.

Voordelen camper ten opzichte van caravan

  1. Mobiliteit en gemak. Je komt aan op de camping, zet je camper op de handrem en genieten maar. Daarnaast ben je ook binnen de kortste keren weer weg van de camping. Je caravan installeren op een campingplek kost nou eenmaal meer tijd.
  2. Gratis overnachten op zogenaamde 'camperplaatsen'.
  3. Reizen in een camper wordt als comfortabeler gezien omdat er gebruik gemaakt kan worden van het ‘zitje’ met tafel. Als je op vakantie gaat met de caravan moet je in de auto plaatsnemen en mag je dus niet in de caravan zitten.
  4. Een camper heeft vaak geen snelheidsbeperking op de snelweg. Een auto met caravan daarentegen mag in veel landen slechts 80 km/h. Dit hoeft trouwens niet altijd een voordeel te zijn, sommige mensen vinden het heerlijk om lekker rustig te 'touren'.

Nadelen camper ten opzichte van caravan

  1. Prijs, zoals besproken hierboven kost een camper aanzienlijk meer geld dan een caravan. Niet alleen in de aanschaf, ook de wegenbelasting bijvoorbeeld. Dit is in onze ogen ook gelijk het grootste nadeel van de camper.
  2. Je moet gelijk je hele camper meenemen als je ergens heen wilt, als je een caravan hebt geïnstalleerd kun je vervolgens de auto pakken om plekken te bezoeken.
  3. Een camper vergt meer onderhoud dan een caravan.
  4. In een camper heb je vaak een kleiner leefgedeelte dan in een caravan.

De rijervaring vinden wij lastig te beoordelen. Voor de ene persoon is rijden in een camper heel eenvoudig, terwijl iemand anders rijden in een camper als lastig ervaart. Dit geldt ook voor het rijden met een caravan. Daarom staat deze niet in het voor-en nadelen lijstje. Let wel op, je mag niet iedere camper of caravan besturen met je rijbewijs B. Check hier welk rijbewijs nodig is voor je droomcaravan. Het benodigde rijbewijs voor je droomcamper check je hier.

Wil je een camper of caravan kopen? Dan raden wij CampersCaravans aan! Dit is één van de grootste partijen in Nederland. Naast nieuwe campers en caravans kun je hier ook tweedehands camper en caravans kopen. Het kan ook zijn dat je je camper of caravan wil verkopen, dan kun je gewoon bij ons terecht!


Gijs Heinen
Geplaatst door
Gijs Heinen
Delen
Motor verkopen